Antena Meniu Search
x

Bacalaureat 2021 - barem biologie. Cum se rezolvau subiectele primite de elevi la BAC 2021

Miercuri, 30 iunie, a avut loc proba la Biologie vegetală şi animală la Bacalaureat 2021 - proba la alegere a profilului. Subiectele şi baremul de corectare sunt disponibile pe Observatornews.ro.

de Redactia Observator

la 02.07.2021, 14:32

  • Subiectele și baremul de corectare la Biologie vegetală şi umană au fost publicate pe Observatornews.ro

UPDATE 15:00: Absolvenţii clasei a XII-a au susţinut azi proba la alegere a profilului şi specializării la Bacalaureat 2021. Au fost publicate subiectele şi baremurile de corectare la Biologie vegetală şi umană.

Baremul de corectare la Biologie

Barem BAC biologie

Subiectele la Biologie

Subiecte BAC biologie

Luni, la prima probă, cea de Limba şi literatura română, tema principală a reprezentat-o nuvela, la subiectul al III-lea, în cazul tuturor elevilor. Vezi subiectele şi baremul de corectare aici. La subiectul I, elevii au primit un text de Șerban Cioculescu - ”Viața lui I. L. Caragiale” şi mai multe cerinţe pe baza textului, printre care şi redactarea unui text prin care să argumenteze dacă greutățile vieții pot determina sau nu neglijarea responsabilităţilor de familie, raportându-se atât la textul dat, cât şi la experienţa personală sau culturală. La subiectul al II-lea candidații au avut de comentat o poezie de Ion Vinea - ”Drum”.

Marţi, elevii de la profilul uman au susţinut examenul la istorie, unde la al treilea subiect au avut de elaborat un eseu despre spaţiul românesc în evul mediu şi la începuturile modernităţii. Cei de la real sau filiera tehnologică au susţinut examenul la matematică.

La Bacalaureat 2021 s-au înscris 133.663 de candidaţi, dintre care 114.137 de candidaţi din promoţia curentă, respectiv 19.526 de candidaţi din promoţiile anterioare. Procentul este mai mic dacă îl comparăm cu cel al elevilor din promoția trecută, iar ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține că acest lucru a fost cauzat de pandemia de coronavirus. „Cauzele sunt în mod clar generate de această criză sanitară, în care elevii s-au îndepărtat de şcoală, au rupt pentru o lungă perioadă de timp contactul cu şcoala, după care au avut dificultăţi în a relua acest contact şi a se înscrie pentru examenul de bacalaureat”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Cum au fost subiectele la Bacalaureat 2021

Având în vedere contextul mai sus menționat, Sorin Cîmpeanu afirmă că nu acceptă ca subiectele la examen să nu fie unele clare sau să aibă capcane. Ministrul afirmă că programa şi subiectele au fost adaptate situaţiei create în sistemul de educaţie de anul de pandemie. 

„Avem o flexibilizare în sensul adaptării programei de examen la specificul acestui an şcolar. În fiecare dimineaţă dinaintea examenului vor fi extrase, apoi verificate şi reverificate subiectele, apoi baremul de corectură, pentru a face tot posibilul în vederea unei promovări cât mai ridicate, fără să coborâm, subliniez, fără să coborâm gradul de dificultate a subiectelor, dar insistând pe formularea clară a acestor subiecte care să fie adecvate pregătirii elevilor pentru examen. Nu accept sub nicio formă formulări de tip capcană care nu sunt conforme gradului de dificultate mediu, care este un grad de dificultate impus pentru orice examen naţional. Nu este un examen în care să probăm cât de multe capcane întindem elevilor. Nu este corect ca elevii să fie responsabili de toate neajunsurile ultimei perioade, alături de neajunsurile cronice ale sistemului de învăţământ. Pentru aceste lucruri suntem responsabili în primul rând noi, cei din educaţie, profesorii în ultimă instanţă, dar nicidecum elevii, nu doresc să se descarce aceste neajunsuri pe elevii care susţin examenul de bacalaureat”, a afirmat Cîmpeanu.

Rezultatele de la Bacalaureat 2021 se afișează pe 5 iulie

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:

  • recunoaşterea/echivalarea/ susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
  • susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea;
  • obţinerea mediei 6 (cel puţin) la probele scrise.

Pe evaluare.edu.ro şi www.observatornews.ro găseşti toate informaţiile legate de examenele susţinute de absolvenţii clasei a XII-a din România: subiecte barem şi rezultate Bacalaureat 2021.

Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 5 iulie (până la ora 12:00).

Contestaţiile pot fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 - 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situaţie, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie.

Afişarea rezultatelor se va face prin anonimizarea numelui şi a prenumelui candidatului.

Calendar Bacalaureat 2021

  • 28 iunie 2021 - Limba și literatura română - proba E.a) - proba scrisă
  • 29 iunie 2021 - Proba obligatorie a profilului - proba E.c) - proba scrisă
  • 30 iunie 2021 - Proba la alegere a profilului și specializării - proba E.d) - proba scrisă
  • 1 iulie 2021 - Limba și literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă
  • 5 iulie 2021 - Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12,00 - 18,00
  • 6 - 9 iulie 2021 - Rezolvarea contestațiilor
  • 9 iulie 2021 - Afișarea rezultatelor finale

Calendar Bacalaureat, sesiunea august-septembrie

  • 19 - 26 iulie 2021 - Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 16 august 2021 - Limba și literatura română - proba E.a) - proba scrisă
  • 17 august 2021 - Proba obligatorie a profilului - proba E.c) - proba scrisă
  • 18 august 2021 - Proba la alegere a profilului și specializării - proba E.d) - proba scrisă
  • 19 august 2021 - Limba și literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă
  • 23-24 august 2021 - Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 25 august 2021 - Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B
  • 26 - 27 august 2021 - Evaluarea competențelor digitale - proba D
  • 30 - 31 august 2021 - Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională - proba C
  • 31 august 2021 - Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor (orele 12,00 - 18,00)
  • 1- 3 septembrie 2021 - Rezolvarea contestațiilor
  • 3 septembrie 2021 - Afișarea rezultatelor finale

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Bacalaureat » Bacalaureat 2021 - barem biologie. Cum se rezolvau subiectele primite de elevi la BAC 2021