Antena Meniu Search
x

Muzica recomandată pentru șoferi și ritmurile periculoase pentru condus

Muzica pe care o ascultăm la volan ne influenţează stilul de condus. Un studiu arată că melodiile care au un ritm alert îi pot distrage pe şoferi. Hip-Hop-ul sau stilul heavy-metal pot fi de-a dreptul periculoase în timpul mersului.

de Redactia Observator

la 11.03.2019, 20:42

Vezi și

Muzica pe care o ascultăm la volan ne influenţează stilul de condus. Un studiu arată că melodiile care au un ritm alert îi pot distrage pe şoferi. Hip-Hop-ul sau stilul heavy-metal pot fi de-a dreptul periculoase în timpul mersului. Surprinzător, nici muzica clasică nu este recomandată. Cu ce opţiuni rămânem, aflăm din materialul următor.

Vali este şofer de TIR. Stă ore întregi la volan, iar plictiseala şi-o alungă ascultând muzică. Preferă ritmurile grecești.

"Mă relaxează, mă ajută să conduc mai bine, să fiu mai atent la drum. Noaptea schimbi ritmul, pui ceva mai antrenant, să te țină mai atent la drum. Da, muzică mai hip-hop, mixuri", spune Vali.

Stilurile muzicale periculoase pentru șoferi

Hip-Hop-ul, dar şi muzica Heavy Metal pot fi un pericol în trafic, arată un experiment făcut de specialiştii britanici. Şoferii care au ascultat rap şi rock agresiv în timpul condusului au avut un comportament periculos la volan. Au apăsat de mai multe ori pedala de acceleraţie şi au frânat în ultima clipă.

SORIN ENE, pilot profesionist: O muzică agresivă poate să distragă atenţia de la tot ceea ce ne înconjoară, de la trafic, de la regulile de circulaţie. Oboseşti, lucru pe care şoferii nu-l iau in calcul, constituie un factor pentru producerea accidentelor auto.

Pentru Sorin Ene, care este pilot profesionist, cea mai bună muzică la volan... este cea a motorului. De altfel, asta recomandă şi specialiştii. În cadrul studiului, şoferii care au mers la drum cu boxele oprite au fost mult mai atenţi la trafic. Totuşi, muzica la volan poate avea avantajele ei. 

Muzica indicată pentru condus

Pentru un codus în siguranță, este indicat ca muzica pe care o ascultăm la volan să fie apropiată ca ritm de bătăile inimii. 60-80 de batai pe minut. Cercetătorii au venit și cu o listă cu melodii indicate pentru drum. Melodia lui Bruno Mars, "Billionaire", ar fi una dintre ele.

SORIN ENE, pilot profesionist: Până la un moment dat este muzică, apoi devine zgomot. Zgomotele nu fac decât să ne obosească.

Iar când zgomotul din boxe este însoţit şi de un live la volan, vorbim despre inconştienţă.  Cum este şi cazul unui şofer care circula pe ruta Bucureşti-Constanţa.

Şi volumul muzicii influenţează stilul de condus. Cu cât este mai tare, cu atât reflexele şoferilor sunt mai lente. Iar simpla căutare a melodiei preferate pe telefon sau pe alt dispozitiv conectat la boxe poate duce la o tragedie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri Auto » Muzica recomandată pentru șoferi și ritmurile periculoase pentru condus