Antena Meniu Search
x

Video Cât costă maşinile pe care le pot conduce minorii cu permis auto. La 18 ani vor da iar examen de carnet

Tot mai mulți adolescenți vor să devină șoferi. 5.000 de tineri au obţinut deja carnetul de conducere înainte să împlinească 18 ani. Legea le permite să conducă după vârsta de 16 ani maşini, motociclete sau scootere. Evident, după ce trec prin pregătirea teoretică şi traseu. Toate vehiculele au capacitate cilindrică mică sau baterii cu putere redusă, iar viteza este limitată de obicei la circa 50 de kilometri la oră. 

de Redactia Observator

la 06.04.2024, 20:07

Vezi și

Luiza nu a mai avut răbdare până la împlinirea vârstei de 18 ani, aşa că i-a convins pe părinţi să-i cumpere o maşină. Este printre cei 5.000 de adolescenţi care au deja permis de conducere. Cei mai mulți sunt din București, Argeș și Dolj. 

Şoferi de la 16 ani în România

"Mi-am dorit de foarte mult timp acest lucru. Este o pasiune de când eram mică, mai ales că-mi plăceau maşinile destul de mult. Deja am vorbit ce să-mi cumpere şi chiar au fost de acord, nu mă aşteptam. Au încredere în mine să fac asta"Luiza, cursantă.

Vehiculele pentru care e nevoie de carnet de tip B1 nu ating, de regulă, mai mult de 45 de kilometri pe oră. Preţurile unei astfel maşini pornesc de la 13.000 de euro şi pot ajunge la 25.000, în funcţie de dotări. 

Pe acelaşi subiect

"Cererea este într-o continuă creştere. În ultimii doi ani s-a dublat cererea. Interesul a devenit crescut şi din partea tinerilor şi a părinţilor care vin cu copii de 16 ani, cu nevoia lor de mobilitate mai mare şi de independenţă. Se merge din ce în ce mai mult spre cele electrice. Vin cu un paletar foarte mare de opţiuni. Ele sunt de mai multe modele şi pot fi personalizate în funcţie de necesitatea viitorului conducător auto", spune Alexandru Blănaru, reprezentant producător auto.

Ce cursuri fac pentru permisul auto

Interesul pentru astfel de automobile se observă şi în numărul cererilor depuse la şcolile de şoferi. Ca să obțină permisul de conducere, adolescenții urmează cursuri identice cu cele pe care le fac adulții care vor să obțină categoria B. Pregătirea teoretică include 14 ore de legislație rutieră iar cea practică este de 30 de ore.

"Au început să vină în număr din ce în ce mai mare. Încep să-i trimită părinţii tot mai des pentru a-i responsabiliza cumva. Sfatul ar fi cu maşinuţele pe care ei le conduc, să nu plece pe drumuri lungi şi să circule cu viteze mari", a declarat Cristi Olteanu, administrator scoala de şoferi.

"Nu se pot compara cu maşinile obişnuite. Sunt mult mai uşoare, au mai puţin de jumătate de tonă. Asta înseamnă mai puţin material, mai puţină tablă, mai puţină siguranţă. Dar nici nu prind vitezele pe care le prind maşinile normale, ele fiind limitate la 45 de km/h", spune Luci Popa, expert auto.

Şi pentru motociclete uşoare, mopede și ATV-uri se poate obţine carnet de conducere pentru categoriile AM și A1. "Vin pe timp de vară. Noi îi sfătuim să-şi ia B1 că sunt mai protejaţi. Este ca mersul pe bicicletă. Trebuie doar să se acomodeze cu greutatea motorului şi cu frâna la viteze mai mari", adaugă Cristi Olteanu, administrator scoala de şoferi.

La 18 ani dau iar examen de carnet

Când împlinesc 18 ani, adolescenții care au permis de la 16 ani trebuie să treacă din nou prin cursuri și examen. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri Auto » Cât costă maşinile pe care le pot conduce minorii cu permis auto. La 18 ani vor da iar examen de carnet