Antena Meniu Search
x

Live Text Război Rusia - Ucraina, ziua 230. Rusia anunţă noi atacuri "masive" asupra unor ţinte militare şi instalaţii electrice. Efectul: sute de localităţi ucrainene, în beznă

Război Rusia - Ucraina, ziua 230 LIVE TEXT. Liderii G7 vor organiza o întâlnire de urgenţă cu preşedintele Zelenski, după şirul de atacuri lansate luni de Rusia. Ultimul bilanţ arată că 19 oameni şi-au pierdut viaţa în urma raidurilor aeriene şi bombardamentelor, iar alţi 105 au fost răniţi. Ca un prim răspuns, Statele Unite şi Germania au promis să trimită în Ucraina sisteme de apărare anti-aeriene performante. Rusia a continuat în cursul nopţii să lanseze rachete în Zaporojie şi regiunile Nikolaev şi Harkov. 

de Redactia Observator

la 11.10.2022, 22:00

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici

UPDATE 22.00: Casa Albă: Nu există indicii că Putin ar pregăti atac nuclear. Statele Unite nu vor conflict cu Rusia

Administraţia Joseph Biden a anunţat, marţi seară, că nu există indicii că preşedintele rus, Vladimir Putin, ar pregăti lansarea unui atac nuclear asupra Ucrainei, precizând că Washingtonul va menţine vigilenţa şi că nu vrea un conflict militar cu Moscova. "Nu am observat indicii, nimic care să ne arate că domnul Putin a luat decizia de folosi arme nucleare sau armament de distrugere în masă în Ucraina. Nu am observat indicii că sistemul politic rus ar pregăti o astfel de decizie", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, citat de publicaţia The Hill, potrivit Mediafax.

În plus, John Kirby a precizat că nu există niciun motiv pentru modificarea configuraţiei de apărare strategică a Statelor Unite. "În mod evident, luăm în serios ameninţările. A făcut mai multe comentarii, într-o săptămână sau ceva de genul acesta, şi ştim că ştie că armata sa este supusă unor presiuni intense în Ucraina", a continuat Kirby, referindu-se la preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. "Cred că aceste elemente generează imperativul de a continua să monitorizăm aceste capabilităţi cât se poate de bine. Şi facem acest lucru", a precizat oficialul american. John Kirby a insistat că Statele Unite nu vor un conflict militar cu Rusia şi nu vor trimite trupe în Ucraina. "Nu vrea nimeni ca războiul să escaladeze într-o zonă a capabilităţilor nucleare", a subliniat el.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 21.42: Ucraina anunţă că 32 de prizonieri de război au fost eliberaţi în cadrul unui schimb cu Rusia

Preşedinţia ucraineană a anunţat marţi că a obţinut eliberarea a 32 de soldaţi ucraineni în cadrul unui schimb cu Rusia şi că a recuperat cadavrul unui israelian care se oferise voluntar să lupte pentru Ucraina, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres. "Printre cei eliberaţi se numără ofiţeri, sergenţi şi soldaţi ai Forţelor armate (ale Ucrainei). Toţi au fost în locuri unde au avut loc confruntări intense. Mulţi dintre aceşti oameni au fost daţi dispăruţi", a afirmat pe Telegram şeful cabinetului preşedinţiei ucrainene, Andrid Iermak. "Astăzi s-a efectuat un nou schimb de prizonieri, am reuşit să eliberăm 32 de militari şi să recuperăm cadavrul israelianului Dmitro Fialka", a precizat Andrid Iermak.

UPDATE 21.00: Serviciul ucrainean de Securitate anunţă noi dovezi de tortură găsite în fostele regiuni ocupate de ruşi

Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) anunţă că a găsit noi dovezi ale centrelor de detenţie în care era folosită tortura, din regiuni ocupate de forţele ruse, relatează CNN, citat de news.ro. SBU a anunţat că ofiţerii săi au descoperit un loc de detenţie ilegală în Sviatohirsk, în regiunea Doneţk, care includea o cameră de tortură într-un fost centru de recreere. ”Detectivii şi anchetatorii SBU au găsit obiecte care indică în mod direct semne de tortură”, se arată în comunicatul SBU.

