Video Ce facem cu mâncarea după sărbători? Soluția recomandată de specialiști pentru a evita risipa alimentară
Ce facem cu mâncarea după sărbători? Este întrebarea care dăinuie în minţile românilor an de an, iar astfel, tone de mâncare ajung la gunoi. Situaţia a rămas valabilă şi în acest an, chiar dacă preţurile la alimente au crescut considerabil. De Paşte, de pildă, mulţi au căzut pradă ofertelor, şi-au depăşit bugetul şi şi-au umplut frigiderele cu mâncare, deşi erau conştienţi că, ulterior, se va strica şi se va duce pe apa sâmbetei.
În Oradea, oamenii nu s-au cumpătat nici anul acesta, iar risipa alimentară e la ea acasă. Cifrele sunt îngrijorătoare.
Femeie: Ca toată lumea, am făcut şi risipă. Produsele sunt tentante, ofertele sunt tentante. De obicei depăşim cumva ce ne-am propus de acasă.
Gabriela Vereș, director Banca pentru Alimente: Fiecare român aruncă 77 de kg de alimente bune de consum. În acelaşi timp, se aruncă 6000 de tone de alimente bune de consum, la nivelul întregii ţări, în fiecare zi.
Specialiştii spun că soluţia stă în schimbare. Putem să ne ţinem strict de lista de cumpărături, să congelăm legumele şi fructele dacă cumpărăm prea multe şi să gătim din alimentele pe care le avem deja în frigider, congelator sau cămară.
- O româncă s-a filmat în timp ce căuta prin gunoaie în Spania şi găteşte cu resturile aruncate de...
- Semnal de alarmă de Ziua Internaţională a Apei. Românii, "campionii" Europei la risipa de apă
- Noi reguli anti-risipă în restaurante, cafenele şi magazine: Ce se va întâmpla seara cu produsele aproape de...
Femeie: Avem un grup de cumpărături şi se cumpără doar ce scrie pe grup. Cu ce am rămas în frigider, se refoloseşte, adică le folosim la alte reţete ca să nu aruncăm, în cel mai rău caz mai papă şi căţelu.
Fiecare român aruncă 77 de kg de alimente bune de consum
În Arad, cantitatea de mâncare aruncată la ghenă a crescut cu 10 la sută, în această perioadă. Zeci de tone de deşeuri şi implicit, mâncare ajung la centrele de colectare a gunoiului.
Laurenţiu Puf, director centru de colectare a deşeurilor: Zilnic, procesăm, sortăm aproximativ 30 de tone de gunoi.
Sutele de tone de deşeuri, inclusiv alimente aruncate la coşul de gunoi, ajung în cele din urmă la depozitul ecologic de la marginea oraşului. Aici, specialiştii au găsit soluţia de a transforma gazul emanat de gunoaie în curent electric.
Florian Pop, director depozit ecologic: Am estimat că sunt în jur de 300-400 de gospodării care ar putea să fie electrificate, pe an, strict din gazul din depozit.
Risipa alimentara rămâne o problema la nivel global. Cifrele arată că doar în Uniunea Europeană se aruncă peste 150 de milioane de tone de mâncare în fiecare an, mai mult cu 15 milioane de tone de alimente decât importă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