Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Bacalaureat 2021 - barem istorie. Cum se rezolvau subiectele primite de elevi la BAC 2021

Marţi, 28 iunie, a avut loc proba la Istorie la Bacalaureat 2021 - proba obligatorie a profilului uman. Cum se rezolvau subiectele primite de elevi la BAC 2021.

de Redactia Observator

la 29.06.2021 , 15:20

  • Subiectele și baremul de corectare la Istorie au fost publicate pe Observatornews.ro

UPDATE 15:00Subiectele şi baremul de corectare de la BAC 2021, la Istorie, au fost publicate.

Barem de rezolvare la BAC 2021, la istorie

Barem de rezolvare la BAC 2021, la istorie

Articolul continuă după reclamă

Ştire iniţială: BAC 2021 continuă marţi cu a doua probă, cea obligatorie a profilului: istorie, în cazul celor de la Uman. La simularea de la istorie, elevii au primit trei subiecte. La primul s-au dat două texte "Stalin şi Hruşciov", de M. Lynch şi "Italia: liberalism şi fascism", de M. Robson şi au fost formulate 7 cerinţe, printre care şi prezentarea a două practici politice democratice utilizate în România, în secolul al 20-lea. Al doilea subiect a constat într-un text scris de F. Constantiniu, "O istorie sinceră a poporului român", unde au fost formulate alte şase cerinţe. La al treilea subiect, elevii au trebuit să elaboreze un eseu despre constituirea statului român modern în secolele 18 şi 19.

Pe acelaşi subiect

Luni, la prima probă, cea de Limba şi literatura română, tema principală a reprezentat-o nuvela, la subiectul al III-lea, în cazul tuturor elevilor. Vezi subiectele şi baremul de corectare aici. La subiectul I, elevii au primit un text de Șerban Cioculescu - ”Viața lui I. L. Caragiale” şi mai multe cerinţe pe baza textului, printre care şi redactarea unui text prin care să argumenteze dacă greutățile vieții pot determina sau nu neglijarea responsabilităţilor de familie, raportându-se atât la textul dat, cât şi la experienţa personală sau culturală. La subiectul al II-lea candidații au avut de comentat o poezie de Ion Vinea - ”Drum”.

La Bacalaureat 2021 s-au înscris 133.663 de candidaţi, dintre care 114.137 de candidaţi din promoţia curentă, respectiv 19.526 de candidaţi din promoţiile anterioare. Procentul este mai mic dacă îl comparăm cu cel al elevilor din promoția trecută, iar ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține că acest lucru a fost cauzat de pandemia de coronavirus. „Cauzele sunt în mod clar generate de această criză sanitară, în care elevii s-au îndepărtat de şcoală, au rupt pentru o lungă perioadă de timp contactul cu şcoala, după care au avut dificultăţi în a relua acest contact şi a se înscrie pentru examenul de bacalaureat”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Cum sunt subiectele la Bacalaureat 2021

Având în vedere contextul mai sus menționat, Sorin Cîmpeanu afirmă că nu acceptă ca subiectele la examen să nu fie unele clare sau să aibă capcane. Ministrul afirmă că programa şi subiectele au fost adaptate situaţiei create în sistemul de educaţie de anul de pandemie. 

„Avem o flexibilizare în sensul adaptării programei de examen la specificul acestui an şcolar. În fiecare dimineaţă dinaintea examenului vor fi extrase, apoi verificate şi reverificate subiectele, apoi baremul de corectură, pentru a face tot posibilul în vederea unei promovări cât mai ridicate, fără să coborâm, subliniez, fără să coborâm gradul de dificultate a subiectelor, dar insistând pe formularea clară a acestor subiecte care să fie adecvate pregătirii elevilor pentru examen. Nu accept sub nicio formă formulări de tip capcană care nu sunt conforme gradului de dificultate mediu, care este un grad de dificultate impus pentru orice examen naţional. Nu este un examen în care să probăm cât de multe capcane întindem elevilor. Nu este corect ca elevii să fie responsabili de toate neajunsurile ultimei perioade, alături de neajunsurile cronice ale sistemului de învăţământ. Pentru aceste lucruri suntem responsabili în primul rând noi, cei din educaţie, profesorii în ultimă instanţă, dar nicidecum elevii, nu doresc să se descarce aceste neajunsuri pe elevii care susţin examenul de bacalaureat”, a afirmat Cîmpeanu.

Alertă privind vânzarea subiectelor la BAC 2021

Subiectele de la Bacalaureat 2021 vor fi publicate pe Observatornews.ro, după terminarea examenului.

