Antena Meniu Search
x

Video Câțiva bucureșteni au investit în pământurile dobrogene pentru a face un vin unic în lume. Natura și fazele Lunii joacă roluri importante în producerea sa

Vin după ritmurile naturii şi fazele lunii. V-ați gândit vreodată că vinul pe care îl beţi este viu? În Dobrogea există singura cultura de viață de vie biodinamică, unde se produce un vin unic în lume. Soarele, apa, pământul așa cum este el, fără intervenția omului sau a tehnologiei. Pare greu de realizat, producția este mult mai mică, costurile mult mai mari față de o podgorie industrială. De ce au investit câțiva bucureșteni în pământurile dobrogene? Din dragoste pentru natură și evident pentru un vin bun. Nu e nimic magic, e doar natura care îşi face treaba. 

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 22.09.2022, 20:37

Vezi și

Pe dealurile din Medgidia, soarele rumeneşte boabele de struguri pentru a le desăvârşi dulceaţa. Nimic nu tulbură creşterea şi coacerea firească a viei. Pământul este săpat fără intervenție mecanizată şi nu sunt folosite îngrăşăminte chimice. Aşa începe şi tot aşa se termină povestea vinului biodinamic.

Vin după fazele Lunii

Dana Cotigă, director de producție: În ferma noastră, toate lucrările se fac conform calendarului lunar, fazelor lunii. Acest lucru se reflectă și în viţa de vie, tăiatul îl facem când este luna descendentă, toate lucrările le facem după acest calendar lunar.

Bunicii noştri ştiau instinctiv toate aceste lucruri şi lăsau natura să-şi facă treaba: via se creşte doar cu soare, apă, lumină, grijă şi în respect pentru ritmul dat de anotimpuri. În 1920, un filosof austriac a transpus metodele de creştere a strugurilor, verificate milenar, într-un sistem pe care l-a numit biodinamică. Iar respectarea calendarului este esenţială. În astfel de podgorii, singurul tratament pe care strugurii îl primesc este cel cu piatră vânătă.

Pe acelaşi subiect

Fiecare etapă este gândită cu grijă.

Gabriel Dulaschi, oenolog: Pompele pe care le folosim pentru transvazarea mustului din presă sau din desciorchinător funcţionează pe principiul acelor valve pe care le avem şi noi în corpul nostru, bătăile inimii.

În butoaie, vinul curat se odihnește în tihnă de la 3 luni până la 3 ani.

Gabriel Dulaschi, oenolog: Lemnul este stejar franțuzesc, dă note de vanilie, ciocolată neagră, scorțișoară și o notă ușoară de coacăze negre su fructe de pădure, urmată de tabac.

În funcție de degustările făcute lunar, specialiștii decid dacă vinul mai stă sau dacă merge la îmbuteliat. Totul, fără grabă. Şi tot fără grabă, putem degusta şi noi licoarea bahică, indiferent dacă este lună plină sau lună nouă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Câțiva bucureșteni au investit în pământurile dobrogene pentru a face un vin unic în lume. Natura și fazele Lunii joacă roluri importante în producerea sa