Antena Meniu Search
x

Video 2022, anul investiţiilor masive în armament: peste 2.2200 de miliarde de dolari, în întreaga lume. România a cheltuit 5,2 miliarde pe înzestrararea armatei

România a avut cheltuieli militare de 5,2 miliarde de dolari anul trecut. Informaţia face parte dintr-un raport al Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace, care a constatat că investiţiile în armament din Europa au atins nivelul de la finalul Războiului Rece. Totul pe fondul războiului din Ucraina, acolo unde forţele Kievului ar fi lansat contraofensiva de primăvară.

de Redactia Observator

la 24.04.2023, 20:06

Vezi și

Pentru al optulea an la rând, cheltuielile militare au crescut în întreaga lume şi au ajuns la peste 2.200 de miliarde de dolari, adică 2,2% din PIB-ul mondial. Romania a cheltuit in 2022 aproape 7 miliarde de lei pentru inzestrarea armatei. Piranha 5 sunt unele dintre cele mai fiabile blindate pe care ţara noastră a început să le folosească încă din 2020. Pot transporta până la 11 militari, apăraţi de un blindaj foarte bun, şi sunt echipate cu aruncătoare de grenade şi un tun de 12,7 milimetri.

Cât plăteşte România pentru blindatele Piranha

900 de milioane de euro va plăti armata pentru peste 220 de astfel de maşini de luptă.

Sistemul antiaerian Patriot. 3,9 miliarde de dolari costă achiziţia celor şapte baterii contractate. Al doilea a fost recepţionat în 2022. Sistemele sunt dotate cu rachete care costă în medie un milion de dolari fiecare. În 2022 armata a continuat să cumpere şi lansatoare de rachete cu rază mare de acţiune, de tip HIMARS. Am plătit 1,5 miliarde de dolari pentru cele 3 sisteme cumpărate, dotate cu rachete sol-sol. Forţele aeriane au şi ele nevoie de escadrile suplimentaree. Sunt 32 de avioane F16 cumpărate de la norvegieni pentru 388 de milioane de euro. Primele aparate de luptă vor ajunge anul acesta în ţara noastră.

Noile arme sunt folosite în exerciţiile NATO. La unul dintre acestea, militarii români au fost remarcaţi de colegii americani. Forţele speciale ale Statelor Unite au încercat să îşi surprindă aliaţii, în cadrul unui exerciţiu nocturn, dar manevra nu a decurs cum credeau. În Ucraina, luptele sunt reale. Ruşii susţin că au dejucat un atac cu drone asupra oraşului Sevastopol, care găzduieşte flota din Marea Neagră.

Pe frontul de sud, armata lui Zelenski are mai mult succes. Militarii ucraineni ar fi stabilit un cap de pod peste Nipru, în apropierea oraşului Herson. Mutarea ar face parte din mult-aşteptata contraofensivă de primăvară şi pe care armata Kievului ar urma să o lanseze oficial pe 30 aprilie. Până atunci, noi documente secrete ale serviciilor de informaţii americane ajunse în presă dezvălui faptul că Ucraina ar fi vrut să atace Moscova  la un an de război, dar a fost oprită de Statele Unite.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » 2022, anul investiţiilor masive în armament: peste 2.2200 de miliarde de dolari, în întreaga lume. România a cheltuit 5,2 miliarde pe înzestrararea armatei