Procuratura generală a precizat că inspectorii săi au vizitat atât Sviatohirsk, cât şi Lîman, oraş care a fost eliberat luna trecută. La Sviatohirsk, ”oamenii legii au deshumat cadavrele a 34 de persoane, unele dintre ele având semne de moarte violentă. De asemenea, trupurile arse a doi cetăţeni au fost găsite într-o maşină, identităţile acestora fiind în prezent în curs de stabilire”, a precizat procuratura generală. În Lîman, ”aproximativ 110 tranşee au fost găsite în cimitirul Nova Masliakivka, inclusiv mormintele unor copii. În total, 44 de cadavre au fost deja exhumate în timpul inspecţiei”, potrivit SBU.

UPDATE 20.55: Putin declară că situaţia de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie este ”îngrijorătoare” şi îi transmite şefului AIEA că este ”deschis dialogului”

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis şefului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, că situaţia de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, deţinută de Rusia, este ”ingrijorătoare”, însă este ”deschis dialogului”, relatează The Guardian, citat de news.ro. La o întâlnire care a avut loc la Sankt Petersburg difuzată de televiziunea de stat rusă, Putin i-a spus lui Grossi că Moscova este deschisă dialogului şi va discuta ”toate problemele” referitoare la operaţiunile instalaţiei nucleare.

”Vedem că astăzi există elemente ale unei politizări excesiv de periculoase a tot ceea ce are legătură cu activitatea nucleară”, a declarat Putin înainte de întâlnirea sa cu şeful AIEA. ”Sperăm că, datorită eforturilor dumneavoastră (n.r. Grossi), vom putea reduce toată retorica şi vom aduce la normal acest domeniu al cooperării noastre, în pofida tuturor turbulenţelor şi proceselor complexe care au loc pe scena mondială”, a mai subliniat el.

Preşedintele rus s-a declarat fericit” să discute ”toate problemele care sunt de interes comun pentru ruşi şi care pot chiar îngrijora pe cineva”, oferind exemplul situaţiei centralei nucleare ucrainene Zaporojie. ”În orice caz, suntem deschişi acestui dialog şi ne bucurăm să vă vedem (n.r. pe Grossi)”, a precizat liderul rus.

UPDATE 18.40: Ucraina acuză Rusia de "răpirea" directorului adjunct al centralei nucleare de la Zaporojie

Un director adjunct al centralei nucleare din Zaporojie (sudul Ucrainei), ocupată de Rusia încă din luna martie, a fost răpit de luni de forţele ruse şi este deţinut într-un loc necunoscut, a semnalat marţi Energoatom, compania de energie nucleară de stat ucraineană, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin urma să se întâlnească în cursul după-amiezii cu şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, potrivit Reuters şi AFP, citate de Agerpres. Într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram, Energoatom afirmă că acesta este Valeri Martîniuk, director adjunct pentru resurse umane, exprimându-şi îngrijorarea că acesta ar putea fi torturat.

'În acest fel, ruşii încearcă să obţină informaţii indispensabile despre dosarele personale ale angajaţilor pentru a forţa personalul ucrainean să lucreze cât mai repede posibil pentru Rosatom (Agenţia nucleară rusă). Ocupanţii recurg literalmente la tortură şi la intimidare împotriva personalului centralei de la Zaporojie', susţine Energoatom, citat de publicaţia Ukrainska Pravda. Ministerul rus al Apărării nu a răspuns deocamdată la o solicitare de comentariu din partea Reuters. Energoatom a lansat un apel către şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, şi întreaga comunitate internaţională, cerând 'să ia toate măsurile posibile' pentru a ajuta la eliberarea lui Martîniuk. Nici AIEA nu a răspuns imediat la o cerere de a face un comentariu cu privire la acest caz.

Şeful AIEA, Rafael Grossi, avea programată pentru marţi o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin la Sankt Petersburg, potrivit Kremlinului. Acest incident intervine după reţinerea în acelaşi mod a fostului director al centralei nucleare din Zaporojie, Igor Muraşov, la 1 octombrie. Grossi a anunţat eliberarea sa la 3 octombrie, după care AIEA a declarat că Muraşov nu va mai reveni la sarcinile sale de şef al centralei.

