Antena Meniu Search
x

Video Câţi ani trebuie să lucrezi ca să îţi iei o casă în Cluj. Numărul salariilor puse deoparte, aproape dublu faţă de Iaşi

Scumpiri în sectorul imobiliar. Un studiu recent arată că tot mai puţini români îşi permit să îşi cumpere o locuinţă nouă. Asta pentru că preţurile continuă să crească într-un ritm mult mai accelerat decât cel al salariilor. Iar cel mai scump oraş din ţară rămâne Cluj-Napoca, acolo unde cei care vor să îşi cumpere o locuinţă nouă trebuie să pună deoparte integral salariile pentru aproape 13 ani de muncă.

de Redactia Observator

la 25.05.2022, 14:04

Vezi și

Calculele din noul studiu nu sunt menite să arate efectiv în cât timp ar putea o persoană să cumpere un apartament, ci mai degrabă dacă există o discrepanţă între puterea de cumpărare şi preţuri. Iar analizele au confirmat că există. Un indice de accesibilitate de 8 ani sau mai mare poate fi un factor îngrijorător în decizia de cumpărare.

Imobiliare 2022. În câţi ani îşi poate cumpăra un român apartament

În mai toate oraşele mari, acest prag este depăşit. În Cluj-Napoca este nevoie de salariile pe mai bine de 12 ani pentru achiziţia unei locuinţe, în timp ce un bucureştean are nevoie să pună deoparte veniturile pentru următorii 8 ani dacă vrea să devină proprietar. Şi timşorenii trebuie să muncească mai bine de 8 ani pentru o locuinţă nouă. Ieşenii, în schimb, se pot considera mai "norocoşi", cu o medie de 7,7 ani.

În 2008, indicele de accesibilitate în Capitală era de 25 de ani, iar cel mai mult au avut de suferit cei care s-au împrumutat la limita posibilităţilor ca să-şi cumpere o locuinţă. În acest context, specialiştii ne recomandă să nu repetăm greşelile trecutului. Asta pentru că, atât timp cât inflaţia va rămâne la valori de două cifre pentru cel puţin un an, trebuie să ne aşteptăm ca preţurile locuinţelor să crească şi mai mult.

Achiziţia unei locuinţe, măsurată în salarii

  • Locuinţă cumpărată în Cluj-Napoca - 12,5 ani
  • Locuinţă cumpărată în Bucureşti - 8,4 ani
  • Locuinţă cumpărată în Timişoara - 8,1 ani
  • Locuinţă cumpărată în Iaşi - 7,7 ani

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Câţi ani trebuie să lucrezi ca să îţi iei o casă în Cluj. Numărul salariilor puse deoparte, aproape dublu faţă de Iaşi