Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cea mai mare economie a Europei a intrat în recesiune - Bloomberg

PIB-ul Germaniei a scăzut în al treilea trimestru cu 0,1%, la fel ca în al doilea trimestru, au estimat economiștii citaţi de Bloomberg. Asta înseamnă o recesiune tehnică.

de Redactia Observator

la 14.10.2024 , 17:48

Cea mai mare economie a Europei a intrat în recesiune - Bloomberg Cea mai mare economie a Europei a intrat în recesiune - Bloomberg - Shutterstock

O recesiune este definită ca două trimestre consecutive de scădere a PIB-ului. În al doilea trimestru al anului 2024, economia Germaniei s-a contractat cu 0,1%. Pentru al treilea trimestru, experții se așteptau la o stagnare, dar potrivit unui sondaj Bloomberg,  estimarea analiștilor economici s-a deteriorat, fiind prognozată o scădere de 0,1%.

Germania suferă o recesiune ușoară

În 2023, Germania a fost singura țară din G7 care a înregistrat o contracție economică. O reducere a PIB-ului doi ani la rând a fost înregistrată în Germani  doar o singură dată în ultimele trei decenii, la reunificarea Germaniei de Vest cu cea de Est în 1990.

Articolul continuă după reclamă

Pentru 2025, analiștii se așteaptă la o creștere de 0,8%, comparativ cu o estimare anterioară de 1%. Noile prognoze ale guvernului prevăd o creştere de 1,1%.

Slăbiciunea economiei germane se explică în mare măsură prin pierderea energiei ieftine din Rusia, o deteriorare a cererii de mărfuri germane pe piaţa din China, probleme în rândul producătorilor de automobile și un deficit de forță de muncă calificată.

"Industria rămâne călcâiul lui Ahile. Nu există un catalizator clar pentru o revenire. Atingerea punctului cel mai de jos este mai bun scenariu pentru moment", a explicat Erik-Jan van Harn, analist la Rabobank.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Luaţi vitamine doar după ce consultaţi un medic?
Observator » Ştiri economice » Cea mai mare economie a Europei a intrat în recesiune - Bloomberg