UPDATE 18.33: Rusia este deschisă unor negocieri cu Occidentul şi aşteaptă propuneri ”serioase” în acest sens, anunţă Lavrov

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov anunţă marţi că Rusia este deschisă unor negocieri cu Occidentul privind Războiul rus din Ucraina, dar că nu a primit încă nicio propunere ”serioasă” în acest sens, relatează Reuters, citat de news.ro. Rusia vrea să negocieze cu Statele Unite sau Turcia modalităţi prin care să înceteze războiul, care a intrat într-a opta lună, a declarat el într-un interviu acordat televiziunii ruse de stat.

Lavrov pune acest accent asupra disponibilităţii Rusiei de a negocia, după ce Moscova a suferit o serie de înfrângeri usturătoare în contra-fensiva lansată de Kiev în septembrie, care schimbat dinamica războiului în favoarea Ucrainei. El declară că oficiali, inclusiv un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate american (NSC) de la Casa Albă, John Kirby, au anunţat că Statele Unite sunt deschise unor negocieri cu Rusia, dar că Moscova a refuzat.

”Asta este o minciună”, a declarat Lavrov. ”Noi nu am primit nicio propunere serioasă pentru a lua legătura”, a adăugat el. Şeful diplomaţiei ruse a dat asigurări că Moscova nu va respinge nicio întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele american Joe Biden la summitul G20, prevăzut la mijlocul noi noiembrie în Indonezia, şi că va analiza orice propunere, dacă primeşte vreuna până atunci. ”Noi am spus în mod repetat că nu refuzăm niciodată întâlniri. dacă există o propunere, atunci o vom analiza”, a dat asigurări Lavrov.

UPDATE 18.10: Ucraina anunță că marți a interceptat zeci de rachete și drone ale rușilor

Autoritățile din Ucraina afirmă că marți au interceptat zeci de rachete și drone lansate de ruși, în atacuri separate, potrivit CNN, citat de Mediafax. Comandamentul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că a „doborât" primele patru rachete în jurul orei locale 9.00, iar alte 14 între orele 9.30 și 13.00. Premierul ucrainean Denys Shmyhal a declarat că atacurile rusești au continuat marți asupra instalațiilor energetice, cu 33 de lovituri de rachete până în prezent.

Comandamentul forțelor aeriene ucrainene a anunțat că până la ora locală 13:30 au fost distruse 20 de rachete de croazieră și 13 „drone kamikaze". „În total, 33 de ținte aeriene au fost distruse de forțele și mijloacele Forțelor Aeriene", a precizat acesta. De altfel, președintele Volodimir Zelenski a făcut de mai multe ori apel către aliații Ucrainei pentru a obține mai multe echipamente de apărare aeriană.

„Apărarea antiaeriană este în prezent prioritatea numărul 1 în cooperarea noastră în domeniul apărării", a scris Zelenski, pe Twitter, luni seara, după o convorbire telefonică cu președintele american Joe Biden. Volodimir Zelenski s-a întâlnit marți cu ministrul ucrainean al Apărării, cu comandantul-șef al forțelor armate și cu alți oficiali guvernamentali și militari. „Cei prezenți (...) au subliniat necesitatea urgentă de a dota armata [ucraineană] cu sisteme moderne de apărare aeriană și de apărare antirachetă", a declarat biroul său de presă. Luni și marți, Ucraina a fost vizată de numeroase atacuri aeriene lansate de ruși.

UPDATE 15.35: Efectul bombardamentul ruseşti: sute de localităţi ucrainene sunt în beznă

Sute de localități din Ucraina nu au energie electrică din cauza loviturilor aeriene ale rușilor de luni și de marți, potrivit Sky News, citat de Mediafax. Alimentarea cu energie electrică a fost restabilită marți în aproximativ 3.500 de localități din Ucraina, anunță Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență. Cu toate acestea, peste 300 de comunități rămân fără energie electrică.

