Antena Meniu Search
x

Video Cât costă să te debranşezi de la rețeaua de termoficare. Românii dau zeci de mii de lei să treacă la centrale

De astăzi, se opreşte furnizarea căldurii în Bucureşti. Pentru cei care au avut căldură în această iarnă. Şi tocmai de aceea, dar şi pentru că preţul gigacaloriei s-a dublat peste noapte, mulţi se pregătesc să se debranşeze de la sistemul centralizat. O operaţiune costisitoare, care durează, dar care la final îşi merită banii, spun cei care si au montat centrala termică şi nu mai depind de autorităţi.

de Redactia Observator

la 31.03.2022, 19:43

Vezi și

Reporter: Vă bate gândul să vă debranşaţi?

Anca, locatar: Da. Am vrea să ne debranşăm în vară. Sigur că da. Din cauza preţurilor care vor fi.

Anca locuieşte în Sectorul 2 al Capitalei. Toată iarna a stat în frig şi fără apă caldă aşa că e hotărîtă să se debranşează de la reţeaua de termoficare.

Anca, locatar: Ne-am săturat să plătim pentru ce nu avem. Vom pune centrală şi vom plăti ce consumăm noi. În jur de vreo 100 de milioane ne costă cu totul, cu tot cu debranșare.

Pe acelaşi subiect

Cei care vor să se debranşeze trebuie să adune un teanc de documente. Plătesc 250 de lei pentru analiza dosarului. Apoi taxa de 2.200 de lei pentru debranşarea propriu-zisă la care se mai adaugă preţul centralei şi costurile pentru punerea în funcţiune.

În ciuda cheltuielilor tot mai multi cred că investiţia merită

Mihaela Drăghici, locatar: Costă foarte mulți bani. Cunosc pe cineva care a dat 15.000 lei să-şi pună centrală cu tot. Trebuie să facem că altfel ce să facem, am înghețat toată iarnă, numai în frig am stat cu copiii, trebuie să facem și asta. Ştiu că am apă caldă când vreau, căldură când vreau și cât vreau.

Cererile deja pot fi depuse. Compania Termoenergetica a anunţat că de astăzi opreşte furnizarea agentului termic în Capitală. Tot de astăzi se pot depune cererile de debranşare care pot fi înregistrate până la finalul verii.

Locatar: Am depus o cerere. Nu mai stau la mâna radetului!

Locatar: O să merg sigur pe o centrală de apartament. Este o variantă costisitoare centrala pentru că ea consumă pe lângă curent electric şi gaz dar e o variantă eficientă.

Directorul Termoenergetica este liniştit.

Reporter: Vă aşteptati la un val de cereri de debranşare?

Claudiu Creţu, director Termoenergetica​: Nu neapărat pentru că creşterea preţului gigacaloriei este ca urmare a preţului gazului.

Ion Ioneşti, preşedinte de bloc: Oamenii sunt foarte nemulţumiţi. Chiar astăzi avem o adunare generală cu oamenii unde urmează să le cerem părerea si sa vedem fiecare ce consideră. S-au scumpit toate incepand de la alimente, absolut tot si asta a venit ca bomboană pe colivă.

Odată cu majorarea gigacaloriei, diferenţele de costuri între centrala de apartament şi sistemul de termoficare aproape că nu se mai simt. La un apartament cu 2 camere, factura în cazul unei centrale de apartament este de 465 de lei pe lună, cu 70 de lei mai mult decât la sistemul centralizat. Diferenţa este şi mai mică la un apartament cu 4 camere: sub 30 de lei.

Reporter: Cum a fost iarna aceasta?

Locatară: A fost groaznic.

Reporter: Vă bate gândul să va debransaţi?

Locatară: A fi o varianta bună. Să avem tot timpul apă caldă și căldură, mai ales că am și nepoțel. O pornești când vrei, o oprești când vrei.

Paradoxal, după o iarnă în frig, zilele acestea caloriferele celor branşaţi la Termoenergetica au fost fierbinţi.

Locatar: 41 de grade la apă caldă.Dacă aveam astă iarnă aşa, eram boieri.

Locatar: 37 de grade căldura în calorifer. Uitaţi! Ce nu am avut in niciun moment astă iarnă. Ne dă acum ca să ne ia banii degeaba.

Locatar: Toată iarna nu am avut, acum sunt foarte fierbinţi şi apa caldă şi căldură şi tot. Trebuia să fie astă iarnă, nu acum.

În criza scumpirilor mulţi au rămas restanţi la plata facturilor la apă caldă şi căldură. Cei care nu plătesc 3 facturi la rând riscă să fie executaţi silit ori debranşaţi de la reţeaua de termoficare însă doar pe perioada sezonului cald.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Cât costă să te debranşezi de la rețeaua de termoficare. Românii dau zeci de mii de lei să treacă la centrale