Antena Meniu Search
x

Ce RATE vor plăti românii cu credite în lei după creșterea ROBOR. Previziunile analiștilor pentru anul viitor

Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la creditele în lei, cu dobândă variabilă, a crescut din nou luni până la nivelul de 1,79%, după ce a scăzut de două ori săptămâna trecută.

ROBOR RATE credite în lei Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.

Cel mai mare nivel din ultimii 3 ani

ROBOR RATE credite în lei Acest indicator a crescut accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%, ajungând marţi, 3 octombrie, la nivelul de 1,8%, cel mai mare din 25 noiembrie 2014.

Pe acelaşi subiect

ROBOR RATE credite în lei Reprezentanți ai BNR au explicat imediat că această creștere a fost legată de probleme de lichiditate ale pieţei, în condiţiile în care gradul de colectare a Fiscului a crescut.

COŞMAR pentru românii cu rate în lei! Dobânda în funcţie de care se calculează ratele a atins un NIVEL RECORD, cel mai mare din ianuarie 2015

ROBOR RATE credite în lei Banca Naţională a României (BNR) a intervenit apoi și a împrumutat marţi, 3 octombrie, băncile comerciale cu 9,3 miliarde de lei, printr-o operaţiune de piaţă monetară de tip repo cu scadenţa la 7 zile. În urma acestei intervenții, indicatorul ROBOR la 3 luni a scăzut pe 4 octombrie la 1,79%, iar pe 5 octombrie la 1,78%. Vineri, 6 octombrie, indicatorul a stagnat la 1,78%.

Creșterea ROBOR a provocat panică

ROBOR RATE credite în lei Creșterile ROBOR au fost anunțate cu litere de-o șchioapă în mass-media, iar panica s-a instalat printre cei care au credite în lei.

ROBOR RATE credite în lei Oamenii au fost informați că dacă indicele nu îşi va opri ascensiunea, ratele vor continua să crească.

ROBOR RATE credite în lei Experții au dat drept exemplu cum ar putea crește ratele la un credit Prima Casă în cazul în care ROBOR ar ajunge la anul la 4%.

ROBOR RATE credite în lei Astfel, dacă acum se plătește o rată lunară de puţin peste 1000 de lei, la un ROBOR de 4% se va plăti cu aproape 300 de lei mai mult.

ROBOR RATE credite în lei Însă, un astfel de scenariu este puțin posibil.

Previziunile analiștilor

ROBOR RATE credite în lei Liviu Andrei, vicepreședintele Asociației Brokerilor de Credite, crede că ROBOR nu va ajunge la o astfel de valoare, ci ar putea ajunge la 2% anul viitor.

ROBOR RATE credite în lei Liviu Andrei spune că cei care au credite mai vechi îşi amintesc şi de perioada de criză, când ROBOR era peste 10%, iar ratele erau aproape duble faţă de cele pe care le plătesc în prezent.

Veste GROAZNICĂ pentru românii care au rate! Cresc dobânzile la creditele în lei. Indicele ROBOR a atins un nivel RECORD!

ROBOR RATE credite în lei De exemplu, o persoană care a luat un împrumut în lei în urmă cu șase ani a pornit cu o rată lunară de peste 1.700 de lei. Anul trecut, rata a ajuns să scadă până la 932 de lei, iar în prezent a revenit la peste o mie de lei.

ROBOR RATE credite în lei „Cei care au luat atunci credit în lei au avut parte de patru ani de scăderi, scăderi accentuate. Acum sunt în continuare avantajaţi”, spune Liviu Andrei.

ROBOR RATE credite în lei Creşterea ROBOR din ultima perioadă nu a fost încă resimţită de cei care au împrumuturi în lei.

ROBOR RATE credite în lei „Unii au ROBOR la șase luni şi, probabil, vor simţi această creştere anul viitor, alţii au ROBOR la trei luni şi, probabil, vor simţi din noiembrie - decembrie. Nu toate băncile calculează la fel rata. De aceea, atunci când ne facem un calcul pentru un credit Prima Casă, deşi marja este fixă, 2%, dobânda poate diferi la bănci, pentru că fiecare bancă calculează ROBOR-ul de la o anumită dată”, a adăugat vicepreședinte ARBC.

ROBOR RATE credite în lei Economiştii se aşteaptă ca odată cu creşterea inflaţiei să urce şi indicele ROBOR la trei luni. Va rămâne totuşi sub 3%.

ROBOR RATE credite în lei „Dacă pentru finalul acestui an vedem un ROBOR la 3 luni, să spunem, pe undeva pe la 1,20-1,30, pentru finalul anului următor, ne putem aştepta la un ROBOR cu un punct procentual mai sus. Totuşi, dacă ne uităm la previziunile privind rata inflaţiei, prognoza noastră pentru finalul anului 2018 este de 3,1, a Băncii Centrale de 3,2. Cu un ROBOR la 2,20-2,30, în continuare vom avea o rată de dobândă negativă, ceea ce ar favoriza consumul în detrimentul economisirii”, spune Ciprian Dascălu, economist-șef într-o bancă.

Evoluţia ratelor la creditele în lei

ROBOR 3 luni - Rată

octombrie 2011: 6,20% - 1.720 lei

octombrie 2013: 3,29% - 1.276 lei

octombrie 2016: 0,69% - 932 lei

octombrie 2017 1,78% - 1.069 lei

ROBOR la 6 luni

ROBOR RATE credite în lei Luni, 9 octombrie, indicele Robor la 6 luni a crescut la 1,91%, cel mai mare nivel din 7 ianuarie 2015 (1,92%).

ROBOR RATE credite în lei Şi acest indicator a crescut accelerat în ultima perioadă, atingând mai întâi nivelul de 1,69%, după care a crescut la începutul lunii la 1,78%.

Ce este INDICELE ROBOR?

ROBOR RATE credite în lei Modificările aduse dobânzilor variabile de la credite se pot face, potrivit legii, numai in funcțe de un indice de referință verificabil. Acesta poate fi un indice monetar de referință - Robor, Euribor, Libor. 

ROBOR RATE credite în lei Astfel, rata dobanzii la credit este formată dintr-o marja fixă, care se adaugă la indicele de referință. De exemplu, formula de calcul poate fi 5 puncte procentuale peste Robor la 6 luni. În acest caz, dobânda la credit se modifică doar dacă au loc creșteri sau scăderi ale ratei Robor, marja fiind fixa pe toata durata contractului.

ROBOR RATE credite în lei În prezent, rata dobanzii se modifică periodic, în functie de evoluțiile de pe piață monetară. Intervalul de ajustare este de regula de șase luni, dar sunt și cazuri, când modificarile se fac din trei in trei luni, la o lună sau chiar la un an. 

ROBOR RATE credite în lei Mai precis, dacă indicele de referință - să spunem Robor - crește de la 10% la 11% - atunci rata dobanzii la credit se va majora cu 1 punct procentual. 

ROBOR RATE credite în lei Regula de modificare a ratei de dobandă a fost introdusă odata cu adoptarea OUG 50/2010, inclusiv pentru clienții vechi ai băncilor, prin semnarea de acte adiționale. Marea majoritate a bancilor au păstrat in vigoare actele adiționale, chiar si când legislatia a permis anularea lor.

Sursa: news.ro, afb.ro, digi24.ro, conso.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Ce RATE vor plăti românii cu credite în lei după creșterea ROBOR. Previziunile analiștilor pentru anul viitor