Video Greşeala care trebuie evitată atunci când derapează maşina. Ce trebuie să facă şoferii când e polei pe şosea
Poleiul, pericol de moarte! Mai multe şosele din Moldova au fost în această dimineaţă adevărate patinoare. În Suceava, o autoutilitară a intrat în plin într-un microbuz iar 6 oameni au ajuns la spital. Specialiştii în condus defensiv ne dau un sfat care ne poate salva viaţa - niciodată să nu frânăm brusc atunci când pe asfalt este un strat subţire de gheaţă!
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Accidentul a avut loc la 7 dimienaţa pe raza oraşului Liteni. Din cauza poleiului, şoferul unei camionete a derapat şi a intrat în plin într-un microbuz plin cu navetişti. 6 oameni au ajuns la spital cu multiple contuzii şi răni la cap. Localnicii spun că abia se puteau ţine pe picioare pe şosea, la prima oră a dimineţii. Administratorul drumului este anchetat de poliţişti, pentru că nu a împrăştiat material antiderapant.
Ionuț Epureanu, pdc IPJ Suceava: Verificări sunt efectuate de poliţişti şi cu privire la viabilitatea segmentului de drum, sancţiunile putând merge, faţă de persoana juridică responsabilă, cu amenda până la 14.500 de lei.
Iar în Botoşani, un şofer s-a filmat în timp ce trage de volan, dar maşina nu-şi schimbă direcţia.
Distanţa de frânare pe polei
- Vremea de mâine 13 decembrie 2023. Ploi în mare parte din țară și la munte. Câte grade vor arăta termometrele
- 13 județe intră de la noapte sub cod galben de vreme severă. Meteorologii ANM anunță ploi până joi seară
- Cât de ieftin poţi merge cu maşina electrică. Costul minim al unei curse de ridesharing: "Nu avem tarif dinamic"
Cristi Popovici, reporter Observator: Mare atenţie cum conduceţi în aceste zile, întrucât vremea favorizează apariţia poleiului pe multe drumuri din toată ţara. Dacă pe o şosea uscată, o maşină care circulă cu 60 de kilometri pe oră poate fi frânată în aproximativ 25 de metri, pe un carosabil acoperit cu polei distanţa de frânare poate creşte de aproape 3 ori, ajungând la 70 de metri.
Specialiştii în conducere defensivă ne sfătuiesc să folosim cât mai mult frâna de motor, atunci când şoseaua este umedă. Suntem într-o maşină care simulează derapajul, iar instructorul ne arată cum trebuie să ne comportăm într-o situaţie reală.
Cristi Popovici, reporter Observator: Simt că maşina pleacă, contravirez şi acum accelerez şi în acelaşi timp rămân cu privirea orientată către direcţia de mers.
Mihai Bădica, instructor Academia Titi Aur: Foarte important este să nu bruschez comenzile maşinii, nici cu volanul, nici cu frana, nici cu acceleratia.
Vreme nefavorabilă în următoarele zile
Meteorologii spun că vremea va pune probleme şoferilor şi în următoarea perioadă.
Simona Căpşună, meteorolog: Până în prag de weekend pericolul de polei şi gheţuş va fi ridicat. Pe de-o parte, la munte vor fi precipitaţii mixte adică ploaie, lapoviţă şi ninsoare care, cel puţin în orele dimineţii, pot duce la un carosabil alunecos. Pe de altă parte, în zonele câmpie, pe văi şi în depresiuni, în special în sudul şi în estul ţării, va apărea ceaţa matinală care mai poate fi asociată cu burniţă iar aceasta, la temperaturi în jur de zero grade va determina, din nou, apariţia poleiului.
În paralel, ne confruntăm şi cu fenomenul numit inversiune termică. Din weekend, vremea se va răci în toată ţara, condiţiile de ceaţă se vor reduce considerabil şi din loc în loc va ninge slab.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