Antena Meniu Search
x

Prima bancnotă din România pe care apare chipul unei femei. Va fi lansată de BNR în această toamnă şi va avea valoarea de 20 de lei

Banca Naţională a României va lansa din această toamnă prima bancnotă pe care apare o femeie. Este vorba despre Ecaterina Teodoroiu, eroină din Primul Război Mondial, care va apărea pe o bancnotă în valoare de 20 de lei.

de Redactia Observator

la 27.09.2021, 22:40

Prima bancnotă din România pe care apare chipul unui femei. Va fi lansată de BNR în această toamnă şi va avea valoarea de 20 de lei
- Facebook / Corina Creţu

Anunţul a fost făcut de europarlamentarul Corina Creţu, printr-un mesaj postat pe contul său de Facebook. "Am aflat cu bucurie faptul că în această toamnă – să sperăm, după multe amânări – Banca Națională a României va lansa prima bancnotă cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării. Cu această ocazie, România va marca un moment important în încurajarea afirmării femeilor și în recunoașterea contribuției substanțiale pe care au avut-o în diferite momente ale istoriei", a fost mesajul postat de Corina Creţu pe Facebook.

Informaţia a fost imediat confirmată şi de BNR, prin vocea purtătorului de cuvânt. "Da, așa cum am mai anunțat, până la finalul acestui an vom lansa bancnota de 20 de lei cu chipul Ecaterinei Teodoroiu, prima femeie care apare pe bancnotele românești. Am amânat procesul de lansare din cauza pandemiei, dar BNR ține foarte mult la această premieră", a declarat Dan Suciu pentru Economedia.

Lansarea a fost blocată de pandemie

Banca Naţională a României avea în plan lansarea unei astfel de bancnote, care să o înfăţişeze pe Ecaterina Teodoroiu, încă din 2019. Pandemia a dat însă peste cap planurile BNR. Potrivit BNR, la acea dată lansarea bancnotei avea o dublă semnificaţie. Banca Națională a României susține astfel preocupările pentru consolidarea egalității de gen, în linie cu inițiativele altor bănci centrale din lume. De asemenea, BNR marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari (2020), onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire.

Pe acelaşi subiect

Ideea personalităţile feminine ale României să apară pe bancnote de largă circulaţie este şi mai veche. Încă din 2012, de fapt. Atunci, peste 7.000 de bucureşteni au semnat o petiţie prin care încercau să determine BNR să desemneze o femeie ce va apărea pe bancnotă. La acea vreme, au fost propuse mai multe, printre care şi Ecaterina Teodoroiu: Regina Maria, Ana Aslan (medic), Ştefania Mărăcineanu (fizician), Sofia Ionescu (prima femeie neurochirurg din lume), Ana Ipătescu (rol important în Revoluţia de la 1848), Haricleea Hartulari-Darclee (soprană), Alexandrina Cantacuzino (lideră a mişcării feministe româneşti), Aurora Gruescu (prima femeie inginer silvicultor din lume), Elisa Leonida Zamfirescu (prima femeie inginer din Europa), Cecilia Cuţescu-Storck (prima femeie profesor universitar în învăţământul de artă din Europa), Sarmiza Bilcescu-Alimănişteanu (prima femeie doctor în drept din lume), Ecaterina Teodoroiu (eroină în Primul Război Mondial).

Ecaterina Teodoroiu - cine a fost

Cătălina Vasile Toderoiu, pe numele său real, Ecaterina Teodoroiu provenea dintr-o familie modestă din Oltenia şi a fost prima femeie soldat din Armata Română. S-a născut pe 14 ianuarie 1894, în Vădeni, iar după intrarea României în Primul Război Mondial, s-a alăturat Armatei ca asistentă medicală de front.

După ce toţi cei patru fraţi ai săi au murit pe front, Ecaterina a cerut să fie trecută într-un batalion de luptă pentru a putea participa activ la război. Casa Regală a decorat-o pentru acte de vitejie pe front după ce a fost rănită de mai multe ori. A murit în vara anului 1917, în Bătălia de Mărăşeşti. În acel moment conducea un pluton de infanterie al Armatei Române.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Prima bancnotă din România pe care apare chipul unei femei. Va fi lansată de BNR în această toamnă şi va avea valoarea de 20 de lei