Antena Meniu Search
x

Datoriile către stat ar putea fi plătite în rate. Cine poate beneficia de eşalonare

Eşalonarea sumelor restante ar urma să fie făcută pe o perioadă de 12 luni, iar de această facilitate ar urma să beneficieze persoanele fizice cu datorii de peste 500 de lei şi firmele cu restanţe mai mari de 5000 lei.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 19.10.2020, 21:33

Vezi și
  • Guvernul ia în calcul să-i păsuiască pe datornici.
  • Mai exact să îi lase să plătească sumele restante în rate, pe o perioada de 12 luni. 

Ziua scadenţei pentru contribuabilii care au amânat plata dărilor către stat este tot mai aproape. Peste fix 7 zile expiră termenul până la care sunt suspendate datoriile cumulate de la începutul pandemiei şi până acum.

Dan Pastiu, antreprenor, fondator lanţ restaurante: Vreo 20 de parteneri am care au plățile amânate. Oricine își da seama că era imposibil să ceri de la HORECA o plata totală din 25. 

Guvernul ia în calcul să-i păsuiască pe datornici. Mai exact să îi lase să plătească sumele restante în rate, pe o perioada de 12 luni. 

Vor putea beneficia de eșalonare persoanele fizice cu datorii de peste 500 de lei și persoanele juridicare care au restante mai mari de 5000 lei. Și încă un aspect important: trebuie să nu fi avut datorii la stat înainte de declanșarea stării de urgență. 

Contribuabilii care vor să beneficieze de această facilitate, trebuie să depună o cerere până la ‪dată de 15 decembrie 2020‬, potrivit proiectului ordonanţă pus în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor. În plus, trebuie să aibă depuse toate declaraţiile fiscale, să nu se afle în procedura insolvenţei ori în dizolvare. 

Calendarul de rambursare a datoriilor va fi lăsat la latitudinea firmelor, dar nu trebuie să depășească un an.

Robert Croitoru, consultant fiscal: Este clar că Guvernul încearcă prin orice mijloace să forțeze contribuabilii prin facilități, prin aceste eșalonări, să își plătească datoriile la bugetul de stat  pt că într-adevăr bugetul suferă. 

De la începutul stării de urgenţă şi până acum, firmele au cumulat datorii de peste 16 miliarde de lei. 

Dan Pastiu, antreprenor, fondator lanţ restaurante: Este o măsură binevenită, dar nu știu câți din cei din HORECA vor putea face față acestor plăti în condițiile în care trebuie făcute și plățile care vin

Valentina Saygo, economist: Este o măsură pe care mediul de afaceri o așteaptă, pentru că există riscul că atât contribuabilii cât și bugetul să sufere în perioada imediat următoare de după ridicarea facilităților. Ne-am fi dorit că această OUG să vină mai devreme, dar după cum știm în această perioadă lucrurile au fost pe repede înainte.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Datoriile către stat ar putea fi plătite în rate. Cine poate beneficia de eşalonare