Antena Meniu Search
x

De la petrol la minerit. Arabia Saudită vrea să investească miliarde de dolari pentru a-și asigura accesul la minerale rare

Arabia Saudită va înființa o firmă pentru a investi în sectorul minier internațional, ca parte a strategiei regatului de a-și reduce dependența de evoluția pieței petroliere și a-și asigura accesul la resurse strategice în anii care urmează. Astfel, fondul suveran de investiții și compania minieră Maaden au semnat un pact pentru a forma o companie care va fi finanțată cu aproximativ 3,2 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat publicat oficial, notează Bloomberg.

de Redactia Observator

la 11.01.2023, 09:58

Dolaria
Arabia Saudită vrea să investească miliarde de dolari pentru a-și asigura accesul la minerale rare - Profimedia

Noua companie va investi în extracția minereurilor de fier, cupru, nichel și litiu, fiind un partener neoperațional care ocupă poziții de capital minoritar. Firma va încerca, de asemenea, să semneze acorduri de aprovizionare cu companiile și minele în care investește. Maaden va deține 51%, în timp ce fondul de investiții cu un capital de $620 miliarde de dolari va deține restul.

Anunțul a venit în contextul în care Maaden a anunțat că va cumpăra 9,9% din Ivanhoe Electric pentru 12,38 dolari pe acțiune, într-o tranzacție estimată la 126 milioane de dolari. Cele două companii vor pune bazele, de asemenea, unui proiect comun pentru a dezvolta proiecte miniere în Arabia Saudită.

Arabia Saudită găzduiește săptămâna aceasta o conferință majoră în domeniul mineritului, care va include directori din companii precum BHP Group Ltd., Rio Tinto Plc și Trafigura Group.

Oficialii din Arabia Saudită au declarat în trecut că țara lor are depozite neexploatate de cupru, aur și alte metale, valoarea acestora fiind estimată la mai bine de o mie de miliarde de dolari. În plus, decizia de a investi în sectorul minier internațional vine ca urmare a eforturilor din ultimii ani de a pune inovația tehnologică în mijlocul dezvoltării economice în locul petrolului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » De la petrol la minerit. Arabia Saudită vrea să investească miliarde de dolari pentru a-și asigura accesul la minerale rare