Subiectele apărute înaintea examenului constituie mesajul unei alerte de fraudă emise de CERT-RO. Aceștia atrag atenția elevilor să aibă mare atenție la conturile de social media care promit vânzarea subiectelor pentru Bacalaureat.

Ca și în anii precedentți, echipa CERT-RO a fost notificată despre existența unor asemenea tentative de fraudare, ce vizează tinerii din România care urmează să susțină acest examen. Rețineți faptul că nu poate fi vorba decât despre o păcăleală, din moment ce subiectele de bacalaureat nu sunt singulare, ci există multiple variante dintre care se trage la sorți cu puțin timp înainte de start. Extragerea subiectelor oficiale se produce în dimineața  examenului, alături de o variantă de rezervă. Ulterior, acestea sunt transmise către inspectoratele din teritoriu, iar acestea din urmă se ocupă de distribuirea lor către instituțiile de învățământ. Este imposibil ca acestea să fie cunoscute deja de o anumită persoană”, arată CERT-RO.

Reguli la intrarea în examen, la Bacalaureat 2021

Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30. Reamintim că, în acord cu prevederile legale în vigoare, în sălile de clasă trebuie asigurate următoarele măsuri de prevenire şi protecţie:

  • fiecare centru de examen va dispune de de asistenţă medicală, echipamente şi materiale de protecţie (dezinfectanţi, măşti etc.).
  • intrările/ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare, vor fi semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat.
  • în sălile de clasă în care se desfăşoară probele, locurile se stabilesc astfel încât să existe între candidaţi o distanţă de 1 metru unul faţă de celălalt, pe rânduri şi între rânduri.
  • în situaţia în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanţarea maximă posibilă.
  • fiecare persoană care are drept de acces în şcoală va primi câte o mască la sosire şi, dacă solicită, şi la plecare.
  • sălile de clasă vor avea dezinfectanţi pentru mâini.
  • în incinta centrului de examen va fi purtată, obligatoriu, masca de protecţie.
  • colectarea măştilor purtate se va face în locuri special amenajate şi semnalizate.

Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio. 

Elevii susțin marţi Bacalaureat 2021, proba de Matematică şi Istorie

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor in sala de examen. 

Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc. De asemenea, elevii vor fi informaţi că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., precum şi cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.

Rezultatele de la Bacalaureat 2021 se afișează pe 5 iulie

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:

  • recunoaşterea/echivalarea/ susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
  • susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea;
  • obţinerea mediei 6 (cel puţin) la probele scrise.

Pe evaluare.edu.ro şi www.observatornews.ro găseşti toate informaţiile legate de examenele susţinute de absolvenţii clasei a XII-a din România: subiecte barem şi rezultate Bacalaureat 2021.

Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 5 iulie (până la ora 12:00).

Contestaţiile pot fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 - 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situaţie, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie.

Afişarea rezultatelor se va face prin anonimizarea numelui şi a prenumelui candidatului.

Calendar Bacalaureat 2021

  • 28 iunie 2021 - Limba și literatura română - proba E.a) - proba scrisă
  • 29 iunie 2021 - Proba obligatorie a profilului - proba E.c) - proba scrisă
  • 30 iunie 2021 - Proba la alegere a profilului și specializării - proba E.d) - proba scrisă
  • 1 iulie 2021 - Limba și literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă
  • 5 iulie 2021 - Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12,00 - 18,00
  • 6 - 9 iulie 2021 - Rezolvarea contestațiilor
  • 9 iulie 2021 - Afișarea rezultatelor finale

Calendar Bacalaureat, sesiunea august-septembrie

  • 19 - 26 iulie 2021 - Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 16 august 2021 - Limba și literatura română - proba E.a) - proba scrisă
  • 17 august 2021 - Proba obligatorie a profilului - proba E.c) - proba scrisă
  • 18 august 2021 - Proba la alegere a profilului și specializării - proba E.d) - proba scrisă
  • 19 august 2021 - Limba și literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă
  • 23-24 august 2021 - Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 25 august 2021 - Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B
  • 26 - 27 august 2021 - Evaluarea competențelor digitale - proba D
  • 30 - 31 august 2021 - Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională - proba C
  • 31 august 2021 - Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor (orele 12,00 - 18,00)
  • 1- 3 septembrie 2021 - Rezolvarea contestațiilor
  • 3 septembrie 2021 - Afișarea rezultatelor finale
Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Educaţie » Bacalaureat 2021 - barem istorie. Cum se rezolvau subiectele primite de elevi la BAC 2021