Antena Meniu Search
x

Video Oferte mincinoase la retailerii români. ANPC, şocată de scuza celor de la Altex: "Am fost zece oameni de faţă când au declarat treaba asta. E halucinant"

Săptămână cu adevărat neagră pentru marile magazine online din România. În loc să facă profit, au de plătit amenzi pentru că au promovat super-oferte mincinoase, de Black Friday. Primul sancţionat a fost retailerul Altex, dar inspectorii ANPC verifică toţi comercianţii de top. "Este o practică obişnuită în piaţă", s-ar fi apărat Altex în faţa autorităţilor.

de Redactia Observator

la 10.11.2021, 19:34

Vezi și

Stanislav şi-a dorit un telefon nou, de Black Friday. Doar că s-a trezit cu o diferenţă de preţ...în plus, nicidecum cu "cea mai tare ofertă", cum promitea retailerul. "Era 3.500 şi cică e la 3.100. Dar eu nu cred în asta, pentru că acum ceva timp era la acelaşi preţ. Era şi mai ieftin chiar", spune clientul. Pe site-ul Altex, inspectorii de la Protecţia Consumatorului au găsit peste 1.000 de produse aflate în promoţie după acelaşi model: reduceri aplicate la preţul de listă, nu la cel de referinţă, aşa cum prevede legea.

ANPC, şocată de reacţia Altex

"Preţul de referinţă fiind cel mai scăzut preţ practicat în spaţiul de vânzare, în ultimele 30 de zile înaintea aplicării preţului redus", a declarat Paul Anghel - director ANPC. Altex nu a ieşit public cu o declaraţie oficială. Inspectorii ANPC spun că retailerul a dat vina pe concurenţa neloială. "Am fost zece oameni de faţă când au declarat treaba asta. Că n-au cum să fie corecţi într-o piaţă în care nimeni nu e corect. Dacă nu vi se pare halucinant, mie mi se pare halucinant", mai spune Paul Anghel - director ANPC.

"Din cauza acestei concurenţe idioate, din multe puncte de vedere, se creează astfel de nici măcar sincope, mârlănii. Cine cumpără de Black Friday? Nişte oameni care ori n-au bani, ori sunt mai zgârciţi, treaba lor, ori vor să facă o economie. Şi tocmai pe ăia să-i înţepi?", a declarat Cristian "China" Birta - consultant digital marketing. Pentru adevăratele chilipiruri de Black Friday este nevoie de puţină muncă de detectiv.

Altex s-a ales cu o amendă de 50.000 de lei. Dacă nu afişa preţurile reale din ultimele 30 de zile, risca să rămână şi fără site. Unele produse apar acum la preţuri chiar mai mici decât erau în promoţia iniţială. În loc să aşteptăm controalele autorităţilor, putem să verificăm şi singuri dacă o reducere este adevărată. Există extensii care pot fi instalate gratuit, pe orice device. 

Acest add-on ne arată cum a evoluat preţul, în timp, dar şi care este diferenţa de preţ faţă de alţi retaileri. Şi ceilalţi comercianţi vor fi vizaţi de controale, în aceste zile. Site-ul Flanco este deja inaccesibil şi sunt semnalate lucrări de mentenanţă. În total, ofertele a 100 de site-uri vor fi luate la bani mărunţi de inspectorii ANPC.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Black Friday » Oferte mincinoase la retailerii români. ANPC, şocată de scuza celor de la Altex: "Am fost zece oameni de faţă când au declarat treaba asta. E halucinant"