Antena Meniu Search
x

Video Banii - cadoul românilor din diaspora pentru familii, în perioada Paștelui. Sociolog: "Compensăm cumva lipsa fizică prin alte tipuri de gesturi"

Nu ajung acasă de Paşte, dar trimit bani rudelor din ţară. Mai mult de jumătate dintre românii din diaspora spun că va fi cadoul de sărbători pentru familiile de acasă.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 24.04.2021, 22:20

Vezi și
  • Experţii estimează că numărul tranzacţiilor va creşte semnificativ, în contextul în care restricţiile de circulaţie din Europa îi împiedică pe mulţi să vină în România

Peste un milion de români trăiesc şi muncesc în Italia. Geta a plecat în căutarea unei vieţi mai bune în urmă cu 17 ani. Acum e menajeră într-un oraş din nordul ţării. 

Geta Mereuţă, româncă din Italia: Mă interesează cel mai mult să muncesc, să ajut fata, să termine ce am făcut și după mă gândesc și la mine.

Câştigă lunar în jur de 1.000 de euro, dar jumătate din bani îi trimite acasă. 

Geta Mereuţă, româncă din Italia: Acum am trimis în România 400 de euro. Sunt sărbătorile de paşte, am trimis pentru față că să își cumpere, să se pregătească. Dacă mai are nevoie îi mai trimit.

Un studiu recent arată că mai mult de jumătate din românii din diaspora trimit bani în România înainte de sărbători. Majoritatea nu reușesc să ajungă acasă din cauza restricţiilor de călătorie. 

Ciprian Necula, sociolog: Anul trecut am avut aceeaşi experienţă, dacă vă amintiţi în care nu s-a putut călători, Paştele a însemnat izolare. Compensăm cumva lipsa fizică prin alte tipuri de gesturi. O să vedeţi şi o creştere a serviciilor online.

Cei mai mulţi bani sunt trimişi din Italia, Spania, Germania, Marea Britanie şi din ţările nordice

În medie un român trimite lunar în ţară 500 de euro, arată statisticile.  Experţii se aşteaptă ca în acest an sumele trimise în ţară să fie ceva mai mari. 

Robert Croitoru, consultant fiscal: Nu mai dau bani pe avion, nu mai dau bani pe combustibil și că atare pot să pună 100 euro în plus.

Irina Chitu, analist financiar: Atenție la comisioanele de transfer. Unele companii percep o taxă fixă de transfer și comision pentru conversie valutară, care depinde acum atât de suma transferată și țara de unde se transferă banii

În primele 11 luni din 2020, suma totală trimisă de diaspora în ţară a ajuns la aproape 3 miliarde de euro, faţă de 3,6 miliarde de lei cât trimiteau în urmă cu doi ani, arată datele Băncii Naţionale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Banii - cadoul românilor din diaspora pentru familii, în perioada Paștelui. Sociolog: "Compensăm cumva lipsa fizică prin alte tipuri de gesturi"