Antena Meniu Search
x

Galerie foto Bancnota de 20 de lei, primele poze oficiale. Când apare pe piaţă prima bancnotă pe care apare o personalitate feminină

Banca Naţională a României a prezentat bancnota de 20 de lei, prima pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu.

de Redactia Observator

la 26.11.2021, 14:36

Vezi și

Mugur Isărescu spune că bancnota de 20 de lei era singura care nu avea corespondent la nivelul bancnotei euro.

Mugur Isărescu a spus că Ecaterina Teodoroiu nu este prima femeie prezentă pe o bancnotă în România, însă este prima personalitate feminină.

  • Alegerea Ecaterinei Teodoroiu a avut la bază mai multe criterii;
  • Este prima femeie ofiţer din Armata Română. În felul acesta cinstim şi Armata Română şi mai aduce o dată în memoria noastră Marele Război de reîntregire;
  • Un al doilea motiv este faptul că ea întruchipează prin destinul său puterea şi sacrificiul de care femeile au dat dovadă în societatea românească;
  • Al treilea motiv, am răspuns interesului public care a găsit o largă susţinere la nivelul societăţii, în promovarea egalităţii de gen;

Persoane feminine reprezentate până în prezent pe bancnotele româneşti

Pe acelaşi subiect

 În iconografia bancnotelor pe care BNR le-a pus în circulaţie de-a lungul timpului au fost reprezentate şi figuri feminine. Nu a fost însă vorba de personaje istorice reale, ci de reprezentări feminine simbolice sau alegorice, precum în bancnota de 500 de lei din 1916.

Bancnotă de 500 de lei cu prezenţe feminine pe avers

În anul 2018, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, Banca Naţională a României a lansat o bancnotă pentru colecţionare pe care s-a regăsit pentru prima dată portretul unui personaj istoric feminin, Regina Maria, reprezentată alături de Regele Ferdinand I. Bancnota a fost însă un produs numismatic destinat colecţionării, cu tiraj limitat.

Bancnotă de 100 de lei din colecţia numismatică, cu Regina Maria prezentă pe avers

Când va fi lansată bancnota de 20 de lei

Bancnota de 20 de lei apare de Ziua României, pe 1 Decembrie, şi este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină.

Ecaterina Teodoroiu a fost aleasă pentru bancnota de 20 de lei, pentru a consolida egalitatea de gen şi a rolului major al personalităţilor feminine în istoria şi societate românească.

Deşi Banca Naţională a României nu a publicat încă specimenul bancnotei de 20 de lei, aceasta a fost descrisă în detaliu astfel că ne putem face o idee despre cum va arăta bancnota de 20 de lei. 

Ce culoare va avea bancnota de 20 de lei

"Bancnota cu valoarea nominală de 20 lei este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm și culoare predominant verde oliv", anunţă BNR.

Cum arată faţa bancnotei de 20 de lei

"Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917), un element floral reprezentând un buchet de brândușe (Crocus flavus). În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociației Cercetașii României. Tot pe avers mai sunt imprimate: valoarea nominală, în cifre și litere, pe orizontală „20 LEI DOUĂZECIˮ, semnăturile guvernatorului și casierului central, stema României, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, o stilizare a însemnului de armă al infanteriei, un medalion cu sigla BNR și în dreapta, pe verticală, valoarea nominală în litere „DOUĂZECI LEIˮ, data punerii în circulație „1 decembrie 2021ˮ, valoarea nominală în cifre „20ˮ.

Aversul bancnotei de 20 de lei, pe care apare Ecaterina Teodoroiu

Cum arată spatele bancnotei de 20 de lei

Pe reversul bancnotei compoziția grafică include: o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărășești, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin. Totodată, reversul bancnotei mai cuprinde: valoarea nominală, în cifre și litere, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, sigla BNR poziționată în dreapta sus și stânga jos într-un dreptunghi, textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILORˮ, seria și numărul tipărite cu cerneală neagră și caractere de aceeași înălțime, în partea stângă pe verticală și cu cerneală roșie și caractere de înălțime crescătoare, în partea dreaptă sus pe orizontală", mai spune BNR.

Reversul bancnotei de 20 de lei, pe care apare Ecaterina Teodoroiu

În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include o serie de elemente de siguranţă - unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar. Imaginea bancnotei împreună cu toate aceste elemente de siguranță vor fi prezentate în conferința din 26 noiembrie.

Care sunt elementele de siguranţă ale bancnotei de 20 de lei

  • Fereastră transparentă
    • Are forma medaliei "Virtutea Militară", decoraţie pe care a primit-o şi Ecaterina Teodoroiu;
    • Include un element auriu sub forma unei goarne militare;
    • Include valoarea nominală în cifre;
  • Imprimare în relief
    • portretul Ecaterinei Teodoroiu;
    • buchetul de brânduşe;
    • Mausoleul de la Mărăşeşti;
    • Reprezentarea Victoriei înaripate;
    • stema României;
    • denumirea băncii centrale emitente;
    • reprezentările siglei BNR;
    • valoarea nominală în cifre şi litere;
  • Cerneală care îşi schimbă culoarea din auriu în verde, pe avers, în partea stângă jos;
  • Filigran: portretul Ecaterinei Teodoroiu şi sigla BNR, pe avers, în partea stângă;
  • Fir de siguranţă, în partea centrală a bancnotei, atât pe avers cât şi pe revers;
  • Imagine latentă: iniţialele BNR la baza Mausoleului de la Mărăşeşti, pe revers, în partea de jos;
  • Banda iridescentă în acre este înscrisă valoarea nominală a bancnotei, pe revers;

Istoria bancnotelor de 20 de lei

În aprilie 1880, BNR a fost învestită de a emite bancnote pe teritoriul naţional, fiind prevăzute valori nominale de 20, 100 şi 1.000 de lei, împreună cu două tipuri intermediare de 50 şi 500 lei.

În ianuarie 1881 au fost emiste 100.000 de bilete cu valoare de 20 de lei. BNR marchează aniversarea prin emiterea unei replici, în circuitul numismatic, pe suport de polimer. 

Replica pe suport polimer a primei bancnote de 20 de lei

Din 1896, primul tip al bancnotei de 20 lei a fost înclouit. Noua bancnotă a fost pentru prima dată tipărită în două culori, nuanţei de albastru adăugându-i-se un fond roşu, pentru a fi întărită siguranţa acestei bancnote, cea mai utilizată în tranzacţiile comerciale. 

În 1909 a fost introdus în circulaţie al treilea tip al bancnotei de 20 lei. Bancnota a fost tipărită în atelierele BNR de la Bucureşti, dar şi în atelierele Băncii Belgiei.

În 1929, BNR nu a mai fost abilitată să emită bancnota de 20 lei. Totuşi, cu derogare de la statutele sale, în 1939 a pus în circulaţie, pentru scurt timp, biletul de 20 de lei, cunoscut ca "tipul de război", pentru a suplini lipsa monedelor metalice.

Din 1945, Ministerul de Finanţe a emis trei tipuri de bilete cu valoarea nominală de 20 lei:

  • biletul din 1945 cu portretul Regelui Mihai I;
  • biletul din 1947, emis ca urmare a adoptării legii pentru stabilizare;
  • biletul din 1950 care a rămas în circulaţie doar până la reforma bănească din 1952, ulterior fiind introdusă, după modelul sovietic, bancnota de 25 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Bancnota de 20 de lei, primele poze oficiale. Când apare pe piaţă prima bancnotă pe care apare o personalitate feminină