Antena Meniu Search
x

Video Centralele de apartament ar putea fi interzise în blocurile noi, majorând costurile de încălzire cu 60%. Ce au în plan autorităţile

Centralele de apartament ar putea deveni piese de muzeu. Ministrul Mediului vrea să le interzică pentru că poluează, iar măsura urmează să fie propusă în Guvern. Dacă va fi aprobată, toate blocurile noi vor trebui să aibă o centrală comună sau să fie conectate la reţelele centralizate de încălzire. Propunerea ministrului este contestată de dezvoltatorii imobiliari. Nici românii nu vor să dea confortul pe promisiunea că vor respira un aer mai curat.

de Redactia Observator

la 22.11.2021, 19:42

Vezi și

"Fiecare beneficiar îşi poate seta temperatura după confortul dorit." O opţiune care ar putea să dispară, în cazul în care interzicerea centralelor de apartament ar deveni realitate. Măsura propusă de ministrul Mediului are ca obiectiv reducerea emisiilor de dioxid de carbon, la nivelul solului. "În blocurile noi, unde există mai multe apartamente, încălzirea să nu se facă la nivel de apartament cu centrală individuală, ci centrală la nivel de scară sau la nivel de bloc", a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Interzicerea centralelor de apartament ar aduce costuri uriaşe

Dezvoltatorii imobiliari spun că nu era momentul pentru o astfel de măsură, când sectorul abia mai face faţă valului de scumpiri al materialelor de construcţii. "Un sistem centralizat cu o centrală proprie ar creşte costurile pentru încălzirea unui bloc cu aproximativ 60%. Asta s-ar traduce în costuri care pleacă de la câteva sute de euro şi pot să ajungă până la câteva mii de euro, pentru un singur apartament", explică Bogdan Ivan, secretar general URBANIS. "Cu siguranţă, măsurile de protecţie a mediului câteodată vor fi mai scumpe, dar, cu siguranţă, vor avea grijă exact de sănătatea celor care cumpără aceste apartamente noi", a precizat Tanczos Barna

Măsura îi nemulţumeşte şi pe viitorii proprietari, pentru care centrala proprie a devenit criteriu obligatoriu, atunci când cumpără o locuinţă. "Poate eu prefer o căldură de 25 de grade în apartament şi un alt vecin de 20", se plânge o femeie. "Toţi trebuie să îşi plătească consumul fiindcă totul e la comun şi atunci pot să apară probleme", adaugă Viorel Toma, proprietar.

Pe acelaşi subiect

Specialiştii de mediu recomandă implementarea etapizată a măsurii

700.000 de apartamente cu centrală proprie poluează zilnic Bucureştiul. Noxele se simt mai ales dimineaţa şi seara. "La nivel naţional, 60% din emisiile de particule PM10 sunt din încălzirea rezidenţială", spune Octavian Berceanu, fost şef al Gărzii de mediu. 

Specialiştii de mediu spun că, deşi măsura este bună, ar trebui implementată etapizat. Sunt oraşe din ţară care au propus deja interzicerea centralelor de apartament pentru blocurile noi. La Cluj, măsura ar putea fi adoptată chiar de anul viitor. Alternativele sunt centrala comună sau racordarea la sistemul de termoficare al oraşului. Ministrul Mediului speră ca măsura să poată fi implementată, cât mai curând, în toată ţara. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Centralele de apartament ar putea fi interzise în blocurile noi, majorând costurile de încălzire cu 60%. Ce au în plan autorităţile