Antena Meniu Search
x

Permis de conducere pierdut? Ce trebuie să faci pentru a obţine un duplicat

În fiecare an, în România se emit peste un milion de permise de conducere, însă multe dintre ele merg către cei care şi-au pierdut permisul de conducere sau s-au ales cu el deteriorat.

de Redactia Observator

la 01.09.2023, 10:03

În România, în fiecare an se eliberează peste un milion de permise de conducere
În România, în fiecare an se eliberează peste un milion de permise de conducere - Profimedia
  • În fiecare an, în România se eliberează peste un milion de permise de conducere.

În România, aproape fiecare persoană trecută de 18 ani are permis de conducere. Glumind un pic, putem spune că cine nu are permis de conducere, nu există. Ne dăm seama de acest aspect privind străzile tot mai aglomerate cu maşini.

Totuşi, în viaţa unui şofer apar şi multe momente neplăcute. Unul dintre acestea este când se pierde permisul de conducere sau acesta ajunge să fie deteriorat.

Mai poţi conduce dacă ai pierdut permisul?

În principiu, în asemenea cazuri ideal ar fi ca, mai întâi, să mergeţi şi să rezolvaţi problema, pentru a elimina orice risc de apariţie a unor situaţii extrem de neplăcute. Trebuie să vă adresaţi Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor pentru a solicita măcar eliberarea unei dovezi care să vă ajute până la obţinerea noului permis.

Pe acelaşi subiect

În mod normal, vorbim despre o perioadă de câteva zile până când situaţia se lămureşte definitiv, ceea ce înseamnă că trebuie să vă înarmaţi cu multă răbdare. Astfel de situaţii apar şi dacă permisul a fost furat, distrus, etc. Mai întâi el trebuie declarat pierdut, furat, distrus, etc.

Pierderea permisului de conducere se declară în Monitorul Oficial

Pierderea unui permis de conducere ar trebui să se facă în maxim 48 de ore. Pierderea lui trebuie declarată inclusiv în Monitorul Oficial, pentru a evita posibilitatea aparţiei unor situaţii neplăcute, respectiv, de exemplu, ca o persoană străină să se utilizeze de el.

În cazul în care există suspiciuni conform cărora au trecut mai mult de 48 de ore de când s-a pierdut permisul şi nu l-aţi declarat pierdut riscaţi o amendă semnificativă plus sancţionarea cu puncte.

Acte necesare pentru eliberarea duplicatului dacă ai pierdut permisul 

Şoferii care îşi pierd permisul de conducere, trebuie să-l declare pierdut cât mai rapid şi să întreprindă demersurile necesare pentru obţinerea unui nou permis. Ca de obicei în România, vorbim despre o birocraţie destul de complicată.

Pentru că, ca să obţineţi un duplicat al permisului de conducere, aveţi nevoie de mai multe documente precum actul de identitate, dovada plăţii taxei de permis, dovada că aţi declarat pierdut vechiul permis sau adeverinţa medicală ce arată că sunteţi apt pentru a deţine un permis de conducere.

Ce faci dacă ai pierdut permisul de conducere în străinătate

În astfel de cazuri, trebuie să vă adresaţi oficiului consular pentru a obţine o procură specială care să ajute la eliberarea unui nou permis de conducere cu aceeaşi valabilitate.

Ca şi în cazul în care pierdeţi permisul de conducere în România, când îl pierdeţi în străinătate trebuie să declaraţi cât mai rapid pierderea acestuia. Însă în aceste situaţii nu trebuie declarată pierderea permisului de conducere în Monitorul Oficial ci la cea mai apropiată unitate de Poliţie. Oamenii legii au obligaţie să elibereze o adeverinţă care să ateste că aţi declarat permisul pierdut.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri Auto » Permis de conducere pierdut? Ce trebuie să faci pentru a obţine un duplicat