Azi încep înscrierile elevilor la Bacalaureat 2021. Care este procedura şi când au loc probele din prima sesiune

De Veronica Micu.
Publicat: 31.05.2021, 06:52.
Actualizat: 31.05.2021, 17:41

Luni, 31 mai, încep înscrierile pentru examenul de Bacalaureat 2021, calendarul stabilit în toamna anului trecut urmând să fie respectat indiferent de situația epidemiologică. Bacalaureatul va fi organizat în două sesiuni, una de vară și una de toamnă, iar probele se vor susține cu prezență fizică.

Începând de astăzi, 31 mai, absolvenţii de liceu se pot înscrie pentru prima sesiune a examenului de Bacalaureat. Examenul va începe în 28 iunie, cu proba scrisă la Linmba şi literatura română.

Peste 100.000 de candiadaţi fiind aşteptaţi să susţină probele.

Potrivit calendarului de pe site-ul Ministerului Educaţiei, înscrierea candidaţilor pentru prima sesiune a examenului de Bacalaureat începe în 31 mai şi durează până în 4 iunie.

Citește și:

Ministrul Educaţiei afirma, recent, că Bacalaureatul ar urma să fie susţinut de peste 100.000 de candidaţi, el menţionând în acest context că aproximativ 30.000 dintre aceştia s-au vaccinat împotriva COVID-19. Totodată, Sorin Cîmpenu a anunţat că a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă care prevede că, la examenul de Bacalaureat, se echivalează/se recunosc probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale.

Înscrierile la Bac 2021 încep în 31 mai

Potrivit calendarului, înscrierile la prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2021 se desfăşoară în perioada 31 mai - 4 iunie.

Pentru sesiunea de toamnă, august - septembrie 2021, înscrierile absolvenţilor de liceu vor avea loc în perioada 19 - 26 iulie 2021.

La examenul de Bacalaureat 2021 se pot înscrie candidații din seria curentă, cât și cei din seriile anterioare, care nu au promovat examenul. Este important de menționat că elevii români care au studiat în străinătate se pot înscrie la examenul de bacalaureat numai după echivalarea studiilor şi promovarea examenelor de diferenţă stabilite de MECTS, prin Centrul Naţional pentru Recunoaşterea şi Echivalarea Diplomelor.

De asemenea, candidaţii proveniţi din învăţământul particular autorizat să funcţioneze provizoriu se înscriu la centrul de examen desemnat de comisia de bacalaureat judeţeană/a municipiului Bucureşti, potrivit Ministerului Educației.

Acte necesare pentru înscrierea la Bac în 2021

Actele necesare pentru înscrierea la Bac în 2021 sunt următoarele, potrivit metodologiei publicate pe site-ul Ministerului Educației.

Înscrierea candidaţilor pentru examenul de bacalaureat se face, prin fişă-tip informatizată, la secretariatele liceelor pe care aceştia le-au absolvit, în perioada 31 mai - 4 iunie, după cum urmează:

a) pentru candidaţii din seria curentă, profesorii diriginţi întocmesc tabele de înscriere la prima sesiune de bacalaureat, în conformitate cu evidenţele din licee. Tabelele cuprind opţiunile pentru probele de examen şi semnătura elevilor. Odată cu tabelele, profesorii diriginţi depun şi fişa-tip informatizată, tipărită şi semnată de fiecare candidat, în care acesta îşi asumă opţiunile pentru disciplinele de studiu prevăzute pentru probele la alegere, la care doresc să susţină examenul de bacalaureat.

b) pentru candidaţii din anii precedenţi şi pentru candidaţii din seria curentă, în cazul celei de a doua sesiuni, înscrierea se face, în perioada 31 mai - 4 iunie, de către secretariatul unităţii de învăţământ pe care candidaţii au absolvit-o, pe baza actelor prezentate de aceştia

c) pentru candidaţii din seriile anterioare, în situaţia schimbării domiciliului în altă localitate, menţionată ca atare în buletinul/cartea de identitate, candidaţii se pot înscrie pentru a susţine bacalaureatul la o unitate de învăţământ de acelaşi profil, stabilită de comisia de bacalaureat judeţeană din judeţul în care se află noul domiciliu.

Calendar probe Bacalaureat 2021, prima sesiune

14 - 16 iunie 2021 - Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
16 - 17 iunie 2021 - Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
18 - 23 iunie 2021 - Evaluarea competențelor digitale – proba D
23 - 25 iunie 2021 - Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
28 iunie 2021 - Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
29 iunie 2021 - Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
30 iunie 2021 - Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
1 iulie 2021 - Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
5 iulie 2021 - Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12,00-18,00
6 - 9 iulie 2021 - Rezolvarea contestațiilor
9 iulie 2021 - Afișarea rezultatelor finale.

Bac 2021, sesiunea august – septembrie

19 - 26 iulie 2021 - Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
16 august 2021 - Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
17 august 2021 - Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
18 august 2021 - Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
19 august 2021 - Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
23 - 24 august 2021 - Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
25 august 2021 - Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
26 - 27 august 2021 - Evaluarea competențelor digitale – proba D
30 - 31 august 2021 - Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
31 august 2021 - Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor (orele 12,00-18,00)
1 - 3 septembrie 2021 - Rezolvarea contestațiilor
3 septembrie 2021 - Afișarea rezultatelor finale.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Alex Velea, replică dură la adresa lui Cătălin Măruță. Iubitul Antoniei, în război cu soțul Andrei: ”Totul e o mască, un rol...pentru bani”
spynews.ro
Mama unei victime de la Colectiv vorbește despre cum arată condamnarea prin care trec nevinovații: „Am divorțat. Mi-am pierdut familia”
libertatea.ro
Horoscopul zilei de 22 iunie 2021. Taurii își revin pe plan financiar. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Imagini teribile: A blocat bulevardul cu BMW-ul și apoi s-a năpustit cu crosa asupra mașinii din spate
gandul.ro
Gigi Becali și-a mărit averea în pandemie! `A fost de cinci ori mai bine`. Câte milioane de euro a câștigat
prosport.ro
Cum arata cel cu care Narcisa a ajuns sa se casatoreasca la numai 14 ani: Eu sunt de etnie. La noi a fost dragoste adevarata...
redactia.ro
Cine este femeia din viața lui Lorenzo Lazo. Fostul soț al lui Edith Gonzalez are o nouă iubită
tvhappy.ro
S-a terminat, divorțează după 13 ani! Reghe a confirmat despărțirea, incredibil ce a spus Anamaria Prodan
GSP
Noua divizare economică a lumii! Vaccinarea cea mai nouă armă a economiilor bogate
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro