Antena Meniu Search
x

Video Noile preţuri de la rovinietă. Au fost introduse taxe pentru o zi sau 10 zile, iar cea de 7 zile a fost desfiinţată

Dacă circuli cu maşina în afara localităţii nu uita ca de azi sunt modificări majore privind rovinieta. A aparut în premieră taxa valabilă 24 de ore, care costă 2 euro şi jumătate. În schimb, rovinieta de o săptămână, cea mai vândută în România, a fost desfiinţată. Autorităţile spun că astfel ne aliniem la standardele europene. 

de Redactia Observator

la 11.03.2024, 20:11

Vezi și

De astăzi, cel mai mic tarif pentru o rovinietă este aproape 12,5 lei. O rovinietă pe 24 de ore ne costă 2,5 euro, iar o rovinietă pe şapte zile s-a transformat într-una de zece şi dăm pe ea puţin peste trei euro. Şi rovinietele pe termen lung au suferit modificări.  În loc de 90 de zile, rovinieta are acum 60 şi plătim pe ea puţîn peste opt euro. Mulţi şoferi spun că era nevoie de o taxă de drum valabilă numai 24 de ore. 

Şofer: E bine pentru persoanele care au un drum scurt! Să nu mai fii obligat să o faci pe o săptămână. 

Şofer: Dacă ai nevoie într-o zi de o rovinietă, nu văd de ce aş cumpăra pentru o săptămână dacă ies din Bucureşți. 

Şofer: E o taxă normală mi se pare! Că dacă vrei să ieşi din oraş sau să te duci pe undeva, nu cred că zece lei te ard prea mult! 

Modificările vin în urmă unor statistici europene care au demonstrat că mulţi şoferi plăteau degeaba taxa de drum de 7 zile. Anul trecut, în România, s-au vândut peste 8 milioane de astfel de viniete. Multe dintre acestea au fost folosite însă doar o zi sau două. 

Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt CNAIR: Este o decizie luată în baza alinierii la aceste regulamente europene. De exemplu, în concediu dacă se pleacă, regulă este să se stea aproximativ zece zile la nivelul Uniunii Europene. Deci practic cetăţeanul ar fi trebuit să-şi mai cumpere o rovinietă de şapte zile. 

Şoferii care vor să-şi cumăere în continuare rovinietă pe un an, trebuie să ştie că această nu a suferit modificări de preţ. Costă tot 28 de euro. Anul trecut, la nivelul ţării noastre, s-au cumpărat peste 4 milioane astfel de roviniete. 

Şofer: E mult mai ok să-ţi iei pe un an, poţi să te duci oriunde, ştii că ești în regulă, nu stai să te gândeşți că te prinde camera. 

Plata rovinietei prin SMS nu va fi disponibilă timp de zece zile, până când operatorii de telefonie se vor alinia cu noile tarife. Până atunci, putem plăți taxa la benzinării sau online. Cei care încalcă legea și circulă pe un drum național fără rovinieta riscă amenzi între 250 și 4.500 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri Auto » Noile preţuri de la rovinietă. Au fost introduse taxe pentru o zi sau 10 zile, iar cea de 7 zile a fost desfiinţată