Antena Meniu Search
x

Video Alcoolul, mai scump și cu 15% din 2023. Actualizarea accizei ar putea crește comerțul cu băuturi contrafăcute

Actualizarea accizei la alcool proporţional cu inflaţia va duce la scumpirea băuturilor alcoolice, începând cu 2023, spun reprezentanţii industriei. Mai mult, aceştia atrag atenţia că va înflori comerţul cu alcool contrafăcut.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 26.10.2022, 08:25

Vezi și

"Potrivit producătorilor de băuturi spirtoase, deja au fost nevoiți în cursul acestui an să crească prețurile la alcool, tocmai din cauza faptului că și materia primă s-a scumpit chiar și cu 80%. O nouă creștere, de la 1 ianuarie, de 15%, ar duce automat și la o nouă creștere a prețurilor. Mai precis, s-ar scumpi cu 4,5 lei pe litru în cazu  băuturilor cu o concentrație de peste 40 de grade. Automat se va ajunge și la o scădere a cantităților cumpărate pentru că aceste produse vor fi mult mai scumpe. Cu toate acestea, nu se va ajunge și la o scădere a consumului, după cum spun producătorii, ci se va ajunge, așa cum s-a întâmplat în 2013, să scadă vânzările în cazul băuturilor fiscalizate și să crească cantitatea de băuturi contrafăcute, băuturi care pot fi extrem de periculoase. Spre exemplu, spirtul, așa cum se întâmplă de multe ori, ajunge să fie consumat, iar asta poate pune în pericol viața.

Ce mai spun producătorii este că urmează o scădere cu aproximativ 30% a vânzării de băuturi alcoolice și că vor fi nevoiți chiar să facă concedieri, o reducere chiar și cu 15% a personalului. Producătorii propun și o soluție: o creștere etapizată, pe trei ani, mai ales că anul acesta a crescut deja de două ori acciza pentru alcool", transmite Clara Mihociu, reporter Observator.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Alcoolul, mai scump și cu 15% din 2023. Actualizarea accizei ar putea crește comerțul cu băuturi contrafăcute