Antena Meniu Search
x

Video Cea mai mare listare din Europa: românii, interes uriaş pentru acţiunile Hidroelectrica. Cum le poţi cumpăra

Românii pot cumpăra, de azi, acţiuni la Hidroelectrica, "perla" energiei românești. Pe bursă, compania vinde peste 17% din acţiuni. Timp de opt zile, pune la bătaie aproape 9 miliarde de lei. Interesul este uriaş. În primele ore de la anunţ, oamenii au făcut coadă la cumpărat acţiuni. Listarea, care înseamnă transparenţă totală pentru Hidroelectrica, va fi cea mai mare din Europa din acest an, spun analiştii. 

Lucia Cujbă
de Lucia Cujbă

la 23.06.2023, 19:26

Vezi și

La puţin după miezul nopţii, Hidroelectrica a făcut marele anunţ. Vinde pe bursă peste 17 la sută din acţiuni, adică aproape tot pachetul Fondului Proprietatea. Statul nu vinde nimic, rămâne acționar majoritar, cu 80% din acţiuni. "Listarea Hidroelectrica este un moment multaşteptat. Până pe 4 iulie, toţi potenţialii investitori îşi pot manifesta intenţia de a achiziţiona pachete de acţiuni la Hidroelectrica. Începând de astăzi, fiecare român poate să fie acţionar la Hidroelectrica", a declarat Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica.

Hidroelectrica este principalul producător și furnizor de energie din România

Practic, cei care are au economii de cel puţin 5.600 de lei pot cumpăra o mică parte din cea mai mare companie a statului român. O acţiune costă 112 lei pentru persoanele fizice, însă este nevoie de minim 50. Cei interesaţi îşi pot deschide un cont la bursă, pot cumpăra prin intermediul unui broker sau prin bancă. Până pe 4 iulie, investitorii nu vor plăti comisioane. Ulterior, cei care vor vinde acţiunile vor plăti un impozit între 1 şi 3%. "Vorbim de revânzarea acţiunii la un preţ mai mare. Acolo, dacă vânzarea se face într-un orizont mai scurt de un an de zile, avem un impozit de 3% din profit. Daca nu, vorbim de 1%, dacă este deţinută mai mult de 1 an. Pe dividende avem un impozit de 8%", a declarat Claudiu Cazacu, analist pieţe de capital.

Dacă această ofertă de acţiuni va fi un succes, admiterea Hidroelectrica pe bursă se va întâmpla la mijlocul lunii iulie şi va avea simbolul de tranzacţionare H2O. Avantajele pentru piața locală sunt multiple. "Se preconizează că va fi cea mai mare listare din Europa de anul acesta. Un eveniment care va creşte profilul bursei. Va atrage atât investitori noi, în plan intern, cât şi va aduce capitaluluri, fonduri, dar şi diverse categorii de investitori din afara ţării", a declarat Claudiu Cazacu, analist pieţe de capital. Odată cu listarea, Hidroelectrica va deveni, probabil, cea mai valoroasă companie admisă pe bursă. Statul deţine 57 de companii listate la Bursă, în valoare de aproape 30 de miliarde de lei. Opt firme însă deţin peste 90% din această avuţie - o bancă şi cele mai bune şapte companii din energie. Romgaz şi Petrom sunt cele mai valoroase. Împreună au 50% din acest portofoliu.

Hidroelectrica este principalul producător și furnizor de energie din România. Pentru că are cele mai mici preţuri de pe piaţă, numărul de clienți a crescut la jumătate de milion, într-un timp foarte scurt. Asta a blocat emiterea facturilor, însă compania încearcă să recupereze timpul pierdut. Doar în această săptămână a trimis abonaţilor facturi pentru lunile ianuarie, februarie și martie. "Undeva într-o lună, două, lucrurile vor fi practic intrate într-un făgaş normal", a declarat Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica. În 2022, profitul Hidroelectrica a crescut de la 1,5 miliarde, la peste 4 miliarde de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Cea mai mare listare din Europa: românii, interes uriaş pentru acţiunile Hidroelectrica. Cum le poţi cumpăra