Antena Meniu Search
x

Video Punctul de amendă s-ar putea dubla din 2024. Cât ne-ar costa nepurtarea centurii de siguranţă sau vorbitul la telefon

Atenţie la neatenţie, şoferi! Din 2024 punctul de amendă ar putea creşte, iar cea mai mică contravenţie ne va costa scump, la propriu. Punctul de amendă este îngheţat la 145 de lei, de câţiva ani, iar dacă plafonul nu va fi prelungit luna aceasta, de la 1 ianuarie valoarea lui se va dubla.

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 08.12.2023, 13:57

Vezi și

Codul Rutier actual prevede că punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie. Valoarea punctului de amendă este îngheţată de câțiva ani la 145 de lei.

Acum, autoritățile iau în calcul creșterea valorii punctului de amendă direct proporțional cu salariul minim existent la această oră în România. Asta înseamnă că punctul de amendă ar putea crește până la 330 de lei, începând de anul viitor, adică peste dublul valorii din acest moment.

Punctul de amendă ar putea creşte din 2024. Cât ne-ar costa nepurtarea centurii de siguranţă sau vorbitul la telefon

De exemplu, pentru nepurtarea centurii de siguranță, o faptă pedepsită cu 3 puncte de amendă, plătim acum 435 de lei. Din 2024, dacă se aplică această creștere a punctului de amendă, ar trebui să plătim 990 de lei. Aceeași regulă de calcul s-ar putea aplica pentru toate contravențiile în trafic.

Pe acelaşi subiect

Pentru vorbitul la volan, am putea plăti 2.600 de lei, iar pentru contravenţiile din clasa 5 - pedepsite cu 100 de puncte de amendă - am putea plăti 33.000 de lei.

Rămâne de văzut dacă va adopta, în cele din urmă, ordonanța propusă de ministerul de Interne.

În România există cinci clase de amendă

Valoarea punctului de amendă de 145 de lei este valabilă până la data de 31 decembrie 2023 în lipsa altor modificări exprese. Valoarea de 145 de lei este valabilă de la începutului anului 2017, când salariul minim brut pe economie se situa la 1.450 de lei.

În România există cinci clase de amendă, primele patru li se aplică persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice. Astfel, amenda maximă pentru personae fizice (20 de puncte de penalizare) este de la 2.900 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice amenda maximă (100 de puncta de penalizare) este de 14.500 de lei.

Clasele de sancţiuni sunt:

  • clasa I: 2/3 puncte-amendă;
  • clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
  • clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;
  • clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;
  • clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri Auto » Punctul de amendă s-ar putea dubla din 2024. Cât ne-ar costa nepurtarea centurii de siguranţă sau vorbitul la telefon