Antena Meniu Search
x

31 de "zgârie nori" au primit acord de mediu, pentru construcţie, în Vaslui. Ce prevăd planurile companiei

Agenţia pentru Protecţia Mediului şi-a dat acordul pentru construcţia unui complex de proporţii, în judeţul Vaslui. Proiectul include construcţia a 31 de "zgârie nori", aşa cum sunt numiţi de reprezentanţii ANPM.

de Redactia Observator

la 17.04.2024, 17:04

Ce prevăd planurile companiei
Ce prevăd planurile companiei - Shutterstock

Proiectul "Parc eolian Hoceni - Dimitrie Cantemir", care urmează să fie amplasat în extravilanul comunelor Hoceni şi Dimitrie Cantemir din judeţul Vaslui, a primit în această săptămână acordul de mediu de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Vaslui, a anunţat miercuri instituţia.

Parc eolian din 31 de generatoare electrice

Aceasta reprezintă o etapă premergătoare stabilirii condiţiilor şi măsurilor pentru protecţia mediului, care trebuie respectate pentru realizarea proiectului. Potrivit sursei citate de Agerpres, este vorba despre un parc format din generatoare eoliene a câte 240 de metri fiecare, care ar putea asigura integral energia necesară populaţiei dintr-un oraş precum Bucureştiul.

"Planurile prevăd construirea unui parc eolian compus din 31 de generatoare electrice eoliene de tip Siemens Gamesa SG 6.6-170, având o putere de 6,6 MW fiecare, înălţimea turnului de maximum 155 de metri, diametrul rotorului de 170 de metri şi înălţimea maximă a construcţiei de 240 de metri. Puterea totală a parcului eolian este de 6,6 MW/oră x 31 de turbine, adică 204,6 MW/oră", se arată în comunicatul ANPM.

Pe acelaşi subiect

Potrivit directorului executiv al APM Vaslui, Mihaela Budianu, care a semnat acordul de mediu pentru cel mai mare parc eolian din judeţul Vaslui, terenul aferent lucrărilor propuse are suprafaţa totală de 356.360.00 mp şi este situat în extravilanul celor două comune, fiind proprietate a SC Omniagro SRL şi transmis către SC Omnienergy Production SRL conform contractelor de superficie. Pentru realizarea parcului şi pentru asigurarea mentenanţei sale vor fi realizate drumuri noi de acces, cu o capacitate care să permită asigurarea traficului pe perioada lucrărilor, iar accesul la parcul eolian se va face prin intermediul drumurilor de exploatare existente şi DJ 244B.

ANPM: Vor fi "un fel de zgârie-nori"

"Cele 31 de generatoare eoliene vor deveni cele mai înalte construcţii din judeţul Vaslui, un fel de zgârie-nori, având în vedere că înălţimea maximă a acestora, cu pala ridicată, va fi de 240 de metri. Şi capacitatea viitorului parc va fi una pe măsură, fiecare din aceste turbine eoliene având o putere de 6,6 MW/oră, datorită căreia ar putea alimenta peste 24.000 de locuinţe simultan. Dacă înmulţim această cifră cu numărul total al turbinelor putem estima o producţie de energie suficientă pentru alimentarea a aproximativ 758.000 de locuinţe, cam cât un oraş de mărimea Bucureştiului", a explicat Laurenţiu Alexandru Păştinaru, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM).

Pentru acest rezultat au fost luate în calcul: puterea fiecărei turbine, consumul mediu lunar şi zilnic al unei gospodării, precum şi consumul mediu orar al unei locuinţe obişnuite.

Astfel, având în vedere că 1 MW înseamnă 1.000 de KW şi că necesarul mediu lunar al unei locuinţe este de 200 de KW, se obţine o medie zilnică necesară de 6,6 KW pe gospodărie. Împărţind această cifră la 24, numărul de ore dintr-o zi, se obţine o medie necesară de 0,27 KW/oră, pentru o locuinţă.

Câtă energie se va obţine astfel

"Dacă împărţim cei 6.600 de KW realizaţi pe oră de fiecare turbină (6,6 MW = 6.600 KW), la necesarul de 0,27 KW pe oră al unei locuinţe obţinem un total suficient pentru alimentarea a 24.444 de locuinţe, doar dintr-o turbină. Înmulţind acest rezultat cu 31 de turbine se ajunge la un total de aproape 758.000 de locuinţe care pot fi alimentate de acest parc eolian. Desigur, dezvoltatorii parcului poate au alte planuri cu energia produsă, însă am vrut să fac acest calcul matematic doar pentru a fi înţeleasă mai bine mărimea acestui sistem de generare a energiei electrice pe bază de vânt, care, alături de sistemele fotovoltaice, reprezintă o importantă resursă pentru viitor", a subliniat Laurenţiu Alexandru Păştinaru.

Iniţial, parcul eolian era format din 33 turbine, însă turbinele T16 şi T17 au fost eliminate din componenţa parcului din motive de disponibilitate a terenului. Liniile electrice subterane interne de medie tensiune (33 kV) şi înaltă tensiune (110 kV) şi staţiile de transformare 2 buc. x 33/110 kV şi 1 buc. x 110/220 kV nu sunt incluse în prezentul proiect. Aceste investiţii vor fi incluse într-un proiect separat, în baza unui nou certificat de urbanism, după ce se vor cunoaşte detaliile tehnice aferente.

În prezent, se află în procedură de evaluare a impactului asupra mediului, în judeţul Vaslui, alte nouă proiecte eoliene menite să valorifice potenţialul eolian al Podişului Moldovei cu consecinţe benefice asupra factorilor de mediu, prin înlocuirea energiei electrice produse în instalaţiile termoenergetice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » 31 de "zgârie nori" au primit acord de mediu, pentru construcţie, în Vaslui. Ce prevăd planurile companiei