Antena Meniu Search
x

Pierdere uriașă asumată de Nissan, după ce a anunțat că vinde afacerile din Rusia pe 1 euro

Nissan Motor va ceda afacerile sale din Rusia unei entități de stat pentru 1 euro, a anunțat marți companiam, care înregistrează astfel o pierdere de aproximativ 687 milioane de dolari, în cea mai recentă ieșire din țară a unei companii globale, scrie Reuters.

de Redactia Observator

la 11.10.2022, 16:54

logo Nissan
Pierderea uriașă asumată de Nissan, după ce a anunțat că vinde afacerile din Rusia pe 1 euro - Shutterstock (imagine ilustrativă)

Constructorul auto japonez își transferă acțiunile deținute la Nissan Manufacturing Russia LLC către compania de stat NAMI. Tranzacția va oferi Nissan dreptul de a răscumpăra afacerea în termen de șase ani, a declarat Ministerul rus al Industriei și Comerțului.

Tranzacția face ca Nissan să fie cea mai recentă companie majoră care părăsește Rusia de când Moscova a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina în februarie. De asemenea, ea reflectă o mișcare a acționarului principal al Nissan, producătorul auto francez Renault, care și-a vândut participația majoritară la producătorul auto rus Avtovaz unui investitor rus în luna mai.

Vânzarea către NAMI va include facilitățile de producție și cercetare ale Nissan din Sankt Petersburg, precum și centrul de vânzări și marketing din Moscova, a precizat ministerul.

Pierderea asumată de Nissan va afecta și venitul net al Renault

Pe acelaşi subiect

Nissan a declarat că se așteaptă la o pierdere extraordinară de aproximativ 100 miliarde de yeni (687 milioane de dolari), dar și-a menținut prognoza de profit pentru anul financiar care se va încheia în martie.

Renault, care deține 43% din Nissan, a estimat că decizia partenerului său japonez va reduce cu 331 de milioane de euro venitul său net pentru a doua jumătate a anului 2022, transmite Mediafax.

Nissan a suspendat producția la uzina sa din Sankt Petersburg în luna martie din cauza unor întreruperi în lanțul de aprovizionare.

Partenerul de alianță junior Mitsubishi Motors ia, de asemenea, în considerare posibilitatea de a ieși din Rusia, a afirmat ziarul Nikkei. Un purtător de cuvânt al Mitsubishi a declarat că nu s-a decis nimic.

Nissan și Renault, în discuții privind viitorul alianței lor

Ieșirea survine în condițiile în care Nissan s-a angajat într-o schimbare majoră în relația sa cu Renault. Cei doi au declarat luni că poartă discuții despre viitorul alianței lor, inclusiv că Nissan ia în considerare posibilitatea de a investi într-un nou proiect de vehicule electrice al Renault.

Aceste discuții, care ar putea determina cea mai mare resetare a alianței de la arestarea în 2018 a directorului Carlos Ghosn, au inclus, de asemenea, posibilitatea ca Renault să vândă o parte din participația de control pe care o deține la Nissan, au declarat pentru Reuters două persoane care au cunoștință despre aceste discuții.

Renault și-ar fi vândut participația la Avtovaz pentru o rublă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri Auto » Pierdere uriașă asumată de Nissan, după ce a anunțat că vinde afacerile din Rusia pe 1 euro