Antena Meniu Search
x

Video Afacerea cu care un ucrainean a dat lovitura în România. Meseria învăţată de la tatăl său l-a ajutat să scape de război

Au fugit din calea războiului şi au găsit la noi gustul păcii şi al afacerilor. Mai mulţi refugiaţi ucraineni şi-au deschis restaurante în România, fericiţi că pot împărtăşi puţin din deliciile bucătăriei tradiţionale şi recunoscători că au un loc de muncă şi puţin din savoarea de acasă. De la Cluj până la Constanţa, afacerile ucrainene sunt pe val.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 02.09.2022, 20:58

Vezi și

Pentru Vasyl, zumzetul din restaurant e liniştitor, după ce a trăit sub teroarea ameninţării războiului luni la rând. În februarie, chiar înainte de primele bombardamente, şi-a luat soţia însărcinată şi au trecut graniţa în România. Viitorul devenise o mare necunoscută, dar Vasyl ştia sigur un singur lucru: meseria învăţată de la părinţii săi care aveau un restaurant. Ajuns la Cluj, a decis să lucreze în domeniu şi să-şi bucure clienţii cu borş, pui Kiev şi colţunaşi tradiţionali, ca la mama acasă.

Cele mai multe afaceri deschise de ucraineni în ţara noastră sunt din domeniul construcţiilor, comerţului şi IT

"Ne ocupam tot cu restaurant. Am vrut să ajutăm şi noi cu ceva refugiaţii care sunt în România. Am zis să deschidem o bucătărie cu delivery, cu mâncare", a declarat Vasyl Migalko. Doar că mâncarea din restaurant a devenit mult mai mult. "Dăm posibilitatea refugiţilor din Ucraina care nu ştiu limba să îşi găsească un loc de muncă", a declarat Vasyl Migalko.

Cele mai multe afaceri deschise de ucraineni în ţara noastră sunt din domeniul construcţiilor, comerţului şi IT. Cei din urmă sunt în mare parte angajaţi care acum îşi continuă activitatea la distanţă, atât pentru firme din Ucraina, cât şi din străinătate. La malul mării, în Constanţa, într-un restaurant pescăresc, se vorbeşte mai mult în ucraineană. Localul e parte a unui lanţ fondat la Kiev în 2013, faimos pentru stridii. Iar motto-ul celei care a pornit afacerea este: "Suntem gata să prăjim pește pentru întreaga lume, astfel încât Ucraina să câștige".

"M-am bucurat că am văzut foarte multă lume din Ucraina şi în bucătărie", a declarat Valeria Stroia - studenta Ucraina, ospătar. "A fost foarte uşor, că am mai gătit şi înainte. Nu am nicio problemă că înainte am lucrat în managment şi acum e în bucătărie", a declarat Irina Drigun, bucătar. Angajaţii români sunt impresionaţi de puterea de muncă şi recunoştinţa ucrainenilor.

"În bucătărie, sunt două-trei persoane care nu au fost niciodată în acest domeniu, şi lucrează în HORECA pentru că nu şi-au găsit în altă parte", a declarat Dragoș Badâi, ospătar român. "Încearcă o viaţă nouă aici, încearcă o nouă meserie aici. Sunt bucuroşi că e linişte la noi în ţară, că i-am primit şi că au de muncă", a declarat Nina Purcărea, bucătăreasă. Peste 150 de companii au fost înfiinţate în România de ucraineni în cele şase luni de la invazia Rusiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Afacerea cu care un ucrainean a dat lovitura în România. Meseria învăţată de la tatăl său l-a ajutat să scape de război