Antena Meniu Search
x

Video Cum pot scăpa de închisoare cei care fraudează statul cu sume mai mici de 1 milion de euro. Legea, considerată "o invitaţie la hoţie"

Cei care fraudează statul cu până la 1 milion de euro pot scăpa de închisoare, dacă dau banii înapoi. Legea iniţiată de coaliţia de guvernare este constituţională, a decis CCR, după ce opoziţia a reclamat că proiectul e o invitatie la hoţie.

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 20.03.2024, 08:17

Vezi și

Legea creşte de 10 ori pragul până la care evazioniștii pot scăpa de închisoare. Cei care fură de la stat între 100.000 şi 1 milion de euro pot scăpa de pedeapsă dacă achită prejudiciul și o sumă în plus. Aceasta variază între 15% şi 100%, în funcție de etapa urmăririi penale în care plătește.

Opozitia acuză că proiectul ar încuraja evaziunea

De exemplu, ANAF descoperă că o firmă nu a plătit taxe de 1 milion de euro. Firma are termen o lună să plătească 1 milion 150.000 de euro prejudiciul, iar fapta se va șterge. În acest caz, vinovatii scapă inclusiv de urmărirea penală.

În timpul anchetei, penalizarea ajunge la 25%, apoi creşte la 50% din sumă până la condamnarea în primă instanță. Opozitia acuză că proiectul ar încuraja evaziunea. În schimb, premierul susţine că interesul Guvernului este să recupereze banii, nu să umple închisorile cu evazionişti. Legea urmează să fie promulgată de preşedintele Iohannis pentru a intra în vigoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Cum pot scăpa de închisoare cei care fraudează statul cu sume mai mici de 1 milion de euro. Legea, considerată "o invitaţie la hoţie"