Antena Meniu Search
x

Video Cresc taxele: cine va plăti impozite mai mari de la 1 august. Peste 1 milion de români afectaţi

Contractele part-time vor fi supraimpozitate începând cu 1 august, a decis Guvernul. Chiar dacă muncesc doar câteva ore pe zi, angajaţii vor plăti impozit cât pentru o normă întreagă, la nivelul salariului minim. Peste 1 milion de români sunt afectaţi de această schimbare.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 21.07.2022, 08:04

Vezi și

1,1 milioane de români care în momentul de faţă muncesc pe contracte part-time, adică nu cu normă întreagă, vor fi afectaţi de această măsură. Mai exact, dacă în prezent contribuţia la stat pentru o oră de muncă prestată este de 119 lei sau pentru două ore de muncă, 238 de lei - pentru că aşa sunt majoritatea contractelor de muncă part-time -, de la 1august, indiferent de numărul de ore muncite, fie că vorbim de o oră, două sau opt, contribuţia va fi fixă, de 1.083 de lei, echivalentă salariului minim.

Contracte supraimpozitate de la 1 august

Prin această măsură, statul îşi doreşte să crească veniturile de la buget, însă specialiştii spun că efectul poate să fie exact invers. Jumătate din aceste contracte vor dispărea, dar munca va fi în continuare prestată, însă la negru. Angajaţii respectivi nu vor mai beneficia de asigurări de sănătate sau asigurări sociale. A fost dat şi exemplul asociaţiilor de proprietari, care în momentul de faţă îşi plătesc personalul de curăţenie pentru cele două ore de muncă prestate dimineaţa, dar acum vor trebui să găsească soluţii pentru a plăti contribuţii ca şi cum acei oameni ar lucra opt ore în fiecare zi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri economice » Cresc taxele: cine va plăti impozite mai mari de la 1 august. Peste 1 milion de români afectaţi