Doar un şofer din 10 respectă legea şi poartă centură de siguranţă
Un gest banal ne poate salva viaţa. În cazul şoferilor e vorba de centura de siguranţă, atrag atenţia oamenii legii. Poliţiştii au făcut astăzi o razie pe străzile Capitalei. Şi au descoperit ce ştiau din statistici: doar un şofer din 10 respectă legea şi poartă centură de siguranţă.
Un gest banal ne poate salva viaţa. În cazul şoferilor e vorba de centura de siguranţă, atrag atenţia oamenii legii. Poliţiştii au făcut o razie pe străzile Capitalei. Şi au descoperit ce ştiau din statistici: doar un şofer din 10 respectă legea şi poartă centură de siguranţă.
Centura de siguranţă la control! Poliţiştii rutieri au oprit, astăzi, sute de şoferi, în trafic. Cei mai mulţi dintre ei nu aveau centura pusă, dar aveau ...scuze.
Numai anul trecut, în România, aproape cinci sute de oameni au murit pentru că nu purtau centura de siguranţă, mai mult de o victimă pe zi. Unii şoferi cred că lor nu li se poate întâmpla.
Claudiu Costea - Brigada Rutieră Bucureşti: Explicaţiile şoferilor au fost diverse. Sperăm ca prin această campanie să conştientizeze că siguranţa este pe primul loc.
- Maşinile de epocă pe care doar colecţionarii cu averi impresionante şi le pot permite. "Operă de artă!"
- Radarele e-Sigur vânează șoferii vitezomani pe două autostrăzi și un drum național. Amenzile vor veni direct...
- Revoltă în Sectorul 4 pe taxa de 540 de lei impusă şoferilor. "Motocicleta e în curte, dar trebuie să plătesc"
- Toyota, cel mai mare producător auto din lume pentru al cincilea an. În 2024 a vândut 10,8 milioane de mașini
- Rabla 2025. Producătorii auto cer tichete de 8.500 de euro pentru electrice. Banii pentru diesel, eliminaţi
Iulian Oprescu - reprezentant companie auto: Din 1959 şi până astăzi, centura a salvat peste 1 milion de vieţi.
Un studiu european arată că doar 16% dintre şoferii români respectă legea. Urmează italienii, cu 44% şi spaniolii care stau ceva mai bine: 61%. Ce-i drept şi amenda pentru această contravenţie, în România, este cea mai mică din toate statele europene: 290 de lei.
Şi în timp ce noi ignorăm pericolele, în vest se fac paşi înainte. Un proiect european de siguranţă rutieră schimbă radical modul în care vom călători în următorii ani. Producătrii de maşini vor fi obligaţi să vândă autoturisme...mult mai sigure, cu alte dotări.
Nu vorbim despre dotări opţionale, ci obligatorii. Spre exemplu, atunci când maşina are în faţă sau în spate un alt autoturism, un obstacol, un pieton şi şoferul nu este atent, va frâna singură. O altă obligaţie este montarea camerelor de luat vederi în faţă şi în spate, sisteme de detectare a obiectelor din laterale în timpul mersului. Apoi, geamuri securizate care să protejeze şi pietonii în caz de accident, limitatorul de viteză cu vibraţie în pedală, centuri cu grad de siguranţă îmbunătăţit. Nu în ultimul rând, maşinile vor trebui să fie dotate cu sisteme de detectare a somnolenţei sau a consumului de alcool. Bineînţeles, toate acestea se vor reflecta în costurile autoturismului pe care îl vom cumpăra.
Maşinile inteligente vor intra pe piaţă abia după ce producătorii îşi vor exprima părerile despre noile reguli.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