Antena Meniu Search
x

Pericolul pe două roţi de pe şoselele din România. 10 oameni au murit de la începutul anului din cauza trotinetelor electrice

Trotineta electrică face legea în trafic. Numărul accidentelor în care sunt implicate a crescut exponenţial în ultimii ani şi din cauza lor se plâng şi pietonii, şi şoferii. Un proiect de lege votat de deputaţi le va permite şi poliţiştilor locali să dea amenzi celor care merg pe două roţi şi nu respectă regulile de circulaţie. 

de Redactia Observator

la 09.12.2023, 07:19

Pericolul cu două roţi de pe şoselele din România. 10 oameni au murit de la începutul anului din cauza trotinetelor electrice
Pericolul cu două roţi de pe şoselele din România. 10 oameni au murit de la începutul anului din cauza trotinetelor electrice - Shutterstock

De la an la an, trotineta prinde viteză în trafic. Din păcate, şicanările şi accidentele s-au înmulţit şi ele exponenţial. 

Cosmina Balint, reporter Observator: Numărul accidentelor în care au fost implicați cei care merg cu trotineta electrică a crescut de 52 de ori in ultimii 5 ani. Numai în primele 10 luni ale acestui an au fost înregistrate peste 1.800 de accidente în care 10 persoane și-au pierdut viaţa. 

Şofer: Nu respectă nicio regulă, nu sunt atenţi când depăşesc, îi evit cât pot.

Firmele de asigurări confirmă trendul: în 2022, 9 din 10 accidente s-au produs din cauza conducătorilor trotinetelor. 

Pe acelaşi subiect

Cristian Andrieş , Direcţia Rutieră: Vorbim în primul rând de nerespectarea normelor rutiere de către conducătorii de trotinete electrice, viteza neadaptată la condiţiile de drum şi bineînţeles neacordarea de priorităţi de conducătorii de vehicule.

Proiect votat în Parlament

Soluţia ar putea fi un set clar de reglementări care să cuprindă interdicţii şi obligaţii. Un proiect votat de curând va permite şi poliţiştilor locali să dea amenzi celor care merg cu bicicleta electrică sau totineta, iar un al altul ar putea reglementa inclusiv închirierea trotinetelor. 

Cei care închiriază o trotinetă electrică vor trebui să răspundă la 5 întrebări din legislația rutieră înainte de a face plata în aplicație și să aibă cel puţin 16 ani pentru a putea merge cu ea în mod legal.

Anual, sunt cumpărate peste 50 de mii de trotinete electrice în România, iar numărul celor care pot fi închiriate trece de 2.500 în oraşele mari.

Ce trebuie să respecte conducătorii de trotinete pe şosele

Cosmina Balint, reporter Observator: Este interzisă circulaţia unei trotinete elctrice în alte condiţii decât pista de biciclete sau în lipsa acesteia pe partea carosabilă pe sectoarele de drum unde viteza maximă este de maxim 50km/h. Este interzisă conducerea atunci când partea carosabilă este acoperită de zăpadă, gheaţă sau polei.

Din cauza numărului mare de accidente, mai multe capitale europene precum Paris, Copenhaga şi Barcelona au interzis mersul cu trotinetele elecrice şi au impus amenzi usturătoare

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Pericolul pe două roţi de pe şoselele din România. 10 oameni au murit de la începutul anului din cauza trotinetelor electrice