Marți dimineață s-a raportat că 30% din orașul Liov, situat în vestul țării, a rămas fără energie electrică în urma unor noi lovituri rusești. Luni, forțele rusești au lovit infrastructura critică și civilă în 12 regiuni din Ucraina, afrectând aproximativ 20 de orașe. Cel puțin 19 persoane au fost ucise și au izbucnit aproximativ 30 de incendii. La Kiev, alimentarea cu energie electrică a fost parțial limitată pentru clienții industriali și casnici.

UPDATE 14.45: O lovitură rusă asupra orașului ucrainean Lviv afectează alimentarea cu energie electrică - primar

Un atac cu rachete rusești asupra infrastructurii critice din Lviv a lăsat marți o parte din orașul din vestul Ucrainei fără energie electrică, a declarat primarul orașului, Andriy Sadovyi, conform Reuters.. Un martor a raportat trei explozii în oraș la scurt timp după ora locală 12.00.

"Ca urmare a loviturii cu rachete, 30% din Lviv este temporar fără electricitate", a scris Sadovyi pe aplicația de mesagerie Telegram, adăugând că alimentarea cu apă a fost, de asemenea, întreruptă în două cartiere ale orașului.

Luni, lovituri de rachete rusești afectaseră de asemenea alimentarea cu electricitate în regiunea Lviv. Autoritățile orașului au declarat luni târziu că alimentarea cu energie electrică a fost în mare parte restabilită în regiune, dar ministrul adjunct de interne ucrainean Evgheni Yenin a declarat că unele așezări din regiune erau încă fără electricitate marți dimineață.

UPDATE 14.06: Rusia anunţă noi atacuri ''masive'' asupra unor ţinte militare şi instalaţii electrice

Ministerul rus al Apărării anunţă marţi că a efectuat noi atacuri ''masive'' asupra unor ţinte militare şi instalaţii electrice din Ucraina, la o zi după atacurile ruseşti de amploare pe întregul teritoriul ucrainean, relatează AFP.

''Azi (marţi), forţele armate ruse au continuat să efectueze atacuri masive cu armament cu rază lungă de acţiune, de înaltă precizie, din baze terestre sau maritime, asupra unor instalaţii militare şi instalaţii electrice din Ucraina'', anunţă un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov. Toate obiectivele acestor atacuri au fost atinse, dă asigurări acesta. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 13.30: Belarusul ''ar face bine'' să nu intre în războiul rus din Ucraina, ameninţă Franţa

Belarusul ''ar face bine'' să nu intre în războiul din Ucraina, ameninţă ministrul francez de Externe Catherine Colonna. ''Această problemă se va afla foarte sigur pe agenda discuţiilor G7'', care se reuneşte virtual marţi, de urgenţă, la o zi după atacurile ruseşti ''masive'' în toată Ucraina.

UPDATE 12.40: Rusia lansează marți mai multe rachete asupra unor ținte din Ucraina

Rusia a lansat marți dimineață o nouă rundă de atacuri cu rachete pe teritoriul Ucrainei, au anunțat Forțele Armate Ucrainene (UAF) pe Facebook, conform CNN. "Inamicul continuă să atace Ucraina cu arme de mare precizie", se arată în postare.

Rachetele au fost lansate de pe două portavioane rusești marți, în jurul orei locale 7.00, ora locală. UAF a afirmat că patru rachete au fost doborâte.

UPDATE 11.04: Noi alerte de raiduri aeriene în întreaga Ucraină

Serviciile de urgenţă au pus marţi în alertă de raiduri aeriene întregul teritoriu al Ucrainei, la o zi după ce Rusia a lansat masiv rachete asupra teritoriului ţării vecine, atacul soldându-se cu cel puţin 19 morţi şi 105 răniţi, potrivit celui mai recent bilanţ transmis de Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă ucrainean, transmite EFE.

UPDATE 10.01: Bilanțul victimelor bombardamentelor din Ucraina a crescut la 19 morți

Numărul deceselor cauzate de bombardamentele rusești asupra principalelor orașe din Ucraina de luni a crescut de la 14 la 19. Serviciul de stat pentru situații de urgență din Ucraina au adăugat că 105 persoane au fost rănite în loviturile de luni.

