Antena Meniu Search
x

Tot ce trebuie să știi despre kitul de ambreiaj

Primul lucru pe care l-ai învățat la școala de șoferi a fost să apeși pedala de ambreiaj pentru a permite plecarea lină a mașinii de pe loc și schimbarea vitezelor.

Tot ce trebuie să știi despre kitul de ambreiaj - pixabay,com

Primul lucru pe care l-ai învățat la școala de șoferi a fost să apeși pedala de ambreiaj pentru a permite plecarea lină a mașinii de pe loc și schimbarea vitezelor.

Ambreiajul are de fapt rolul de a transmite mișcarea de rotație a motorului către cutia de viteze, iar aceasta din urmă să transforme mișcarea de rotație într-una de translație.

Ce este un kit ambreiaj?

Ambreiajul nu poate funcționa fără anumite componente, tocmai de aceea în momentul în care avem probleme cu el, se schimbă întregul kit ambreiaj. Dar ce conține un astfel de kit ambreiaj?

· Disc cu suprafață de frecare

· Placă de presiune metalică

· Rulment

Întotdeauna se recomandă ca discul de ambreiaj să fie schimbat o dată cu placa de presiune, motiv pentru care ele se găsesc doar împreună, sub forma unui kit ambreiaj.

Discul de ambreiaj este un disc din oțel, acoperit pe ambele fețe cu un material de fricțiune, ca cel pe care îl regăsim pe plăcuțele de frână. Discul de ambreiaj este de fapt format din mai multe componente: placa de bază centrală și placa exterioară, nituită de cea centrală. Pe toată suprafața plăcii de bază centrală există niște arcuri care au rolul de a atenua șocurile în momentul în care discul face contact cu volanta.  Placa de presiune este și ea compusă din mai multe elemente, chiar dacă la prima vedere ai impresia că ai de-a face cu o singură componentă. Ea este fabricată dintr-un oțel extrem de rezistent care este protejat de o carcasă ce se prinde în șuruburi de volanta motorului. Ultimul element pe care îl regăsim în acest kit ambreiaj este rulmentul, care are rolul de a împinge diafragma plăcii de presiune.

Cum funcționează ambreiajul?

Am văzut ce conține un kit ambreiaj, a venit momentul să aflăm și cum funcționează toate aceste componente împreună. În momentul în care tu apeși pedala de ambreiaj, rulmentul de presiune eliberează discul de ambreiaj, permițând schimbarea treptei de viteză. În același timp, volanta preia șocurile dintre cutie și motor ori de câte ori acționezi pedala de ambreiaj, în momentul în care vrei să pleci de pe loc sau să schimbi viteza. Când pedala de ambreiaj este apăsată, placa de presiune nu mai presează discul de ambreiaj pe volantă, iar mișcarea de rotație a motorului nu se mai transmite cutiei de viteze, treapta de viteză putând fi schimbată fără niciun fel de problemă.

Cum protejezi ambreiajul?

Dacă nu vrei să schimbi acest kit ambreiaj foarte des, ar fi bine să ții cont de anumite sfaturi și recomandări de la specialiști. Iată ce acțiuni sunt recomandate a fi evitate în momentul în care conduci mașina pentru a prelungi durata de viață și eficiența ambreiajului:

· Eliberarea prea bruscă sau prea lentă a pedalei de ambreiaj poate duce la încingerea materialului de fricțiune de pe suprafața discului și la uzarea lor mult mai rapidă

· Menținerea piciorului pe pedala de ambreiaj chiar și atunci când nu este necesar (cum ar fi la așteptarea schimbării semaforului în culoarea verde) duce la suprasolicitarea și uzarea rapidă a rulmentului de presiune

· Sprijinirea piciorului pe pedala de ambreiaj în timpul mersului duce la o uzare prematură în special a rulmentului de presiune

· Forțarea repetată a ambreiajului poate duce la deformarea discului de ambreiaj

· Trecerea bruscă dintr-o treaptă superioară de viteză într-una inferioară poate duce la distrugerea anumitor piese importante

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri Auto » Tot ce trebuie să știi despre kitul de ambreiaj