Antena Meniu Search
x

Video Andrei a investit 7.000 de euro şi a scăpat de grija facturilor la energie. Plăteşte cu 60% mai puţin: "Este o investiţie bună"

Îşi montează panouri fotovoltaice cu sau fără sprijin din partea statului. E alegerea pe care o iau tot mai mulţi români care nu reuşesc să prindă un loc în programul Casa Verde Fotovoltaice. Chiar dacă dau bani din propriul buzunar pentru panouri, spun că merită şi că îşi recuperează investiţia în scurt timp. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 26.05.2023, 08:56

Vezi și

Andrei Ivan, prosumator: Un consum în timp real de 3,2 kWh. Asta înseamnă că luăm de la reţea 2,1 kWh. 

Andrei Ivan şi-a montat panouri fotovoltaice în vara anului trecut. Cu 60% şi-a redus factura de energie. 

Andrei Ivan, prosumator: Media lunară pe anii trecuţi era undeva la 2.500 de lei, înainte de punerea în funcţiune a sistemului fotovoltaic. După care factura medie a fost de o mie de lei. 

35.000 de lei au costat panourile

Pe acelaşi subiect

35.000 de lei l-au costat panourile, iar capacitatea instalată e de 6 kWh. Ar fi vrut să ia bani de la stat, prin programul Casa Verde, numai că...

Andrei Ivan, prosumator: Am ratat anul trecut înscrierea şi ne-am dorit să producem toată vara. Investiţia în sine, chiar şi fără program, este o investiţie bună, având în vedere perioada rapidă de amortizare. 

Sunt tot mai mulţi români care îşi instalează fotovoltaice, cu sau fără sprijinul statului. 

Corina Murafa, expert energie: În momentul de faţă, din panourile instalate la nivel naţional, doar o treime sunt instalate prin casa verde. Restul s-au instalat prin fonduri proprii. 

Martin Moise, prim-vicepreşedinte PATRES: Cetăţenii, în momentul în care au văzut că factura creşte, caută soluţii. Şi există această soluţie cu panourile pe casă, care e şi facilă şi uşoară, şi profitabilă. 

Pentru fiecare kWh instalat se plăteşte, în medie, 1.000 de euro

Pentru fiecare kWh instalat se plăteşte, în medie, o mie de euro. Una din problemele cu care se confruntă cei care vor să devină prosumatori? Timpul mare de aşteptare. 

Sebastian Enache, reprezentant firmă energie: De când vrei să soliciţi o ofertă, până îţi montează sistemul durează între 6 şi 8 luni pentru a putea instala. 

Sergiu Bazarciuc, CEO firmă panouri: Deja este o supracerere şi firmele care sunt active pe piaţa din România nu cred că mai fac faţă. 

Nu mai fac faţă, dar se dezvoltă pe zi ce trece

Viorel Ionescu, reprezentant companie invertoare: Anul trecut, faţă de 2021, a fost cam de 8-10 ori mai mare. Estimăm o dublare a volumelor. 

Mădălina Chiţac, reporter Observator: În fiecare zi din primele trei luni ale acestui an, 167 de consumatori s-au transformat în prosumatori. Aşa se face că am ajuns ca la finalul lunii martie să avem în România peste 55 de mii de prosumatori, care aveau instalată o capacitate de 630 de MWh. 

Pe lângă programul Casa Verde, există în pregătire la Ministerul Investiţiilor Europene un alt proiect. Uniunea Europeană a pregătit vouchere în valoare de 25.000 de lei pentru cei care vor să investească în fotovoltaice. Înscrierile vor începe la toamnă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Andrei a investit 7.000 de euro şi a scăpat de grija facturilor la energie. Plăteşte cu 60% mai puţin: "Este o investiţie bună"