Antena Meniu Search
x

Video CALCUL: Cu cât a crescut rata într-un singur an la un credit de 250.000 lei, luat pe 30 de ani

Cine avea de gând să acceseze un credit, ar fi bine să mai aştepte. La fel şi cei care se gândeau să scape de ratele deja existente printr-o rambursare anticipată. Sunt recomandările specialiştilor, într-o perioadă dominată de scumpiri şi incertitudine financiară şi în care veniturile majorităţii românilor abia ajung pentru cheltuielile de bază. 

de Ioana Matei

la 13.03.2022, 20:04

Vezi și

Decizia de a ne îndatora trebuie să vină după o evaluare realistă a bugetului, pe termen lung. Regula de aur este clară: niciun credit nu poate depăşi veniturile pe patru ani. În ceea ce priveşte rata lunară...

Adrian Asoltanie, trainer financiar: Să nu depăşească 20 sau 25% din venitul lunar pentru că parcursul celor 30 de ani o să mai crească euro, o să mai crească ROBOR-ul sau IRCC-ul, o să mai scadă veniturile poate.

În total, cheltuielile cu locuinţa nu ar trebui să depăşească 30% dintre venituri, însă mulţi români ajung să plătească dublu. Şi asta pentru că cer băncilor acordarea gradului maxim de îndatorare. De exemplu, potrivit calculatorului finzoom.ro, pentru un credit de 250.000 lei, luat pe 30 de ani, rata a crescut cu 30 la sută, într-un singur an, de la aproximativ 1.300 de lei la 1800 de lei pe lună. Iar indicele ROBOR la 3 luni este în continuă creştere. Aşa că unii dintre români se gândesc la plata ratelor în avans, cu reducerea perioadei. 

Adrian Asoltanie, trainer financiar: La o dobândă de 6%, o rată de 1500 de lei este formată din 250 de lei de principal şi 1250 de lei de dobândă. Evident, dacă ai face o plată suplimentară de 250 de lei, dispare dobânda. Ce recomand eu în perioada asta, aş opri plăţile suplimentare şi banii ăştia disponibili extra pe care îi avem să îi punem deoparte ca să creştem fondul de siguranţă. 

Pe acelaşi subiect

Irina Chiţu, director comparator bancar: Nu este momentul să facem credite. 

Nici amânarea ratelor, după modelul implementat de Guvern la începutul pandemiei, nu este o soluţie, ci doar o prelungire a datoriilor. Ce putem face?

Irina Chiţu, director comparator bancar: Să ne uităm la bănci pentru o refinanţare cu dobândă fixă pentru că dobânzile fixe sunt acum mici. 

Specialiștii recomandă să cheltuim chibzuit şi să prioritizăm bugetul

Adrian Măniuţiu, economist: E bine să ne gândim de două ori acum dacă facem o investiţie, de exemplu, într-o maşină nouă. Urmând să ne concentrăm pe lucrurile esenţiale, adică pe nevoile lunare şi pe nevoile cotidiene. 

Adrian Asoltanie, trainer financiar: Măcar un 10% ar trebui puşi întâi deoparte pentru că sunt vremuri foarte delicate. 

Irina Chiţu, director comparator bancar: Trei-șase salarii, fondul de rezervă, neapărat în bancă pentru că acolo ai acces de oriunde în lume şi banii în bancă sunt în siguranţă. 

Cine nu reuşeşte să economisească niciun leu, la final de lună, ar putea lua în calcul varianta unui al doilea job, cu program flexibil sau valorificarea pasiunilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » CALCUL: Cu cât a crescut rata într-un singur an la un credit de 250.000 lei, luat pe 30 de ani