Antena Meniu Search
x

Românii care nu ar mai putea plăti impozitul de 10% din 2024. Măsura le-ar putea aduce 70 de lei în plus la fiecare salariu

În jur de 1,5 milioane de români plătiți cu salariul minim pe economie ar putea avea noi facilități. Guvernanţii vor să scadă taxarea pe muncă anul viitor. Se gândesc ca aceşti angajaţi să nu mai plătească impozitul pe venit de 10%. Asta înseamnă că ar putea primi în plus aproape 70 de lei pe lună. Subiectul a fost discutat azi cu sindicatele şi patronatele, însă nu s-a luat nicio decizie.

de Redactia Observator

la 21.11.2023, 20:12

Vezi și

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că doreşte ca de anul viitor să înceapă scăderea impozitării muncii pentru cei care au salariul minim pe economie, menţionând că această măsură va fi luată în funcţie de execuţia bugetară.

"Eu îmi doresc ca anul viitor, în funcţie şi de măsurile fiscale luate şi vedem şi combaterea evaziunii, să încercăm să începem să scădem impozitarea muncii pentru cei cu salariul minim pe economie. Asta este de fapt şi de drept marea provocare. Vom vedea execuţia bugetară şi, în funcţie de asta, vom hotărî cum vom proceda. Eu cred că adevărata provocare anul viitor va fi această scădere a impozitării muncii", a afirmat Ciolacu, la Parlament.

Ce spun sindicatele?

Consiliul Naţional Tripartit se va reuni la începutul lunii decembrie pentru discuţii pe tema salariului minim pe economie pentru anul 2024, a declarat preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Pe acelaşi subiect

"Va fi o nouă întâlnire la începutul lui decembrie pe salariul minim pentru anul 2024 pentru că va avea impact şi asupra bugetului de stat şi va avea impact şi asupra nivelului de trai al lucrătorilor din România. Astăzi nu s-a discutat despre salariul minim, am ridicat problema că trebuie stabilit ce se întâmplă în 2024 cu salariul minim garantat în plată. Patronatele au venit cu propunerea să se aplice la 1 iulie sau de la 1 octombrie acest lucru, partea sindicală, evident, a susţinut că ar trebui aplicată de la 1 ianuarie 2024, întrucât nivelul de trai este în scădere continuă", a spus Hossu după şedinţa Consiliului Naţional Tripartit desfăşurată marţi la Palatul Victoria.

El a precizat că la acest moment nu există o propunere a sindicatelor legată de nivelul salariului minim, întrebat în acest sens.

"Nu există o propunere efectivă. Noi am spus că în principiul respectării Directivei legate de salariul minim european ar trebui ca salariul minim să ajungă undeva pe la 3.750 lei, ca să respecte proporţia pe care Directiva o prevede în structura respectivă. Tot legat de salariul minim este problema pe care domnul prim-ministru a ridicat-o, că se vor începe discuţiile să scadă fiscalitatea pe salarii, în principal pe salariu minim, dar şi pe salarii la modul general. Rămâne să vedem ce se întâmplă", a declarat Hossu.

El a explicat că se are în vedere scutirea de impozit probabil pentru lucrătorii care sunt la nivelul salariului minim pe economie, întrebat dacă discuţiile vor fi purtate în sensul introducerii unui impozit progresiv.

"Scutirea de impozit probabil pentru lucrătorii care sunt la nivelul salariului minim pe economie (...) ăsta ar trebui scăzut, adică eliminat progresiv sau reintrodus progresiv, pentru că altfel s-ar încăleca salariile consecutive apropiate de salariul minim pe economie, ceea ce, evident, ar demotiva o multitudine de lucrători. Această reducere de impozitare ar trebui să aplice la salariul minim pe economie garantat în plată, indiferent că e 3.750, 3.300 sau 4.100", a declarat Hossu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Românii care nu ar mai putea plăti impozitul de 10% din 2024. Măsura le-ar putea aduce 70 de lei în plus la fiecare salariu