Video Când ar putea reveni ratele românilor la valorile de anul trecut. Creditele imobiliare în lei, mai scumpe cu 35% faţă de martie 2021
Urmează cel puţin doi ani grei pentru românii care au credite în lei. Dobânzile sunt din ce în ce mai mari, iar inflaţia este principalul motor al acestor creşteri. Datornicii vor plăti câteva sute de lei în plus pe lună şi abia în 2024 ar putea reveni la ratele de anul trecut.
Creditele în lei au devenit o povară pentru români.
Tânăr: Deja cu Roborul crescut, rata a crescut cu 200-300 de lei aşa, instant. De la lună la lună.
am un credit şi se simte. Plătim datoriile, credite, lumină, gaze şi ce mai avem, după care dacă mai rămâne şi de mâncare, bine. Dacă nu...
Explicaţia? Robor la trei luni, indicele care influenţează ratele pentru împrumuturile în lei luate înainte de 2019, a început să înregistreze creşteri semnificative după o perioadă lungă de stabilitate. Deja în octombrie 2021, după o primă majorare a dobânzii de referinţă decisă de BNR- Robor ajunsese la 2,1%. În decembrie a urcat la 2,97%, iar de la începutul acestui an creşterile au fost şi mai mari. Astazi Robor la 3 luni a inregistrat un nou varf- 4,60%.
- Veşti proaste pentru români: rate mai mari la creditele în lei. ROBOR, la cea mai ridicată valoare din ultimii 8 ani
- CALCUL: Cu cât a crescut rata într-un singur an la un credit de 250.000 lei, luat pe 30 de ani
- Cel mai mare ROBOR din ultimii opt ani şi şapte luni. Indicele ROBOR la 3 luni, 15 martie 2022
Şi cei care cu credite mai noi, raportate la un nou indice de referinţă, sunt afectaţi în această perioadă. Doar că ratele lor cresc într-un ritm mai lent, cu un decalaj de 6-9 luni faţă de cei care se raportează la Robor. IRCC era in primul trimestru al lui 2021 1,25%. Pentru ca se calculeaza retroactiv si nu a fost influentat de prima majorare a dobanzii-cheie, in trimestrul doi din 2021 a fost calculat la nivelul de 1,08%. Apoi a crescut din nou, iar acum a ajuns la 1,86%. O majorare care atrage cu sine rate mai mari.
Greta Neagu, reporter Observator: Dacă ne raportăm la un împrumut mediu, luat pe 30 de ani, de 76.500 de euro- echivalentul în lei, plătim, în momentul de faţă, o rată de 1760 de lei la un indice IRCC de 1,17 la suta. Odata cu majorarea sa la 1,86 la suta, rata va creste şi ea cu aproape 150 de lei.
Românii plătesc tot mai mult la rate
Iar dacă indicele va depasi 2,5 la sută, aşa cum arată calculele specialiştilor, aceeaşi rată va creşte cu cel puţin 300 de lei faţă de cea de acum.
Doru Iliescu, broker de credite: Previziuni, nu mai sunt previziuni- sunt aproape certitudini. De la 1 iulie IRCC se va duce in 2,61.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: Planeta toată este bântuită de o inflaţie foarte puternică; o inflaţie globală care mătură lumea din America până-n capăt. La această oră, nimeni pe planetă nu poate să ştie exact cum va fi creşterea inflaţiei. În condiţiile acestea, nu are cum să rămână IRCC-ul aşa cum a fost. El este un calcul matematic.
Aşa că...
Radu Soviani, analist economic: În următoarea perioadă de timp, ratele de dobândă pentru creditele în lei se vor duce într-o singură direcţie: în sus.
Ce opţiuni au românii cu credite?
Nicoleta Deliu, reprezentantul unei bănci: Să analizeze dacă are sens să facă o refinanţare cu un credit cu dobândă fixă pe 5 sau 10 ani. Asta i-ar pune la adăpost de orice fel de variaţie pe termen mai lung. În al doilea rând, să se gândească la o asigurare pentru creditul pe care îl au. În general, asigurările de la credite vin şi cu o reducere de dobânzi. Să aveţi un fond de urgenţă de 3-6 salarii în permanenţă pus deoparte, în economii, ca să vă ajute să treceţi de perioadele în care cheltuielile pot să crească.
Experţii cred că am putea scăpa de presiunea scumpirilor abia peste doi ani.
Doru Iliescu, broker de credite: Ne aşteptăm ca undeva până la anul IRCC-ul să fie pe un trend crescător, după care, pe parcursul lui 2024 să dea în jos şi să se stabilizeze.
De mâine, băncile vor modifica indicele pentru creditele ipotecare şi de consum cu dobânzi variabile, după publicarea sa de către Banca Naţională a României.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