Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Când și de ce trebuie schimbat uleiul de motor

Știai că după combustibil, uleiul de motor este componenta cea mai solicitată și cea mai folosită a mașinii tale?

de Redactia Observator

la 02.04.2018 , 17:13

Când și de ce trebuie schimbat uleiul de motor - Pixabay

Știai că după combustibil, uleiul de motor este componenta cea mai solicitată și cea mai folosită a mașinii tale?

Acest ulei de motor joacă un rol esențial în funcționarea în condiții optime a motorului autoturismului. El este cel care unge piesele auto din metal aflate în mișcare, previne uzura lor, curăță motorul și îl păstrează într-o stare perfectă de funcționare, combate rugina și răcește motorul.

Tocmai de aceea, schimbarea uleiului ar trebui să se facă de cel puțin o dată pe an sau la fiecare maxim 15.000 km parcurși. Dacă folosești mașina pe trasee scurte sau îți petreci mult timp în traficul aglomerat, atunci ar trebui să iei în considerare schimbarea uleiului de motor mai frecvent.

Articolul continuă după reclamă

De ce trebuie schimbat uleiul de motor?

Un lucru important pe care îl înveți atunci când te pregătești să îți iei permisul este faptul că uleiul de motor ajută la buna funcționare a mașinii tale și la folosirea ei în condiții de siguranță. Schimbarea uleiului de motor se numără printre cele mai importante operațiuni de întreținere ale autovechiculelor.

Dacă nu schimbi uleiul de motor la timp, te poți confrunta cu diverse probleme cum ar fi: uzarea foarte rapidă a motorului, înfundarea filtrului și în cele din urmă, defectarea mașinii. De ce să tot amâni această operațiune și să fii nevoit să plătești mai târziu mult mai mult pentru lucrările de reparații?

Nu este important doar să faci schimbul de ulei, ci să alegi un ulei pentru motor de calitate, care va crește durata de funcționare a mașinii tale.

Când trebuie schimbat uleiul de motor?

După cum spuneam mai devreme, regula generală este ca la maxim 15.000 de km parcurși să optezi pentru un schimb de ulei motor. Însă, există și situații în care mașina te avertizează că ar fi timpul să faci această operațiune mai repede:

Culoarea uleiului de motor este negru și are o consistență nisipoasă

Din când în când, trebuie să verificăm nivelul uleiului de motor și aceasta este și o ocazie bună pentru a verifica dacă uleiul de motor trebuie sau nu schimbat. Dacă observi că uleiul tău de motor este negru, este nisipos și prezintă particule vizibile în lichid, atunci ar fi bine să îți achiziționezi un ulei de calitate de motor și să faci o vizită la un service auto pentru că cel mai probabil ai nevoie de un schimb de ulei.

Motorul scoate sunete dubioase

Un rol important al uleiului de motor este de a lubrifia motorul. În momentul în care motorul tău începe să fie mai zgomotos decât de obicei, cel mai probabil piesele au început să se frece între ele. Verifică întâi nivelul uleiului de motor și dacă totul este în regulă, iar sunetele persistă, este clar că ai nevoie de un schimb de ulei.

Nivelul uleiului de motor scade mai repede

Este normal ca nivelul uleiului de motor să scadă treptat, mai ales dacă folosești mașina zilnic, însă, în momentul în care observi că acest nivel scade mult mai repede, este recomandat să faci schimbul de ulei. Cel mai probabil uleiul de motor nu mai prezintă aceleași proprietăți, iar acest lucru duce și la o performanță mai scăzută a motorului.

Există și mașini care te avertizează că uleiul de motor trebuie schimbat prin intermediul semnalizatorului din tabloul de bord. Ia în seamă fiecare mic semn pe care mașina ta ți-l dă și schimbă uleiul de motor atunci când este cazul. Până la urmă, de el depinde siguranța și rezistența mașinii tale. Și nu uita, alege un ulei de calitate pentru motor!

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Ştiri Auto » Când și de ce trebuie schimbat uleiul de motor