Antena Meniu Search
x

Doar un şofer din 10 respectă legea şi poartă centură de siguranţă

Un gest banal ne poate salva viaţa. În cazul şoferilor e vorba de centura de siguranţă, atrag atenţia oamenii legii. Poliţiştii au făcut astăzi o razie pe străzile Capitalei. Şi au descoperit ce ştiau din statistici: doar un şofer din 10 respectă legea şi poartă centură de siguranţă.

de Redactia Observator

la 14.03.2019, 22:50

Vezi și

Un gest banal ne poate salva viaţa. În cazul şoferilor e vorba de centura de siguranţă, atrag atenţia oamenii legii. Poliţiştii au făcut o razie pe străzile Capitalei. Şi au descoperit ce ştiau din statistici: doar un şofer din 10 respectă legea şi poartă centură de siguranţă.

Centura de siguranţă la control! Poliţiştii rutieri au oprit, astăzi, sute de şoferi, în trafic. Cei mai mulţi dintre ei nu aveau centura pusă, dar aveau ...scuze. 

Numai anul trecut, în România, aproape cinci sute de oameni au murit pentru că nu purtau centura de siguranţă, mai mult de o victimă pe zi. Unii şoferi cred că lor nu li se poate întâmpla.

Claudiu Costea - Brigada Rutieră Bucureşti: Explicaţiile şoferilor au fost diverse. Sperăm ca prin această campanie să conştientizeze că siguranţa este pe primul loc. 

Iulian Oprescu - reprezentant companie auto: Din 1959 şi până astăzi, centura a salvat peste 1 milion de vieţi. 

Un studiu european arată că doar 16% dintre şoferii români respectă legea. Urmează italienii, cu 44% şi spaniolii care stau ceva mai bine: 61%. Ce-i drept şi amenda pentru această contravenţie, în România, este cea mai mică din toate statele europene: 290 de lei. 

Şi în timp ce noi ignorăm pericolele, în vest se fac paşi înainte. Un proiect european de siguranţă rutieră schimbă radical modul în care vom călători în următorii ani. Producătrii de maşini vor fi obligaţi să vândă autoturisme...mult mai sigure, cu alte dotări. 

Nu vorbim despre dotări opţionale, ci obligatorii. Spre exemplu, atunci când maşina are în faţă sau în spate un alt autoturism, un obstacol, un pieton şi şoferul nu este atent, va frâna singură. O altă obligaţie este montarea camerelor de luat vederi în faţă şi în spate, sisteme de detectare a obiectelor din laterale în timpul mersului. Apoi, geamuri securizate care să protejeze şi pietonii în caz de accident, limitatorul de viteză cu vibraţie în pedală, centuri cu grad de siguranţă îmbunătăţit. Nu în ultimul rând, maşinile vor trebui să fie dotate cu sisteme de detectare a somnolenţei sau a consumului de alcool. Bineînţeles, toate acestea se vor reflecta în costurile autoturismului pe care îl vom cumpăra. 

Maşinile inteligente vor intra pe piaţă abia după ce producătorii îşi vor exprima părerile despre noile reguli.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri Auto » Doar un şofer din 10 respectă legea şi poartă centură de siguranţă