Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Mugur Isărescu cere renunţarea la privilegiile fiscale: "Să plătească toată lumea impozite. Unii vor chiar rente viagere"

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avertizat, miercuri, că ar trebui să ne pregătim de o inflaţie corelată cu creşterea costurilor salariale. Chiar şi aşa, guvernatorul BNR insistă că rata anuală a inflaţiei îşi va continua scăderea. Între timp, potrivit Băncii Centrale, românii au mai renunţat la împrumuturi din cauza dobânzilor uriaşe. În schimb au început să economisească mai mult, după cum arată creşterea numărului de depozite la termen. Cât despre scăderea dobânzilor, abia de anul viitor putem spera la asta. 

de Redactia Observator

la 09.08.2023 , 13:21

Mugur Isărescu a prezentat, miercuri, raportul trimestrial asupra inflaţiei. “Rata anuală a inflaţiei, măsurată cu indicatorul Indicele preţurilor de consum, calculat de Statistica din România, şi-a accentuat parcursul descendent în trimestrul II 2023, inclusiv ca urmare a reducerii dinamicii anuale sub indicele pe care noi îl numim CORE2 ajustat.

Determinanţii principali care au dus rata inflaţiei în jos sunt dezinflaţia puternică la nivelul bunurilor energetice, continuarea corecţiei cotaţiilor la materiile prime, acordul procesatorilor şi comercianţilor locali de a reduce preţul de consum al laptelui, temperarea în continuare a aşteptărilor inflaţioniste ale operatorilor economici, iar în sens opus au acţionat câţiva factori, menţionez acum: creşterea costurilor cu forţa de muncă, tendinţa încă ascendentă a preţurilor de import cu toată stabilitatea cursului şi persistenţa excedentului de cerere, care însă este în atenuare vizibilă. Ne menţinem însă pe cea mai bună poziţie la nivel regional din perspectiva ratei inflaţiei, mai ales dacă avem variaţia medie anuală, suntem în continuare pe locul 9”, a explicat guvernatorul BNR. 

Totodată, guvernatorul BNR a explicat faptul că mediul de afaceri "nu trebuie cocoşat cu impozite, dar trebuie să plătească toată lumea", referindu-se la măsurile de austeritate propuse de social-democraţi pentru mediul privat.

Vezi și

"Mediul de afaceri nu trebuie cocoșat cu impozite, dar trebuie să plătească toată lumea, Privilegiile sunt cu un scop țintit. Dacă trec de o perioadă, devin rente, care distorsionează piața. Unii vor chiar rente viagere. Nu e vorba să împovărăm prea mult, dar treptat trebuie să renunțăm la privilegii fiscale. Trebuie negociat și găsită o soluție".

Pe acelaşi subiect

Isărescu: Fără stabilitate politică şi coeziune socială nu putem să avem stabilitate financiară

Isărescu a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, ce efecte ar putea să aibă măsuri precum triplarea taxelor pentru unele firme mici şi mijlocii, eliminarea TVA de 5%, dar şi suprataxarea caselor de lux. 

“Diverse. Aveţi o listă de măsuri şi fiecare poate să aibă efecte diverse atât asupra cererii, asupra creşterii economice şi asupra inflaţiei. Le vom explica atunci când vor apare. Altfel, creez iar o suită de ştiri care sunt pe lângă subiect. Subiectul pe care noi îl abordăm acum este că sprijinim un program al Guvernului de ajustare fiscală, ca să nu spun corecţie că sună mai grav aşa, ajustare fiscală şi de consolidare fiscală. Pe acela îl sprijinim în totalitate. Cum va ieşi el este atributul Guvernului. El are politica fiscală şi noi vom lucra cu el ca să fie într-adevăr o ajustare fiscală şi o consolidare fiscală”.

El a precizat că decizia legată de aceste măsuri este una politică. “Nu avem în faţă decizii tehnice. Din punct de vedere tehnic s-a pronunţat Consiliul Fiscal, diverse formule de ajustare şi de consolidare. Avem un raport al Băncii Mondiale, avem un raport al Fondului Monetar Internaţional, avem discuţiile cu Uniunea Europeană, Guvernul discută permanent. Decizia este însă politică, nu tehnică, deci nu puteţi să mă întrebaţi pe mine. Sunt o instituţie a statului care are un mandat precis. Care este soluţia politică foarte bună? Eu vă spun numai atât: Guvernul trebuie să facă şi ajustare şi consolidare fiscală, dar în acelaşi timp, trebuie să asigure stabilitatea politică şi coeziunea socială. Deci este o decizie pur politică şi când noi vorbim de stabilitate financiară, care este esenţială. Pot să vă mai adaug ceva. Fără stabilitate politică şi coeziune socială nu putem să avem stabilitate financiară”.

BNR: Să ne pregătim de o inflaţie corelată cu creşterea costurilor salariale

Pe piaţa muncii sunt condiţii relativ tensionate, subliniază Isărescu. “Pe piaţa muncii avem condiţii relativ tensionate şi această tensiune, această lipsă relativă de forţă de muncă continuă să ofere angajaţilor o putere mai mare de negociere. În partea dreaptă aveţi şi costurile unitare cu forţa de muncă. Trebuie să vă spun că acest lucru se întâmplă numai în România. Recent am fost la un seminar internaţional la Dubrovnik, organizat cu sprijinul Fondului Monetar Internaţional, şi un mesaj al unui specialist de la Fond a fost să ne pregătim de o inflaţie corelată cu creşterea costurilor salariale.

Deci, este o inflaţie destul de periculoasă, pentru că nu o combaţi uşor. Ăsta este într-adevăr un uşor avertisment legat de evoluţia viitoare a preţurilor, nu numai în România, dar în Europa în general. Avem o temperare a creşterii economice în T1. Ne ajută din punct de vedere al inflaţiei. Ştiţi că este foarte greu să faci ce am făcut noi anul trecut, adică să dai inflaţia în jos şi în acelaşi timp să nu creezi recesiune. Este un balans dificil de realizat. Până acuma ne-a ieşit, ca să spunem aşa, însă acest lucru a însemnat o prelungire a excedentului de cerere, deci deviaţia PIB-ului a rămas pozitivă. Se atenuează, dar mai greu decât am fi vrut noi să se atenueze”, a mai afirmat Isărescu. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Ştiri economice » Mugur Isărescu cere renunţarea la privilegiile fiscale: "Să plătească toată lumea impozite. Unii vor chiar rente viagere"