Antena Meniu Search
x

Video Ce se ascunde în spatele falimentului City Insurance. 28 de milioane de euro ar fi dispărut din conturile companiei

Falimentul City Insurance zguduie mai multe instituţii ale statului. În spatele colapsului s-ar ascunde o fraudă uriaşă. 28 de milioane de euro ar fi dispărut din conturile companiei, iar principalul vizat ar fi acţionarul majoritar al firmei, chiar cumnatul lui Adrian Năstase. Observator a refăcut firul unei afaceri care a lăsat trei milioane de şoferi români în aer.

Corina Matlinschi
de Corina Matlinschi

la 23.09.2021, 21:36

Vezi și

Cel mai mare faliment din asigurări, care lasă în urmă o gaură de 500 milioane euro, a ajuns sub lupa procurorilor, care au luat la scotocit sediul companiei. 

Corina Matlinschi, reporter Observator: Polițiștii și procurorii au ridicat toate înscrisurile și documentele care au stat la baza relațiilor comerciale dintre firma de asigurări, firma care deţine acționariatul majoritar și doua bănci din Elveția. Procurorii au suspiciuni ca firma a făcut împrumuturi fictive iar prejudiciul estimat ajunge la 28 de milioane de euro. 

Concret, anchetatorii ar avea date, dar deocamdată nu sunt confirmate oficial, care arată că acţionarul majoritar al City Insurance - firma Vivendi Internaţional - ar fi împrumutat compania de asigurări şi apoi ar fi taxat-o cu dobânzi de 10, 12 procente. Şi nu de ieri de azi, ci de patru ani.

Procurorii cred că împrumuturile au fost doar pe hârtie, iar dobânzile au fost reale. În felul acesta, banii încasaţi de companie de la milioane de şoferi ar fi ajuns direct la acţionar. 

Pe acelaşi subiect

Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR: Au întârziat puţin anchetele astea, mai ales după ce a publicat ASF-ul, acum 3 luni, deciziile. Ar trebui să se ducă în birou la domnul Roşu Cristian, vicepresedinte ASF, şi să-i sigileze şi lui calculatoarele, să verifice documentele. Pentru că el răspunde de sectorul de asigurări, numit de Parlamentul României. 

Ce acuzaţii apar în dosarul City Insurance

Dosarul vizează 20 de persoane din conducerea companiei şi chiar din fosta conducere a Autorităţii de Supraveghere Financiară, instituţia care supraveghează piaţa. 

Daniel Apostol, purtator de cuvant ASF: Autoritatea a sesizat Ministerul Public si alte organe de anchetă ale statului, cu privire la informaţiile pe care le-am descoperit în cadrul controlului pe care l-am efectuat în ultimul an la societatea City Insurance. În ultimul an, autoritatea şi-a întărit activitatea de control şi supraveghere. 

În acest dosar, acuzaţiile sunt de delapidare, spălare de bani, fals şi abuz în serviciu, însă nicio persoană nu a fost pusă sub acuzare. Este însă a treia anchetă deschisă în care apare numele City Insurance, la Parchetul General, DNA şi DIICOT.

Cine este acţionarul majoritar al City Insurance

Firma Vivandi Internaţional, acţionarul majoritar al City Insurance, este deţinută Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase.

Omul de afaceri a preluat compania de la un italian. Coincidenţă sau nu, de numele lui Dan Odobescu este legat şi falimentul companiei Carpatica Asigurări.

În 2014, Dan Odobescu a fost trimis în judecată în dosarul Carpatica Asigurări, dar 3 ani mai târziu a fost achitat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Ce se ascunde în spatele falimentului City Insurance. 28 de milioane de euro ar fi dispărut din conturile companiei