Antena Meniu Search
x

Video O nouă sancţiune pregătită pentru şoferi. 200 de lei amendă dacă nu opresc repede motorul când staţionează

Şoferii care ţin motorul pornit şi când staţionează maşina ar putea plăti amenzi. O campanie începută de asociaţii de mediu şi de părinţi este pe cale să se transforme în lege. Pentru început, va deveni normă în Bucureşti, oraşul cu cel mai toxic aer din Europa. Limitele de poluare sunt depăşite de 30 de ori aici.

Ana Grigore
de Ana Grigore

la 12.12.2023, 20:45

Vezi și

200 de lei ar putea fi amendaţi şoferii care ţin motorul pornit mai mult de cinci minute când staţionează. Deloc pe placul şoferilor, dar o idee agreată de pietoni.  

Şofer: Dacă e frig, motorul eu zic că trebuie sa stea pornit. 

Pieton: Când aşteaptă pe cineva, aşteaptă cu motorul pornit, iarna, vara, pentru căldură, pentru aerul condiţionat şi nu cred că ajută mediul.

 Bucureştenii respiră cel mai toxic aer din Europa

Pe acelaşi subiect

Ana Grigore, reporter Observator: Bucureştenii respiră cel mai toxic aer din Europa, iar principala sursă de poluare este chiar traficul. 60% din substanţele nocive din aer provin de la maşinile din trafic, în condiţiile în care pe şosea circulă zilnic aproape două milioane de autoturisme. Dintre acestea, mai mine de jumătate au o vechime mai mare de 12 ani. 

Panouri cu îndemnul "Opreşte motorul când staţionezi" au fost montate, deja, lângă 23 de şcoli din Bucureşti, acolo unde înainte de cursuri aerul devine irespirabil. Părinţii care îşi duc la şcoală sau îi aşteaptă la finalul cursurilor nu opresc deloc motorul. De asta s-au plâns foarte mulţi şi acum iniţiativa civică se va transforma în hotărâre de consiliu local la Bucureşti. 

Reporter: Am văzut că staţionaţi cu motorul pornit. Vreau să vă întreb dacă aţi văzut semnul acela. 

Şofer: Da, am văzut semnul. Depinde cât staţionezi în maşină. Dacă staţionezi o oră automat trebuie să o mai porneşti că e frig afară. 

Motivele pentru care a fost iniţiat acest proiect

Elena Lucaci, iniţiator proiect: Ce ne facem noi, că o să îngheţăm de frig. Dar bunicii, ceilalţi părinţi care nu au maşini, oare ce se fac? Ideea acestui proiect este să modelăm un comportament, nu să îl sancţionăm. 

Proiectul de hotărâre locală vine după ce calitatea aerului a fost monitorizată. 

Oana Neneciu, iniţiator proiect: Noi monitorizăm calitatea aerului în peste 70 de puncte peste tot în Bucureşti. Dintre acestea, 40 sunt la şcoli şi la spitale. Avem depăşiri ale valorilor maxime admise pentru protejarea sănătăţii umane la majoritatea, la 29 din 30 de şcoli, la 14 din 15 spitale monitorizate.

Iniţiativa ar putea fi extinsă la nivelul întregii ţări

Proiectul de hotărâre locală care îi obligă pe şoferi să oprească motorul când staţionează ar putea fi extins la nivelul întregii ţări. Astfel de legi sunt în vigoare în multe ţări europene, printre care Italia, Franţa şi Austria, iar amenzile ajung până la 750 de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri Auto » O nouă sancţiune pregătită pentru şoferi. 200 de lei amendă dacă nu opresc repede motorul când staţionează