Antena Meniu Search
x

Video Seceta a lovit puternic și vița de vie. Viticultorii anunță că vinul din acest an va fi mai puțin, dar mai tare

Încălzirea globală ne toarnă vinuri tot mai tari în pahare. Strugurii acumulează foarte mult zahăr din cauza secetei şi a temperaturilor ridicate, iar licoarea lui Bacchus are o concentraţie mai mare de alcool. Preferinţele consumatorilor se îndreaptă însă către vinuri uşoare, slab alcoolizate.

Alin Stan
de Alin Stan

la 09.08.2022, 21:20

Vezi și

La nici 50 de kilometri de Bucureşti, sub soarele dogoritor, se întind zeci de hectare de viţă de vie. E abia august, dar la Urlaţi viile dau semne că sunt gata de cules. Este un an cu producţie diferită.

Ilie Boican, viticultor: "Suntem într-o plantaţie de fetească. Uitati-vă la boabele de struguri. Câti sunt de mititei. Au deja culoare în ei prematur, dar dacă nu a plouat la timp, nu a crescut bobul suficient de mult. Si atunci vom avea probabil niste struguri mai dulci, cu zeamă mai puţină care vor duce la nişte vinuri mai tari." 

Dacă în anii trecuţi vinurile aveau un grad de alcool de 13-14%, cele din 2022 vor fi cu două procente mai alcoolizate. 

Ilie Boican: "Sunt împărţite. Până la 4 grade alcool sunt vinurile seci, între 4 şi 12, demiseci până la vinurile foarte dulci care pot ajunge destul de sus, dar pentru români sunt mai puţin interesante. Se permite, mai ales pentru vinurile roşii să fie în jur de 16 grade şi un pic. Se pot face vinuri cu un grad de alcool mai ridicat."

Pe acelaşi subiect

Când o să putem bea vinul produs în acest an?

Pentru a putea fi consumat, vinul nu trebuie să depăşească pragul de 17% alcool. Băutura este ţinută în crame între 3 luni şi un an în butoaie de stejar. Esenţa lemnului reduce gradul de alcool. 

"Este catifelată. Este o tipicitate a ei, dar cand o intalnesti putem să ne dăm seama dacă este fetească neagră şi nu Cabernet. Este catifelată." 

Iulia Creangă, enolog: "Dacă ar avea o tărie mai ridicată, vorbim de un 15%, baricul l-ar catifela, nu te-ar deranja absolut deloc în momentul când deschizi o sticlă de vin."

Enologii recomandă ca un vin roşu, spre exemplu, să aibă minimum 14% grad de alcool. Iulia Creangă, enolog: "Poate un 15%, mai mult nu."

În urmă cu 30 de ani, vinurile cu 14-15% alcool se găseau foarte rar pe piața românească. Acum cele cu 15%-16% se găsesc în mod frecvent. Statisticile Organizației Internaționale a Viei și Vinului arată că în ultimii ani consumatorii preferă vinurile mai ușoare, mai puțin alcoolizate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Inedit » Seceta a lovit puternic și vița de vie. Viticultorii anunță că vinul din acest an va fi mai puțin, dar mai tare