"Atenție. În timpul zilei există o probabilitate ridicată de lovituri cu rachete pe teritoriul Ucrainei. Vă rugăm să rămâneți în adăposturi pentru propria siguranță, nu ignorați semnalele de raid aerian", a atenționat serviciul.

UPDATE 09.14: 98 de mineri sunt blocați în subteran în urma bombardamentelor rusești

Agența de presă de stat ucraineană Ukrinform relatează că 98 de mineri sunt încă blocați în subteran în urma bombardamentelor rusești asupra orașului Krivoi Rog, orașul natal al președintelui ucrainean Vlodimir Zelenski.

Întreruperile de curent cauzate de lovituri au lăsat minerii blocați în subteran, informează agenția de știri, iar salvatorii încearcă să îi elibereze. Aproape 900 de mineri au rămas blocați în patru mine în urma bombardamentelor, dar majoritatea au fost eliberați.

UPDATE 09.00: 15 explozii au fost înregistrate în Zaporojie în cursul nopții. Bombardamente reluate

Marţi dimineață, sirenele de salvare aeriană sună în Kiev, relatează corespondenții de presă aflați la fața locului. În Zaporojie au fost înregistrate 15 explozii în această noapte. Bombardamentele de luni din orașele din întreaga Ucraină au ucis 14 persoane și au făcut aproape 100 de răniți.

În Zaporojie au fost 15 explozii înregistrate în cursul nopții, conform ministrului adjunct al afacerilor externe al Ucrainei, Emine Dzheppar, care precizează că loviturile au vizat "o instituție de învățământ, o instituție medicală și clădiri rezidențiale".

Citând administrația militară din regiune, publicația media Ukrainska Pravda relatează că centrala electrică Ladyzhynska din orașul Vinnytsia (sud-vest) a fost bombardată marți dimineață de două drone kamikaze Shahed-136.

UPDATE 08.35: Vladimir Putin s-ar putea întâlni cu Erdogan pentru a discuta ideea unor discuţii Rusia-Occident, afirmă Kremlinul

Preşedintele Vladimir Putin s-ar putea întâlni săptămâna aceasta cu preşedintele turc Tayyip Erdogan pentru a discuta despre propunerea turcă de a găzdui discuţii între Rusia şi Occident pe tema Ucrainei, a declarat luni Kremlinul, potrivit Reuters. Atât Putin, cât şi Erdogan sunt aşteptaţi să viziteze Kazahstanul în această săptămână.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că Rusia nu a primit niciun semnal cu privire la perspectiva unor negocieri cu Occidentul în Turcia, dar nu a exclus ca preşedintele Vladimir Putin să discute acest lucru cu Erdogan. Atât Putin, cât şi Erdogan sunt aşteptaţi să viziteze Kazahstanul în această săptămână.

Turcia, care are relaţii strânse atât cu Moscova, cât şi cu Kievul, a fost văzută ca un potenţial mediator în conflict, iar în iulie a ajutat la medierea unui acord pentru exportul de cereale ucrainene blocate în porturile de la Marea Neagră. Erdogan l-a îndemnat pe Putin să reducă tensiunile şi în septembrie a cerut Moscovei să acorde o nouă şansă negocierilor de pace.

UPDATE 07.26: Numărul morţilor după atacurile cu rachete a crescut la 14

Numărul persoanelor ucise în atacurile cu rachete de luni din Ucraina a crescut la 14, anunţă Serviciile de Stat de Urgenţă ale Ucrainei, conform BBC. De asemenea, 97 de oameni au fost răniţi, afirmă sursa citată, în timp ce peste 1.000 de angajaţi ai serviciilor de urgenţă sunt implicaţi în operaţiunile de salvare.

UPDATE 07.11: Ucraina nu se lasă intimidată de atacurile ruseşti; apărarea aeriană, prioritară

Preşedintele Volodimir Zelenski a asigurat că Ucraina nu va fi intimidată de bombardamentele masive efectuate de Rusia, care au lovit infrastructuri energetice importante şi s-au soldat cu cel puţin 14 morţi, transmite AFP. "Ucraina nu poate fi intimidată. Nu poate decât să fie cu atât mai unită. Ucraina nu poate fi oprită", a spus Volodimir Zelenski într-un clip video postat pe reţelele de socializare, promiţând lupte "şi mai dureroase" pentru trupele ruseşti pe front.

