Antena Meniu Search
x

Video "S-a ales nimic de totul". Furtuni și vijelii puternice, în primul weekend de toamnă. Zeci de familii au rămas izolate, în Gorj

Primul weekend de toamnă a fost unul furtunos. Vijeliile au măturat litoralul de la un capăt la altul, aşa că turiştii nu au mai avut parte de un ultim bronz. Vremea rea a lovit şi zonele montane. În Gorj, drumurile au fost rupte de viiturile puternice, iar zeci de familii au rămas izolate.

de Redactia Observator

la 03.09.2022, 19:15

Vezi și

A fost prăpăd pe litoral în primul weekend de toamnă, după ce s-a emis chiar un cod roşu de vijelii. O furtună puternică a lovit toate staţiunile, de la nord la sud. Vântul şi marea învolburată au făcut echipă, iar valurile uriaşe au spulberat tot ce au prins în cale.

Furtunile au măturat tot pe litoral și în țară

În Vama Veche, apa şi-a croit cărare prin nisip şi a dus în larg şezlonguri şi scaune. Zeci de umbrele au fost doborâte şi distruse. Din multe, n-a mai rămas nimic. 

Adrian Obreja, reporter Observator: Furtuna de noapte atrecută a distrus mai multe terase din Vama Veche. Umvbrele puse la pământ, şanţuri pe plajă şi şezlonguri luate de apă.

Pe acelaşi subiect

Nici în Mamaia n-a fost mai bine. Valurile s-au dat în spectacol. Furtuna a răvăşit plajele şi a întors totul cu susul în jos.

Popa Maria Cristina, administrator plajă: "Ne-a luat prin surprindere. La noi n-au fost daune mari. Am avut grijă aseară să le culcăm, să fie totul în regulă".

În oraş, marea s-a mutat pe străzi. Şoselele au fost inundate, iar şoferii au făcut slalom prin apă. Vremea deloc prietenoasă a stricat cheful de distracţie al turiştilor care sperau să-şi ia adio de la acest sezon cu un ultim bronz.

Turiști: A fost groaznic, n-am ieşit afară. Am sperat că apare soarele, dar nu. Mâine plecăm.

E vreme irlandeză.

Apa e caldă, vremea e naşpa.

Mamă cum a plouat, torenţial. cu vijelii, cu alarme pe telefon.

Alţii, în schimb, nu au fost deranjaţi de vremea capricioasă.

Turiști: Se dansează pe ploaie. Am stat până la 7 în zonă. S-a dansat, s-a băut. Fete frumoase. Pe furtună e mai bine. Viaţa e un risc în sine, ce să mai.

Şi Oltenia a fost lovită de furtuni puternice. A plouat în ultimele ore cât pentru trei luni. În Gorj, la Novaci, apele învolburate au distrus un drum, iar zeci de familii au rămas izolate. În doar câteva ore, debitul râului Gilort a crescut de zece ori.

Localnice: N-am dormit toată noaptea de frică. Am pus şi noi pe aici ce am putut. A mâncat drumul de tot şi a venit până aici la colţ.

- S-a ales nimic de totul.

Diana Speretoiu, reporter Observator: Nu suntem în albia râului, ci așa arată drumul de acces către zece familii din satul Bălani, care acum sunt izolate. Debitul Gilortului a fost atât de mare încât apa a rupt un mal, iar autoritățile au fost nevoite să blocheze drumul pentru ca viitura să nu inunde gospodăriile din aval.

Localnici: Bine că nu ne-a luat casele. Suntem la mila lui Dumnezeu!

- Am o vacă la vale s-o mulg, nu am pe unde. Ne-a fost frică că vine mai mare. Ne lua cu totul la vale. ne îneca porcii, păsările, tot.

În Vâlcea, râul Olăneşti s-a umflat, iar autorităţile au intrat în alertă. Vijeliile au pus la pământ copaci uriaşi, iar pompierii s-au chinuit să-i taie. În Slobozia, un fulger a aprins stadionul din oraş. Vălvătaia puternică s-a răspândit rapid, iar flăcările au distrus sute de scaune din tribune.

Meteorologii spun că vremea se încălzeşte treptat. Spre sfârşitul săptămânii viitoare se vor înregistra din nou peste 30 de grade Celsius

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Vremea » "S-a ales nimic de totul". Furtuni și vijelii puternice, în primul weekend de toamnă. Zeci de familii au rămas izolate, în Gorj