Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Dotarea de pe maşinile noi la care şoferii ar putea fi obligaţi să renunţe din 2026

Ecranele touch-screen pe care le vedem pe bordurile maşinilor din ultimii ani ar putea deveni istorie în scurt timp. O spune cea mai mare autoritate de siguranţă auto din Europa, care le recomandă constructorilor să se întoarcă la clasicele butoane.

de Cristi Popovici

la 04.04.2024 , 17:55

"Euro NCAP, organismul care stabileşte standardele de securitate la maşini vrea ca din 2026 să introducă un nou criteriu pentru ca autoturismele să aibă 5 stele de siguranţă. Şi anume va stabili ca maşinile noi să aibă anumite funcţii pe butoane fizice, nu digitale, aşa cum se întâmplă la multe modele în prezent", arată Cristi Popovici, reporter Observator.

Maşini fără tablete: înapoi la butoane

"Această abordare urmăreşte să minimizeze timpul petrecut de şoferi cu ochii în ecranele digitale - tot mai mari pe anumite maşini - promovând astfel practici de conducere mai sigure. În special maşinile full electrice, cunoscute pentru abordările inovatoare ale designului vehiculelor se pot confrunta cu provocări în îndeplinirea acestor noi linii directoare, după ce la multe modele au fost înlocuite manetele fizice cu butoane digitale", adaugă Cristi Popovici, reporter Observator.

Vezi și

"La tipul acesta de maşini, full electrice, butoanele fizice au dispărut aproape în totalitate. De pe ecranul tactil aprindem farurile sau proiectoarele de ceaţă, dăm drumul la ştergătoare, pornim sau oprim autopilotul. Sunt comenzi pe care la maşinile clasice le regăsim pe butoane fizice. Aici, până şi torpedoul se deschide dintr-un buton de pe ecran", mai spune Cristi Popovici, reporter Observator.

"Experţii în conducere defensivă spun că aceste modificări sunt binevenite, deoarece ecranele acestea tactile, mari, distrag atenţia şoferilor şi sunt studii care arată că multe accidente sunt provocate de şoferi care stau cu ochii în aceste tablete, în loc să fie atenţi la trafic", a precizat Cristi Popovici, reporter Observator.

Cristi Popovici Like

Nu poți să fii jurnalist dacă nu iubești adrenalina, provocările și, mai ales, oamenii. Este una dintre cele mai palpitante meserii din lume. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri Auto » Dotarea de pe maşinile noi la care şoferii ar putea fi obligaţi să renunţe din 2026