Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video ASF ia în calcul plafonarea tarifelor RCA. Reacția asiguratorilor: "Totul ține de câte cheltuieli au avut cu daunele"

Autoritatea de Supraveghere Financiară ia în calcul plafonarea tarifelor RCA. Anunţul a fost făcut chiar de purtătorul de cuvânt al instituţiei. Ideea a venit în contextul în care tarifele de referinţă la asigurările auto RCA au crescut în medie cu peste 16%, în jumătate de an. La unele categorii de şoferi însă, majorarea este şi mai mare, cu până la 40% faţă de anul trecut în februarie. Măsura plafonării ar stopa scumpirile în lanţ ale politelor obligatorii, pe care le-am simţit cu toţii în ultimul an.

de Redactia Observator

la 10.03.2023 , 14:14

"Tariful de referință nu este un tarif obligatoriu, asiguratorii pot avea tarife mai mari sau mai mici, în funcție de istoricul pe care îl are compania respectivă. Dacă eu pe segmentul meu, ca asigurator, am niște rezultate bune, pot avea niște tarife mai mici decât cele de referință. Pe de altă parte, față de anul trecut, asiguratorii au alte criterii, iar cele folosite pentru tariful de referință sunt generale, care poate fi adaptate în funcție de tipul de client. Companiile au un mare spațiu de manevră și totul ține de câte cheltuieli au avut cu daunele pentru fiecare segment de RCA.

Din păcate, RCA-ul nu a arătat semne bune niciodată și vedem o inflație în ceea ce înseamnă costurile de despăgubire. Vorbim despre o plafonare în tarife, dar nu și una în daune. Toată lumea merge în direcția: «haideți să punem preț pe preț», nu acolo este subiectul. Niciodată nu am vorbit de trafic, de cum se circulă, de problemele de infrastructură, de costurile care vin peste tot sistemul care ține de zona de despăgubiri.  O altă problemă pe care asiguratorii trebuie să o gestioneze sunt daunele în afara țării care, din păcate, sunt undeva la 40% sau chiar mai mult din volumul de despăgubiri.

Să alegem cea mai bună poliță de asigurare este simplu, avem comparatoarele de preț, putem să vorbim cu un broker sau cu un intermediar în asigurări. Mereu când îmi aleg o poliță, indiferent dacă este de răspundere civilă sau alt tip, mă gândesc la cei pe care vreau să-i protejez. Să nu uităm că polița RCA acoperă și persoanele pe care noi le transportăm în mașină, uităm de foarte multe ori acest lucru, de foarte multe ori ne gândim la faptul că lovim pe cineva., nu despre asta e vorba. Când alegem un RCA , mereu trebuie să ne gândim la cei pe care îi transportăm . Dacă intrăm cu mașina într-un stâlp, într-un cap de pod și persoanele dragi mie sunt vătămate, atunci să ne ținem de buzunar, pentru că suma pe care o plătim anual pentru asigurare poate fi consumată în doar câteva ore într-un spital", explică Mădălin Roşu, preşedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România.

Vezi și

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri economice » ASF ia în calcul plafonarea tarifelor RCA. Reacția asiguratorilor: "Totul ține de câte cheltuieli au avut cu daunele"