Antena Meniu Search
x

Video Cât costă să îţi ridici azi o casă. Din cauza materialelor tot mai scumpe, unii n-au apucat să le mai termine

Paradox pe şantiere. Locuinţele se scumpesc chiar dacă unele materiale de construcţie se ieftinesc. O casă de 120 de metri pătraţi ajunge acum la 100 de mii de euro, cu 20 de mii mai mult decât anul trecut. În această situaţie, mulţi români construiesc locuinţe mai mici - renunţă la etaj şi mansardă.

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 26.05.2023, 20:05

Vezi și

Cumpărarea unei case sau ridicarea ei de la zero, în regie proprie, a devenit o provocare şi pentru constructori, şi pentru clienţi. Nu îi avantajează deloc dobânzile mari ale creditelor ipotecare şi preţurile materialelor.

Cât costă să îţi ridici azi o casă

Greta Neagu, reporter Observator: Cei care vor să îşi construiască o casă în 2023 au nevoie de un buget cu 20 la sută mai mare faţă de anul trecut. Principalul motiv este reprezentat de scumpirea unor materiale şi asta pentru că distribuitorii s-au orientat către alte pieţe după izbucnirea războiului din Ucraina.

Preţul fierului a ajuns acum de nivelul dinaintea conflictului, dar oscilează. Polistirenul costă de două ori mai mult decât acum doi ani, cimentul, aproape la fel ca anul trecut, dar mai mult decât în 2021, iar cărămida are preţ dublu faţă de 2021. Dacă tragem linie doar unele materiale s-au ieftinit, în medie, cu 10% faţă de 2022.

Pe acelaşi subiect

Ramona Ganea, specialist în vânzări: Într-adevăr, vedem uşoare scăderi la anumite materiale, dar ele vin în urma unor majorări din trimestrul patru, de anul trecut. Preţurile de acum sunt echivalente cu cele de astă toamnă. Scăderi majore nu avem în acest moment.

Silvian Dianu, inginer proiectant: Pentru o casă de 120 de metri pătraţi utili, care înseamnă o casă pentru o familie pentru patru persoane- ar trebui să avem cel puţin o sută de mii de euro, excluzând terenul, bineînţeles.

Preţurile mari fac vânzările mici. Unele firme se plâng că au vândut şi cu 50% mai puţine materiale decât anul trecut. De cealaltă parte, constructorii duc lipsă de clienţi.

Silvian Dianu, inginer proiectant-reporter: Dacă în ianuarie nu se vindeau deloc, acum este undeva la 30 la sută din capacitatea de anul trecut sau acum doi ani.

- Ce vă spun clienţii, ce-i reţine în momentul de faţă în a-şi achiziţiona?

- Lipsa banilor în primă fază şi faptul că nu pot să acceseze un credit.

Mihai Cristian, consultant tehnic: Viitorii proprietari caută suprafeţe utile din ce în ce mai mici. TC: 01,28 Variază undeva între 100 şi 130 de metri pătraţi utili. Au renunţat la balcoane sau le fac mai mici, la terase.

Unii s-au apucat să îşi ridice casa mult visată, dar au lăsat-o într-o fază intermediară din lipsa banilor sau chiar din lipsa unor obiecte sanitare care veneau din Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Cât costă să îţi ridici azi o casă. Din cauza materialelor tot mai scumpe, unii n-au apucat să le mai termine