De asemenea, preşedintele ucrainean a declarat luni că a vorbit cu preşedintele american Joe Biden despre apărarea antiaeriană după aceste atacuri cu rachete. "Am avut o conversaţie productivă cu preşedintele american Joe Biden", a scris Volodimir Zelenski pe Telegram. "Principalul subiect de discuţie a fost apărarea aeriană. În prezent, acesta este prioritatea numărul unu în cooperarea noastră în domeniul apărării".

UPDATE 07.07: Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei: Ruşii au lansat luni peste 84 de raiduri aeriene

Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei a transmis că luni ruşii au lansat peste 84 de raiduri aeriene, inamicul folosind rachete de croazieră, balistice, rachete ghidate antiaeriene şi vehicule aeriene de luptă fără pilot (UCAV), în timp ce forţele de apărare ale Ucrainei au respins atacurile inamicului în cinci localităţi, transmite Ukrinform. Forţele aeriene ucrainene şi unităţile de apărare antiaeriană ale Forţelor Terestre ale Forţelor Armate ale Ucrainei au distrus 56 de ţinte aeriene, şi anume 43 de rachete de croazieră şi 13 UAV-uri.

Forţele de apărare ale Ucrainei au respins atacurile inamicului în cinci localităţi. În direcţia Bugului de Sud, invadatorii ruşi folosesc din ce în ce mai mult tancuri, mortiere, tunuri şi artilerie cu rachete. În ultima zi, rachetele ruseşti au provocat pagube la infrastructura din 20 de aşezări.

Declaraţia a fost făcută de Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei pe Facebook, transmite corespondentul Ukrinform. "Armata de ocupaţie rusă, neavând realizări pe câmpul de luptă, foloseşte o tactică de teroare împotriva civililor ucraineni. Încălcând dreptul umanitar internaţional, legile şi obiceiurile războiului, ei lovesc infrastructura critică şi casele rezidenţiale", se arată în raport. trupele ruseşti au lansat din nou rachete şi lovituri aeriene asupra oraşelor ucrainene paşnice şi populate. Ca urmare a atacului masiv cu rachete, în ultima zi, civili au fost răniţi şi infrastructura a fost avariată în peste 20 de localităţi. 

07.00: Zelenski a vorbit la telefon cu preşedintele SUA, Joe Biden

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a avut o convorbire telefonică, luni, cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, liderul ucrainean transmiţând că loviturile de rachetă împotriva unor obiective civile din întreaga Ucraină sunt un semn de slăbiciune a armatei ruse, care pierde pe câmpul de luptă, reprezintă teroare pură şi că nu vor ceda şantajului rusesc cu rachete. Cei doi lideri au discutat despre importanţa apărării antiaeriene şi despre continuarea contribuţiilor americane pentru creşterea acestei capacităţi.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale de la Kiev, Volodimir Zelenski l-a informat pe preşedintele Biden cu privire la consecinţele atacurilor masive cu rachete împotriva infrastructurii civile comise astăzi de agresorul rus. Preşedintele Ucrainei a subliniat faptul că recentele avarii pe scară largă ale infrastructurii energetice critice reprezintă provocări serioase înaintea iernii care se apropie şi a începutului sezonului de încălzire.

"Loviturile de astăzi împotriva unor obiective civile din întreaga Ucraină sunt un semn de slăbiciune a armatei ruse, care pierde pe câmpul de luptă. Este teroare pură. Dar nu vom ceda şantajului rusesc cu rachete", a subliniat şeful statului.

Cei doi lideri au discutat despre importanţa apărării antiaeriene şi despre continuarea contribuţiilor americane pentru creşterea acestei capacităţi. În acest context, ei au discutat despre viitoarea reuniune extraordinară a Grupului celor şapte lideri (G7) dedicată Ucrainei şi despre cele mai urgente măsuri de sprijin pentru Ucraina care pot fi adoptate de comunitatea internaţională.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 230. Rusia anunţă noi atacuri "masive" asupra unor ţinte militare şi instalaţii electrice. Efectul: sute de localităţi ucrainene, în beznă