Antena Meniu Search
x

Video Afacerea viitorului: reciclare organică cu râme de California. Cât costă "aurul negru"

De ceva vreme avem la îndemână şi în România un procedeu care ne ajută să salvăm timp, bani, energie şi care nu are efecte adverse. Compostarea deşeurilor vine doar cu beneficii fără dezavantaje! Iar ineditul erou al acestui întreg proces e unul dintre cele mai rudimentare animale, viermele de pământ. Adică râma.

de Redactia Observator

la 30.06.2024 , 15:12

În România, am ajuns să aruncăm 2.2 milione de tone de deşeuri alimentare pe an! Adică 6.000 de tone pe zi! În condiţiile în care un sfert din bugetul unei familii se duce tocmai pe mâncare. E cea mai mare medie din Uniunea Europeană. Agenţia Europeană de Mediu ne-a arătat deja cu degetul pentru că riscăm să nu atingem obiectivele pentru 2025. La deşeurile solide reciclăm 13,7%, cu 41,3 % mai puţin decât ţinta. În vreme ce la deşeurile cu ambalaje stăm ceva mai bine, aproape 58%, un deficit de doar 7 procente faţă de unde trebuie să ajungem. Cel puţin în privinţa deşeurilor alimentare există o soluţie, extrem de inedită şi la îndemână. 

Afacerea viitorului: reciclare organică cu râme de California

"Compostarea este un proces natural, care transformă un produs perisabil într-un produs stabil, cu mult mai mulţi nutrienţi pentru plante şi sol. Ce este inedit la compostare? Beneficiile, de la reciclarea deşeurilor organice, îmbunătăţirea solului, reducerea utilizării îngrăşămintelor chimice, ciclul nutrienţilor, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi îmbunătăţirea biodiversităţii", explică Laurenţiu Urechescu, inginer doctorand la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veteriană. 

Vezi și

"Chiar se numeşte aurul negru acest compost. Dacă îl luaţi la cantităţi mai mici sau mai mari, costă undeva la 10 lei pe litru. Depinde şi de producător... Vorbim despre hummus. Râma propriu-zisă costă cam cât un PET, deci în medie 50 de bani", adaugă Laurenţiu Urechescu, inginer doctorand la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veteriană. 

Interviul poate fi urmărit, integral, în materialul VIDEO.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 5 voturi
Întrebarea zilei
Cum se termină diseară meciul România - Olanda?
Observator » Stiri economice » Afacerea viitorului: reciclare organică cu râme de California. Cât costă "aurul negru"