Antena Meniu Search
x

Poliţia îi anunţă pe şoferi că s-au schimbat regulile în giratoriu: "Vechea practică nu mai este valabilă"

Poliția Română a anunțat o nouă regulă pentru șoferi, valabilă pentru ieșirea de pe banda 2 sau 3 din sensul giratoriu. Conducătorii auto vor fi obligați să semnalizeze intenția, însă asta numai dacă se asigură că pot face manevra fără a pune în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

de Redactia Observator

la 20.03.2023, 23:27

sens giratoriu noaptea
Poliţia îi anunţă pe şoferi că s-au schimbat regulile în giratoriu: "Vechea practică nu mai este valabilă" - Shutterstock (arhivă)

Odată cu apariția Hotărârii de Guvern numărul 130 din 2023, regulamentul de aplicare a Codului Rutier a fost modificat, astfel încât el conține acum definiția intersecției cu sens giratoriu.

Regulamentul stabilește acum intersecția cu sens giratoriu ca fiind intersecția dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale.

Regulă nouă. Ce trebuie să facă șoferii în sensul giratoriu

Mai exact, în cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

Pe acelaşi subiect

"Știi cum se circulă în sensul giratoriu? Nu mai poți să ieși direct de pe banda a 2-a sau a 3-a a sensului giratoriului și să le tai fața celor de pe celelalte benzi, iar dacă vrei să faci această manevră trebuie să îți semnalizezi intenția, să te asiguri că poți face asta fără să pui în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic", se arată într-o postare a Poliției Române.

"Vechea practică nu mai este valabilă conform ultimelor modificări! Conduceți prudent!", au mai transmis reprezentanții Poliției.

Mai mult, în intersecții, inclusiv cele cu circulație în sens giratoriu, este interzisă oprirea voluntară a vehiculelor. Este considerată oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, dacă aceasta se încadrează într-o durată de cel mult cinci minute.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri Auto » Poliţia îi anunţă pe şoferi că s-au schimbat regulile în giratoriu: "Vechea practică nu mai este valabilă"