Antena Meniu Search
x

Video Bugetul pe 2024. Salariul minim va creşte, dar nu de la 1 ianuarie. Scenariile discutate de guvern, sindicate şi patronate

Salariul minim va creşte de anul viitor, dar nu de la 1 ianuarie aşa cum s-a discutat iniţial. Majorarea se va aplica în a doua jumătate a anului, fix înainte de alegerile din toamnă. Guvernul a propus ca în 2024 venitul minim brut să fie majorat cu 400 de lei, dar sindicatele au solicitat o sumă mai mare, acordată încă din primăvară.

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 13.12.2023, 07:47

Vezi și

Marius Gîrlaşiu, reporter Observator: "Surse de la vârful Coalitiei spun că Guvernul a propus o majorare a salariului minim la 3.700 lei brut de la 1 iulie anul viitor. Patronatele au propus o creştere etapizată: 3.500 lei brut de la 1 iulie şi 3.700 lei brut de la 1 ianuarie 2025. Sindicatele, în schimb, au propus ca salariul minim să ajungă la 3.800 lei brut de la 1 martie 2024."

Economiştii spun ca majorarea salariului minim pune presiune pe mediul privat si este o măsură prin care Statul încasează mai mulți bani la Buget, din impozitul pe venit de 10%.

Florin Jianu, președinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România: "De fiecare dată când se va mări salariul minim pe economie o să vedem mai mulţi oameni în această sferă a salariului minim pe economie."

Reducerea impozitării pentru salariu minim

Pe acelaşi subiect

Sindicatele au propus Guvernului reducerea cu 5% a impozitului pe salariul minim.

Reprezentant al Confederaţiei Meridian: "Asta ar duce un plus de 300 lei net pentru salariaţii care lucreză pe salariul minim pe economie. Noi nu acceptăm propunerea de la patronate 3.500 cu 3.700 pentru că nivelul de trai a scăzut foarte mult în România."

Între timp, Guvernul s-a mai trezit cu o problemă. În prezent, 200 de lei din salariul minim sunt scutiţi de taxe şi impozite. De anul viitor această măsură ar urma să nu se mai aplice, dar în Coalitie se discută acum despre prelungirea ei. În caz contrar, românii angajaţi pe salariul minim ar putea să piardă 83 de lei din salariu în fiecare lună.

Reprezentant al Confederaţiei Meridian: "S-a cerut prelungirea acestei măsuri (n.r. 200 lei neimpozabil) pentru că dacă nu s-ar face acest lucru cei cu minim pe economie de fapt ar pierde."

Tot de anul viitor, angajatorii vor fi obligați să majoreze lefurile românilor care timp de 2 ani de zile au fost plătiți cu venitul minim. Nu există însă un plafon, așa ca patronii pot dribla ușor legea.

Florin Jianu: "Dacă măreşti cu 1 leu, nu mai eşti pe salariul minim pe economie, nu asta cred că ne dorim, nici sindicatele şi nici Guvernul."

Cum vrea guvernul să strângă mai mulți bani la buget?

 Marius Gîrlaşiu, reporter Observator: "Guvernul speră să încaseze 10 miliarde de lei din combaterea evaziunii fiscale şi înăsprirea pedepselor pentru evazionişti. Alte 16 miliarde lei se vor aduna din măsurile fiscale. O parte vor intra în vigoare de la 1 ianuarie: creşterea taxelor pentru sectorul bancar, companiile multinaţionale şi IMM-urile din România."

Legea Bugetului va fi adoptată de Guvern săptămâna această, iar liderii Coalitiei si-au propus să fie adoptată de Parlament săptămâna viitoare. Ministerul de Finanțe estimează un deficit bugetar în jur de 5% din PIB în 2024.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Bugetul pe 2024. Salariul minim va creşte, dar nu de la 1 ianuarie. Scenariile discutate de guvern, sindicate şi patronate